Vásároljon online vagy hívja a +36-1-808-9888-as telefonszámot!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

A tanyáról a reflektorfénybe

2017.04.05. 13:24
Címkék: xf,
Szerző: Bogi

Giampaolo Sgura ma a divatvilág legnagyobbjai számára fotózik, többek között a Vogue és GQ magazinnak. De ez nem volt mindig így. A családja mezőgazdasággal foglalkozott, ő maga építészetet tanult, de mindvégig tudta, hogy a divat érdekli. Arról beszélgettünk Giampaolóval, hogy hogyan lépett át a divat világába, és mi inspirálja őt.

Giampaolo Sgura banner

„Bármi is a munkád, hajtson a szenvedély és a szakmaiság. A siker kulcsa szerintem az, hogy a kettő egyensúlyban legyen.” (Giampaolo Sgura)

A család hatása                                                

„Nagyon sokat tanultam az apámtól, aki földműveléssel foglalkozott. Benne van abban, ahogyan az emberekkel bánok, ahogy együtt dolgozom velük. Hogy mindenkihez tisztelettel fordulok, és szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen nagyszerű munkám van. Az apám akkor is mosolygott, ha éppen lerobbant az egyik gépe. Örült, hogy meg tudja javítani, és nem fog több napot veszítenie a mezei munkából. Esténként úgy jött haza hozzánk, hogy büszke volt magára azért, amit aznap elvégzett. Ez a háttér segít nekem abban, hogy értékeljem az életet, a napot és a kölcsönös tiszteletet.”

Az építészettől a divatig 

„Milánóban és Berlinben tanultam építészetet, de az alatt az öt év alatt többet forgattam a Vogue-ot, mint Vitruvius vagy Le Corbusier könyveit. 15 éves korom óta tudtam, hogy az én világom a divat. Az építészet nagy szenvedélyem volt, és ma is az. Most abban segít, hogy könnyebben meg tudjam komponálni és felvázolni a beállításaimat. A divatfotózáshoz komoly hozzáértés kell. Úgy kell dolgozni, mint egy rendező. Kontrollálni minden egyes részletet. Azt hiszem, az építészek ugyanezt csinálják, csak nekik hónapokat vagy éveket kell várniuk, míg az ötleteik valósággá válnak. Nekem az a szerencsém, hogy rögtön láthatom.”

gianpaolo sgura phase one xf 100 mp schneider kreuznach

„Perfekcionista vagyok. Ha nem tetszik valami, akkor addig fotózom újra és újra, amíg a fejemben lévő ötlet valósággá nem válik a képen.” (Giampaolo Sgura)

gianpaolo sgura phase one xf 100 mp schneider kreuznach

Az inspiráció 

„Engem a divat szépsége és álomvilága inspirál. Már gyerekkoromban lenyűgöztek a magazinok, ahol minden oldal telis-tele volt ezzel a különleges és távoli szépséggel.

Fotósként sok ötletet és ihletet kapok a nagy divattervezőktől és kollekcióiktól. Némelyik nagyon kreatív és előremutató, így olyan magazinanyagot inspirálhatnak, amely például az évszak trendjét mutatja be. Máskor meg egészen új koncepciót alakítok ki, amelyet – mondjuk – egy olyan jelenet inspirál, amelyet a moziban az utcán vagy a klubban láttam. Bármi adhat ösztönzést, amit aztán átfordítok a fényképekbe. A ruha csak hab a tortán, a tökéletes végeredmény érdekében.

Legszívesebben modelleket fotózok. Szeretem, ahogy átalakulnak, keresik a kihívásokat, mozognak, és karaktereket hoznak létre. Ha jól választottad ki a szereplődet, akkor már megtetted az út felét ahhoz, hogy jó legyen a képed. Amikor fotózok, mindig végiggondolom a fogyasztókat, akiket inspirálhat a munkám. Azt szeretném elérni, hogy másolják le azt a megjelenést a saját életükben, vagy pedig menjenek be a boltba, és vegyék meg valamelyik ruhadarabot. A divatképeknek ma közvetlen és tiszta hatása kell hogy legyen.”

Az XF kamerarendszer használata 

„16 évvel ezelőtt filmre kezdtem fényképezni, aztán 10 évvel ezelőtt átváltottam a digitális technikára. Ez az életemet is megváltoztatta. A Phase One a kezdetektől fogva a kedvenc digitális hátfalam volt. Mára egy nagyszerű fényképezőgépet is kifejlesztettek hozzá, így a legjobb eszköz lett belőle, ami életemben a kezemben volt. A szoftverük, a Capture One Pro lerövidítette az időt, amit az utómunkával kell töltenem. Így többet foglalkozhatok a kreatív folyamattal, mint a képszerkesztéssel. A fájlok elképesztően részletesek, össze se lehet hasonlítani őket más digitális kamerákkal.” 

A stúdióban készülő divatfotóimhoz, amelyeket klasszikus stúdiófelvételeknek szoktam nevezni, a Schneider Kreuznach 120mm objektívet használom. Sziluettekhez és portrékhoz tökéletes. Sokat segít, hogy a modellnek erős jelenléte legyen.”

gianpaolo sgura phase one xf 100 mp schneider kreuznach

gianpaolo sgura phase one xf 100 mp schneider kreuznach

Giampaolo Sgura a Phase One XF 100MP kamerarendszerrel és a Schneider Kreuznach objektívekkel fotózik. Nézd meg a teljes portfólióját: www.giampaolosgura.com

Kérem várjon!