Vásároljon online vagy hívja a +36-1-808-9888-as telefonszámot!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

A nő a kamera mögött

2017.03.13. 15:02
Címkék: xf, phase one
Szerző: Bogi

„Ha nagyszerű képet akarsz, nem foglakozol azzal, hogy a fényképész férfi vagy nő-e.” Andrea Zvadova


A Nemzetközi Nőnap alkalmából a Phase One a divat- és beauty fotózással foglalkozó fényképészt, Andrea Zvadovát kérdezte saját munkáiról, az alkalmazott fotózásról és arról, hogy nőként milyen ezen a pályán lenni.

Kérlek, mesélj magadról!

Szlovákiában születtem, és ott is éltem sokáig. Néhány évvel ezelőtt Londonba költöztem. Már fiatalkoromban izgatott a fotózás, és kamaszkorom óta fényképezőgép volt a kezemben. Akkoriban filmre fényképeztem. Mivel a modellkedés és a divatipar szintén régóta érdekel, fotósként is egyre inkább a divat, a portré és a beauty témái felé fordultam. Mostanában leginkább beauty képeket készítek.Milyen tanácsot adnál azoknak a nőknek, akik azon gondolkodnak, hogy profi fotósként csinálnak karriert? 

Egyre erősebb a női jelenlét a fotóiparban, és szerintem a professzionális világ már kezdi visszatükrözni ezt. Ha nagyszerű képet akarsz, nem foglakozol azzal, hogy a fényképész férfi vagy nő-e, hanem a portfolióját nézed, hogy biztos legyél a jó végeredményben. A nők már bebizonyították, hogy éppolyan tökéletesen képesek elvégezni ugyanazt a munkát, és a társadalom is kezdi megszokni ezt.

A fényképezés korai évtizedeiben kevés nő dolgozott fényképészként. Mostanában viszont lényegesen több nő van ebben az iparágban, nemcsak fotósként, hanem a fényképészekkel szorosan együttműködő kreatív munkakörökben. Azt hiszem, egyre természetesebbé válik, hogy a professzionális fotózásban fel sem merül a nemek kérdése. Kihalófélben van az az előítélet, hogy a fotós férfiszakma: valójában nincs különbség a két nem kreativitása között, vagy abban, hogy hogyan végezzük a munkánkat. Fontos észrevenni, hogy nagy hullámban jönnek a fiatal, tehetséges fotósok, akik már nem törődnek a régi beidegződésekkel.

Ráadásul ahogy a különböző nemi identitású, szexuális orientációjú és transzgender közösségek megjelennek a hétköznapokban, úgy válik egyre üresebbé a klasszikus férfi-nő szembeállítás. Úgy vettem észre, hogy ez egyre inkább befolyásolja a fotóipart is. 

Andrea ezt a fényképsorozatot a Phase One XF 100MP kamerarendszerrel és Schneider-Kreuznach objektívvel készítette.

Ha ilyen ragyogó a jövő, mik a te terveid? 

Éppen most fejeztem be egy fotózást, ahol beauty felvételekbe virágokat építettem be. Szerencsém volt: nagyon kedves és hozzáértő csapattal dolgozhattam. Remélem, nemsokára nyilvánosságra is hozom ezeket a képeket. Van még néhány beauty projektötletem, amelyeket már felvázoltam, illetve egy jóval személyesebb portésorozat, amely a szokatlan, de lenyűgöző szépséget ragadja meg.

Andrea Zvadováról

Londonban élő beauty- és divatfotós. Az analóg és digitális fényképezéssel egyaránt mélyrehatóan foglalkozott. Mivel a régi ás új eljárásokban egyaránt otthon van, érzékennyé vált arra a különleges meleg tónusvilágra, amely egykor csak az analóg technika sajátja volt. De most már a Phase One XF kamerarendszerrel hozza létre a képein.

Ha kíváncsi vagy Andrea munkásságára, akkor látogass el weboldalára: www.andreazvadova.com

Andrea Zvadova beauty fotója, amelyet Phase One XF kamerarendszerrel készített.

Andrea Zvadova beauty fényképsorozata, amelyet a Phase One XF 100MP kamerarendszerrel és Schneider-Kreuznach objektívvel készített.

Andrea ezt a fényképsorozatot a Phase One XF 100MP kamerarendszerrel és Schneider-Kreuznach objektívvel készítette.
Kérem várjon!