Vásároljon online vagy hívja a +36-1-808-9888-as telefonszámot!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Mit tud a Capture One Pro, amit a Lightroom nem?

2017.03.15. 13:00
Címkék: a, capture, one, pro, , lightroom
Szerző: Bogi

Az előző részben arról olvashattál, hogy milyen alapfunkciókban egyezik meg a Capture One Pro és a Lightroom, illetve hogy milyen kisebb-nagyobb eltérésekre érdemes figyelned, ha ezeket használod. Nils Wille Christoffersen képminőség-szakértő most azt mutatja be, hogy mik azok a funkciók a Capture One Pro programban, amelyek egyedülállóak.


Továbbfejlesztett színmódosítások

A Color Balance Tool egy kiváló eszköz, amelynek nincs megfelelője a Lightroomban. Koncepcióban hasonlít a videószerkesztő applikációk Color Grading funkciójára, ha járatos vagy abban a világban, akkor ismerős lesz. A hármas beállítási lehetőség különösen hatékonnyá teszi, mivel ennek köszönhetően külön-külön beállíthatod a színezést az árnyékos, középtónusú és világos területeken.

A Lightroom és a Capture One Pro 10 képszerkesztő programok összehasonlítása.

A Color Balance eszköz fantasztikus lehetőségeket nyújt, hogy kreatív stílust és látványvilágot kölcsönözz a képeidnek.

Figyeld meg, hogy a színkerekekhez két kiegészítő csúszka is tartozik, amelyekkel külön-külön beállíthatod a három tónustartomány színtelítettségét és fényességét. Ez zseniális módja annak, hogy kreatív színstílust adj a képednek – úgyhogy mindenképpen játssz vele!

A Color Editor eszköz vitathatatlanul a Capture One Pro egyik legnagyobb előnye. Míg a Lightroomban nyolc színre kell korlátoznod magad, ha a HDL panelben dolgozol, a Capture One Pro-ban szabadon kiválaszthatod azt a speciális színt, amelyre hatással akarsz lenni. Csak ne feledd: először válaszd ki az Advanced lapot, majd kattints a Pick Color színkijelölővel a képre, hogy meghatározd a színt, amelyet módosítani akarsz. Finomra hangolhatod az érintett színtartományt a színkeréken, és módosíthatod az árnyalatot, a telítettséget és a fényességet, ahogy a Lightroomban is szoktad.

A Lightroom és a Capture One Pro 10 képszerkesztő programok összehasonlítása.

Ne feledd, hogy csak a Pro verzió tartalmazza a továbbfejlesztett színszerkesztési eszközöket! Az Express verzióban csak az alapvető eszközök találhatók meg.

Nagy hasznát veheted annak, hogy átfordíthatod a kiválasztott színt úgy, hogy az Invert Slide ikonra kattintasz, majd – például – csökkented a színtelítettséget vagy a fényességet. De a móka itt nem áll meg. További hasznos funkciók tárulnak eléd, ha a Color Editor (színszerkesztő) eszközben a Skin Tone (bőrárnyalat) lapot választod. Ha kiválasztasz egy bizonyos színtartományt, minden különbséget kiegyenlíthetsz a Hue (árnyalat), Saturation (színtelítettség) és Lightness (fényesség) szempontjából azon az adott területen. Ezt az Uniformity (egységesség) alatt található csúszkákkal teheted meg.

A Lightroom és a Capture One Pro 10 képszerkesztő programok összehasonlítása.

A Skin Tone remek eszköz arra, hogy egyenletessé tedd a bőrtónusokat vagy más területeket, ahol a színeknek hasonlóbbaknak kellene lenniük.

Nem meglepő módon ez tökéletesen használható arra, hogy tisztább, egyenletesebb bőrtónusokat hozz létre, de akkor is éppilyen jól működik, ha más színeket szeretnél kiegyenlíteni, például a kék eget.  Elárulok egy hatékony felhasználói trükköt. Minden színkiválasztás, amelyet a Color Editor eszközzel hajtasz végre, maszkká konvertálható, és automatikusan mentésre kerül. új helyi módosítási (Local Adjustment) rétegként. Ezt úgy tudod megtenni, hogy rákattintasz a három pöttyöt ábrázoló ikonra, majd kiválasztod a Create Masked Layer (maszkolt réteg létrehozása) lehetőséget a Selectionből.

Ez tényleg nagyon hatékony funkció, a segítségével ugyanis sok különböző képmódosítást hajthatsz végre a maszkolt területen az idevágó eszközökkel, például a  White Balance (fehéregyensúly), Curve (görbe), Sharpening (élesítés), Clarity (tisztaság) eszközökkel, sőt a Color Editor eszközzel is.


Helyi módosítások

A helyi módosításokkal való munka kicsit más, mint a Lightroomban, jobban hasonlít a Photoshop rétegeire. Ha kiválasztod a Local Adjustments lapot, látni fogod a sok layert a tetején, alattuk pedig az összes lehetséges eszközt.

A Lightroom és a Capture One Pro 10 képszerkesztő programok összehasonlítása.

Beállíthatod, hogy látható legyen-e egy réteg, úgy, hogy belekattintasz a láthatóság jelölőnégyzetébe, vagy kiveszed belőle a jelölést.

Egy réteg a Capture One Pro-ban módosításokat, klónozást vagy javítást tartalmazhat, szóval figyelj, hogy a megfelelő típust válaszd. Ha egy helyi módosítást akarsz használni, akkor egyszerűen csak rajzolj egy maszkod az ecsettel vagy a fokozatokkal. Nyomd meg az M billentyűt, hogy rögzítsd, hogy a maszk látható legyen-e külső borításként, vagy sem.

A Lightroom és a Capture One Pro 10 képszerkesztő programok összehasonlítása.

Ha ki kell törölnöd a maszk egy részét, csak válaszd ki az Erase Mask opciót, vagy nyomd meg az E billentyűt.

Ha jobb gombbal rákattintasz a képre, akkor módosíthatod az ecset méretét, keménységét és átlátszatlanságát, illetve pl. bekapcsolhatod az Auto-mask eszközt. Ha megrajzoltál egy maszkot, akkor bármelyik eszköz használatával módosíthatod a kiválasztott területet. Ügyes trükk, hogy a maszkot átmásolhatod egyik rétegről a másikra, és megfordíthatod. Ezt a rétegre jobb gombbal kattintva teheted meg.

A Lightroom és a Capture One Pro 10 képszerkesztő programok összehasonlítása.

Ha jobb gombbal a rétegre kattintasz, akkor ügyes opciók nyílnak meg, például a maszk átfordítása.

A Capture One Pro helyi módosításainak (Local Adjustments) egyik legnagyszerűbb előnye az, hogy kombinálhatsz egy maszkot a Color Editor eszköz színválasztási funkcióival. Ha összekötötted a kettőt, akkor lehetőséged nyílik arra, hogy kiválaszd azt a bizonyos színtartományt, amelyet módosítani akarsz, emellett leszűkítheted az érintett területet egy maszk hozzáadásával. Az egyik legjobb gyakorlati példa erre az, hogy csinálsz egy elnagyolt maszkot a képen szereplő arcon, majd a Skin Tone eszköz használatával kiegyenlíted a bőr tónusait, anélkül, hogy ez a képen lévő többi hasonló árnyalatot érintené.

Érdemes kiemelni azt is, hogy a Lightroomról a Capture One Pro-ra való váltás azt a rugalmasságot is megadja neked, hogy a Curve eszközt egyetlen rétegen tudd használni, illetve hogy alkalmazd rajta az élesítést, amelyet ízlésed szerint finomhangolhatsz.

Még egy dolog, amire érdemes figyelned, ha a helyi módosításokkal dolgozol: a kis ikonra, rajta egy ecsettel, közvetlenül az eszköz neve mellett. Ha az ikon látszik, akkor éppen egy rétegen dolgozol, ha pedig nem látszik, akkor a háttéren végzel éppen módosításokat. Úgy válthatsz a kettő között, hogy rákattintasz az opciós ikonra, és be- vagy kikapcsolod az Adjust Selected Layer (kiválasztott réteg módosítása) pontot.

 

Exportálás magas fokon

A Capture One Pro egyik, nagy hatékonyságot lehetővé tevő újdonsága, amelyhez még kell egy kis magyarázat, azok az Output lapon található széleskörű exportálási lehetőségek. Itt találod a Process Recipes (feldolgozási „receptek”) eszközt, amely többé-kevésbé megfelel az Export Presets-nek a Lightroomban. Ezek a feldolgozási „receptek” (Process Recipes) mindent tartalmaznak, a kép formátumától, ICC-profiljától és felbontásától kezdve a kimeneti mappán át az exportálás során történő átnevezésig.

A Capture One Pro-nak az a különlegessége, hogy egy időben többet is aktiválhatsz a feldolgozási „receptek” közül, és mindegyiket egyszerre exportálhatod. Másképpen fogalmazva, lehetséges az, hogy teljes felbontású TIFF-képeket exportálj bizonyos mappákba és közben webre optimalizált JPEG-eket más mappákba.

A Lightroom és a Capture One Pro 10 képszerkesztő programok összehasonlítása.

A Process Recipes lehetővé teszi, hogy elmentsd a fájlexportálási opciókat, és később újra használni tudd őket. Az opciók száma hatalmas, és tartalmazzák a kimeneti élesítést is.

Bár ez már nem fér bele ebbe a cikkbe, utalnék rá, hogy egy csomó lehetőséged van arra, hogy automatikusan létrejöjjön a mappa és a fájlnév is az exportálás során. Ehhez különböző lehetőségek hosszú listájából választhatsz, amely elsősorban a metaadatokból alapján áll össze. Csak kattints a kis négyzetre, amelynek három pont van a belsejében, aztán válassz a sok opció közül (Token a nevük).

Éppúgy, mint a Lightroomban, a kimeneti élesítést végrehajthatod exportálás közben. Válaszd ki az Adjustments fület a Process Recipe eszközben, és válaszd a nyomtatáshoz való kimeneti élesítést (Output Sharpening for Print) vagy a képernyőre szánt kimeneti élesítést (Output Sharpening for Screen).

Nagyon klassz, új eszköz a Capture One Pro 10-ben, hogy a programból közvetlenül leellenőrizheted a legvégül alkalmazott élesítést, úgy, hogy kiválasztod a View > Show Recipe Proofing opciót. Ez akkor hasznos különösen, ha át fogod méretezni a képet a webre, mert akkor nem kell először a Photoshopba exportálnod azért, hogy ellenőrizd a végső élesítést. A Recipe Proofing eszközzel azt kapod, amit látsz, beleértve az átméretezett felbontást, JPEG-tömörítést és az ICC-profilt.

Jóval több képmódosítási eszköz van a Capture One Pro-ban, mint amiről most szót ejtettünk. De remélem, így is értékes betekintést kaptál abba, hogy ez a program miben más, mint a Lightroom. Sok-sok új, hathatós képszerkesztési eszköz vár rád. Élvezd ki őket, jó szórakozást! 

Kérem várjon!