Vásároljon online vagy hívja a +36-1-808-9888-as telefonszámot!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Megmutatni az emberséget

2016.12.07. 12:22
Címkék: profoto b1
Szerző: Bogi

Jeremy Snell, a Hawaiin élő fotós a világot járja, hogy valós helyszíneken készítsen portrékat. Reklámfotózással foglalkozik, de ugyanannyi időt fordít a nonprofit munkáira is. Nemrégiben Etiópiában járt egy vízzel kapcsolatos jótékonysági akció miatt. A portrékészítésnek elengedhetetlen eszköze volt az OCF Beauty Dish.


„Leginkább a portrék érdekelnek – arcok és emberek a saját környezetükben. Hiszek abban, hogy egy erős portré mindennél többet mond el egy ember történetéről és misztériumáról” – fogalmazza meg a küldetését Jeremy. „Szeretem azt is, ha szokatlan helyszíneket, háttereket látok, és bele tudom illeszteni a fotóalanyaimat ebbe a környezetbe.”


Mivel állandóan úton van a világ távoli pontjai között, alapvető fontosságú Jeremy számára, hogy a felszerelése könnyen hordozható és praktikus legyen, de közben erős is. „A Profoto B1 stúdióvaku minden projektem munkafolyamatában központi szerepet játszik. Még mindig elképeszt, hogy mennyi energiát tárolnak a hordozható akkumulátorai, és hogy a fénye mennyivel erősebb tud lenni a napfénynél.”


Az OCF Beauty Dish-nek minden fotózáson ott kell lennie

A legutolsó projektjén két B1 vakuval, egy RFi Softbox 5′ Octával és egy OCF Beauty Dish White-tal indult útnak. Sok helyszínen nem volt asszisztense, ezért is tökéletesnek bizonyult számára az OCF Beauty Dish.

„Sokszor úgy járkálok a falvak között, hogy fényképezőgép a jobb kezemben, egy könnyű állvány a balban, ezért nagy segítséget jelent, ha a vaku és a fényformáló eszköz nem túl nagy. Erős szélben is fontos a kis méret – már nem is számolom, hány fényvisszaverő ernyőmet vitte már el a szél. Az OCF Beauty Dish a kedvenc Profoto termékem lett. Minden fotózásomon ott kell lennie.”

Jeremy mindig is rajongott azért a hangulatért és látványért, amelyet egy beauty dish biztosít, de szerinte a megszokott beauty disheknek komoly hátrányaik vannak utazáskor. „Az OCF Beauty Dish tökéletes számomra, mivel teljesen laposra összehajtható, mégis ugyanazt a lenyűgöző látványvilágot biztosítja, mint amit a megszokott eszközöktől elvárunk. A felállítása és összecsukása egyszerű, percek alatt megvan. Olyan beltéri helyszíneken is ideális, ahol puha fényeket szeretnék egy arcra, de nagyobb fényformálónak nincs elég hely.”A fény állandó minősége döntő fontosságú

Jeremy szerint az, hogy hogyan bánik a fénnyel, a témától függetlenül alapvetően meghatározza, hogy a fénykép hogyan fog kinézni és milyen hangulatot fog árasztani. „Mivel a munkám inkább reklámcélú dokumentarizmus, mint riportfotózás, a helyzeteket vagy portrékat stilizáló megközelítéssel alakítom ki”, magyarázza. „A helyszín elemzésével és a fénykép vizuális felépítésével kezdek, még mielőtt megkérném az alanyaimat arra, hogy tegyenek valamit, vagy álljanak oda egy bizonyos pontra. Döntök arról, hogy mi legyen a képen, és aszerint helyezek be vagy mozdítok el tárgyakat. A Profoto világítás pedig abban segít, hogy finomra hangoljam a látványt, hogy minden helyzet pontosan abban a hangulatban jelenjen meg, mint amit elképzeltem.”

Azért is elengedhetetlen, hogy biztosítva legyen a stabil fényminőség a fotózás teljes napja során, mivel Jeremy nem mindig fotózhat ideális megvilágításnál vagy helyszínen. „Múlt hónapban, amikor Etiópiában fotóztam a Charity: water számára, egy egész falu lakosságát kellett egyéni portrékon megörökítenem – több mint 400 embert”, emlékszik vissza. „Egy személyre kb. 5-10 perc jutott, és a képeknek hasonló, összetartozó hatást kellett kelteniük, habár különböző helyszíneken és napszakokban készültek.”

A megoldás az volt, hogy minden portréhoz a B1-et használta OCF színmódosító szűrőkkel (1/4 CTO), illetve az OCF Beauty Dish White-ot. „Azt hiszem, még csak elő se vettem más fényformálót”, mondja. „Ezek az eszközök lehetővé tették, hogy rugalmasan mozogjak a környezetemben, közben minden egyes fotónak egyenletesen ragyogó megjelenést adtak. A B1 energiabeállításait fotózás közben a Profoto AIR Remote rádiós távvezérlővel módosíthattam, ami szintén nagyban megkönnyítette a dolgomat.”A bizalom és sebezhetőség pillanata

Jeremy olyan projektekben vesz részt szívesen, amelyek segítségnyújtásról szólnak, és a mindannyiunkban meglévő emberséget teszik átélhetővé. „Mindegy, hogy egy nonprofit szervezetnek vagy egy profitorientált cégnek dolgozom, hasonló témák találnak meg az útjaimon”, mondja. “Végső soron mindig azt remélem, hogy megcsillan valami abból az emberből, akit fényképezek. Fontos nekem, hogy bízzanak a kamerámban, meg merjék mutatni a sebezhetőségüket is, még ha csak egy pillanatra is.”70 900 Ft
Nettó: 55 827 Ft
92 900 Ft
Nettó: 73 150 Ft
Kérem várjon!