Vásároljon online vagy hívja a +36-1-808-9888-as telefonszámot!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Pro-10, a kreativitás új szintje

2016.12.29. 15:05
Címkék: pro-10, profoto
Szerző: Bogi

Mivel közismerten a Pro-10 a létező leggyorsabb generátor, a Profoto vállalt célja, hogy ezzel a felső kategóriás vakuval forradalmasítsa a fotósok kreatív lehetőségeit a nagysebességű felvételek és a sorozatfelvételek terén. Ezért felkérték Simon Dervillert, hogy tesztelje a Pro-10-et.


 25 éves pályafutása során Simont több tucat nemzetközi márka és sportszervezet megbízására készített már fényképeket: rá jellemzően borotvaéles és erőteljes képeket. „Két dolog fonódik össze ebben: érteni kell az adott sportágat, és a mesterien kell megragadni a sportoló személyiségét” – fejtette ki a 45 éves fotográfus, aki egyszer még a brit „Topmodell kerestetik” műsorban is feltűnt, mint meghívott fényképész. „El kell merülni az alanyban, meg kell ismerni a csak rá jellemző, egyéni részleteket, főleg a technikáját és a szokásait.”


 Annyi nagyszerű pillanat volt már a pályája során, hogy Simonnak nehéz kiemelnie a legemlékezetesebbet. „Engem választottak az 2012-es londoni olimpia előtt, hogy Nagy-Britannia részéről lefotózzam a válogatott brit atlétákat egy nemzetközi fotósorozathoz” – emlékszik vissza. „Én fényképeztem a foci történelmének legnagyobb szponzori megegyezését, amikor a Standard Charter átvette a Liverpool FC mezeinek szponzorálását. És engem ért a megtiszteltetés, hogy emlékképeket készítsek az angliai rögbi világkupa győzteseiről, Martin Corryról és Ben Kayről.”


 Simon stílusának egyik védjegye, hogy merészen bánik a fénnyel a nagysebességű mozgás fényképezésekor. Ez az, amibe a szakma legjobbjainak is beletörik néha a bicskája. Ezért világos volt, hogy Simon a legalkalmasabb arra, hogy megfotózza a Pro-10 reklámkampányát, és kikísérletezze, hogy mi mindenre képes ez a vaku.

 Ennek a generátornak az a célja, hogy a fényképészek többet érjenek el már a fotózás közben – hogy ne a fotózás után kelljen létrehozniuk a tökéletességet. „Azt akartam, hogy ha valaki ránéz a képre, azt mondja: Ez az, srácok, visszatértünk a fényképezéshez! Igazából is meg tudjátok csinálni!” – magyarázza a Hertfordshire-ben született fotós.

 „A Pro-10 őrületes áttörése az, hogy nagy sebességnél is megdöbbentő részleteket lehet elkapni vele. Ezért arra gondoltam, hogy olyan képet készítek, amit eddig csak hosszas retusálással tudtam megcsinálni.” Simon úgy döntött, hogy egy élvonalbeli atlétát fog lefényképezni, ahogy teljes sebességgel ugrik a kamera felé. 


 „A Pro-10 előtt ezt szinte lehetetlen lett volna lefotózni úgy, ahogy történik” – mondja. „Ha közeli tartományban használsz vakut, akkor nincs az az autofókusz-rendszer a világon, ami tartani tudja a tempót. Én viszont minden egyes homokszemet látni szerettem volna a képen, ahogy szétrobbannak a kétszeres olimpiai bajnok hármasugró, Nathan Douglas körül, amikor földet ér.“És ez nem elég: a sporttelep környezeti fényében szerettem volna lefényképezni a hátteret, szóval minden a vaku időtartamán fordult meg, nem a záridőn. Szükségem volt még nagy mélységélességre is, hogy a fénykép minden részlete éles legyen, azaz bőven kellett az energia – de azt kell mondanom, ez az akku aztán tényleg bírja erővel!”

 Simon egy Nikon D5-tel és 35mm-es fix objektívvel készítette el a képet, a homokban fekve. Füstgépekkel és reflektorokkal (négy Magnum reflektorral és négy szabványos zoom reflektorral) alapozta meg a látványt, a fehér főfényt pedig jobbra helyezte el, amit egy kék szűrős súrlófénnyel támogatott meg.

 Bal kéz felől pedig egy narancssárga (OCT) szűrős fényforrást ásott be a homokba, közvetlenül a becsapódás mögött, és egy másik súrlófényt is használt azon az oldalon, szintén narancssárga szűrővel. Ezekkel egészítette ki a négy Pro-10 stúdiógenerátort, amelyeket fél teljesítményen működtetett.


 „Ha a Pro-10 nagy sebességgel villog, olyan, mintha a villám csapkodna” – emlékszik vissza Simon. „Úgy pattog a vaku hangja, hogy tudod: valami egészen elképesztőt fogsz majd látni a képernyőn. Sose éltem át még ehhez foghatót korábban. Képes volt elérni az f/22-t 1/200 másodpercnél! Így pedig rögzíthettem az igazi környezeti fényt, amitől a fénykép sokkal valószerűbb lett. Nem darabokból kellett összerakosgatni a képet.”

 Az elkészült képeket nézegetve Simon nyíltan kifejezte elismerését a Pro-10 iránt. „Igazából az történt, hogy újra fotós lehettem, ahelyett, hogy a technikán kellett volna aggódnom; azon, hogy a vakum képes lesz-e elcsípni azt, amit kell. Végre arra koncentrálhattam, amihez a legjobban értek: az akció lefényképezésére.”


 “Olyan, mintha a kreativitásomat magasabb szintre emelték volna. Nagyszerű ötleteim támadtak, hogy mi mindent tudok ezután megcsinálni. Szóval most lesz csak izgalmas igazán!”


Ez a cikk eredetileg a Professional Photography-ban jelent meg.

Ha érdekelnek Simon munkái, kattints a honlapjára.

A felszerelés


  • Típus Vakuvezérlő
  • TTL Igen
  • HSS Igen
  • Teljesítmény 2400 W
69 900 Ft
Nettó: 55 039 Ft
110 900 Ft
Nettó: 87 323 Ft
133 900 Ft
Nettó: 105 433 Ft
4 251 900 Ft
Nettó: 3 347 953 Ft
Kérem várjon!