Vásároljon online vagy hívja a +36-1-808-9888-as telefonszámot!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Nagyképernyős élmény: tetherelés

2017.08.03. 12:53
Címkék: tether
Szerző: Gergő


Tetherelés: Az a fotózási munkamenet, amikor az elkészített gépek közvetlenül egy számítógép merevlemezén kerülnek mentésre, abban a mappában, amelyet a fotós előre kiválasztott. Majd egy tetherelő szoftver segítségével a fényképek megjeleníthetők a számítógép vagy egy tablet képernyőjén.


Mielőtt bármit is mutatnánk, gyorsan mondunk öt érvet a tetherelés mellett.

1. Egy nagy LCD-monitoron sokkal jobban látszik a fénykép, mint a fényképezőgép kis képernyőjén.  Még az is előfordulhat, hogy pont ugyanakkorában láthatod a monitoron a képet, mint amekkora a végül elkészülő nyomat lesz.

2. Azonnal visszajelzést kapsz a fókuszról, expozícióról és a színekről. Egy 2 inches fényképezőgép-kijelzőn erre nemigen van módod, és a fényképezőgépben elérhető feldolgozási eszközök is korlátozottak.

3. Sokkal gyorsabban tudod átírni az adatokat a számítógép nagy, gyors merevlemezére, mind a kis CF-memóriakártyákra. A fényképezőgép buffermemóriája nem telik be olyan gyakran, mivel az adatok gyorsabban haladnak, és így a fényképezőgép belső processzora kisebb terhelést kap.

4. Azonnali biztonsági mentés RAID vagy scriptek használatával. Tükrözött meghajtók (RAID 1), három összefűzött meghajtó (RAID 3 vagy 5), OS scripting, illetve a Synchronize! Pro X és társai mind megoldást kínálnak arra, hogy a képeidről automatikusan biztonsági másolat készüljön, miközben átíródnak a merevlemezre.

5. Azonnali képszerkesztés. Rögtön belenyúlhatsz a képedbe, és már feldolgozva mutathatod meg őket az ügyfeleidnek, ha ott vannak a fotózáson. Nem kell várnod, hogy 20 CF-kártya betöltsön, mielőtt módosítani kezded az expozíciót és a színeket.


Ha profi fotós vagy, és fényképeztél már tetherelve, tudod, hogy a felsorolt előnyöknek köszönhetően mennyivel könnyebb a kooperáció az ügyfelekkel. A fotózáson az ügyfél azonnal láthatja a munkád. Lenyűgözi a képminőség és a gyorsaság (hiszen a tethereléssel időt spórolsz), és olajozottan tudtok együtt dolgozni a fotókon. De a modelled, az asszisztenseid, a stylistod stb. is hatékonyabban tud részt venni a munkában. A tetherelés egyfajta szolgáltatás, amelyet az ügyfelednek nyújtasz – és ez meghálálja magát akkor, amikor az ügyfeled egy következő megbízáshoz választ fotóst.

Ha átállsz a tetherelésre, az új ötleteket, új workflowkat és új fotózási stílust jelent. Ehhez szeretnénk mutatni néhány eszközt és hasznos stúdiótechnikai kiegészítőt, hogy valóban egyszerű és olajozott legyen a számítógéppel való fotózás.

TetherPro kábel

A prémium minőségű TetherPro USB & FireWire kábeleket nagykapacitású és bámulatos sebességű adatátvitelre találták ki. Az aranybevonat és a ferritmag csökkenti a zajt és a jelátviteli hibákat. Teljes leárnyékoltsággal, külső interferenciától mentesen tetherelhetsz. Scott Kelby is nagyon jó véleménnyel van a TetherPro kábelről, és még egy előnyére felhívta a figyelmet: „A kábel narancssárga színe feltűnő, jól látható, ezért a fotózás helyszínén mászkáló emberek nem fognak átesni rajta. Stúdióba és kültéri fotózásokra is tökéletes.” A megfelelő kábel kiválasztása függ az eszközöktől, amelyeket használsz.


JerkStopper kábelrögzítők

A vezetékek és tápkábelek a fotózás közbeni mozgás miatt kicsúszhatnak a fényképezőgépből és számítógépből, ami költséges vagy akár visszafordíthatatlan károkat is okozhat. Ezek elkerülése érdekében a JerkStopper kábelrendező eszközök ideális megoldást kínálnak az USB, FireWire, HDMI vagy flash sync kábelek (3,5 - 8,5 mm) fixálására. A szabadalmaztatott JerkStopper reteszelőeszköz olyan rögzítési pontot biztosít, amely szükség esetén lehetővé teszi a zsinór lazítását, hogy ne következzen be károsodás vagy ne csússzon el az eszköz. A JerkStopper fényképezőgépet védő változata (Camera Support) gyors kioldási funkcióval is rendelkezik, így megvédi a fényképezőgépet szélsőségesen erős rántásnál. De van kifejezetten a laptopokhoz kifejlesztett kábelrögzítő is.


Kábelrendező táska

A Tether Tools kábelrendező táska egy stapabíró tároló, amelyben könnyen hozzáférhetsz a praktikusan elrendezett vezetékekhez, szíjakhoz és JerkStopper-kábelögzítőkhöz.


JerkStopper ProTab kábelkötöző szalagok

Még egy egyszerű, de fontos eszköz a kábelek megfékezéséhez. Ezek a kisméretű összekötő elemek ideálisak a vékony és közepes méretű vezetékekhez, például az A/C, az USB, a HDMI és a zenei kábelekhez, 4,6 m hosszúságig.

Aki pedig elkötelezte magát a tetherelés mellett, és a legtöbb fotózásába beépítette már, az alábbi eszközöknek és kiegészítőknek is nagy hasznát veheti, mert tovább növelik a teljesítményt és az eszközök biztonságát.


Tether Table Aero: állványra helyezhető asztal

Úgy tervezték, hogy megfeleljen azoknak a fotósoknak, akik olyan könnyű, hordozható munkaállomást keresnek, amely közben nagyon tartós is. Így mindig jól látható helyre tehetik a laptopjukat, bárhol is fotóznak éppen. Hiszen egy erdőben vagy a sivatagban nincsenek „csak úgy” asztalok... Az Aero platformok tökéletesen illeszkednek az összes szabványos állványhoz.


1. Tetherelő szoftver

A tethereléshez mindenekelőtt szükséges egy szoftver, amely megjeleníti a képeket. Vannak képszerkesztő szoftverek, amelyek képesek tetherelésre is: ilyen például a Capture One Pro. A Case Air vezeték nélküli tetherelő rendszer összekapcsolja a fényképezőgépet a telefonoddal, táblagépeddel vagy számítógépeddel, és átviszi a képeket.  Közvetlenül a szoftverből vezérelheted fényképezőgép-beállításokat, beleértve a fókuszpontokat, az expozíciót, a bracketinget, a time-lapse-et, a HDR-t stb. Az élőkép vagy a mozgókép módban pedig valós időben oszthatod meg másokkal az alkotási folyamat lépéseit.

2. Aero pohártartó, nem csak poharaknak

A laptopasztalka kiegészíthető egy tartóelemmel, amelyen az üdítőktől kezdve a kis eszközökön át az okostelefonig bármi megtalálhatja a helyét, ha fontos, hogy a fotós keze ügyében legyen. A Aero Cup Holder az asztal oldalához rögzíthető.

3. SecureStrap: laptopmentő rögzítőszíj

A SecureStrap az Aero rendszerhez lett kialakítva. Megbízhatóan rögzíti a laptopot a tetherelő asztalhoz, így biztosítva, hogy az minden körülmények között a helyén maradjon. „A SecureStrap már nem egyszer mentette meg a laptopomat” – mondta Scott Kelby erről a termékről.

4. Aero ProPad: párnázott felület

És még egy ügyes kiegészítő az asztalhoz: a memóriahabos, párnázott felület megakadályozza, hogy bármi is lecsússzon az Aero Table lapjáról.

5. Rock Solid állványra szerelhető keresztrúd

A kizárólag fémelemekből álló Rock Solid Cross Bar lehetővé teszi, hogy a Tether Table Aero asztalt ugyanarra a stabil alátámasztásra  rögzítsd, mint a fényképezőgépedet. Ha állványról fényképezel, akkor közvetlenül a fényképezőgép mellett láthatod a tetherelt képet, ha pedig szabad kézből, akkor az állvány mindig ott lesz, hogy letehesd a gépet, amikor épp nem használod.

6. Rock Solid állványgörgők

A Rock Solid Rolls kerekekkel a legtöbb állvány mobilissá tehető, így a Tether Table Laptop munkaállomásodat tetszés szerint mozgathatod. „Gyakran megesik, hogy fel kell emelnem és odébb kell tennem a tetherelő munkaállomást, és ilyenkor bizony van esély arra, hogy a laptopom leessen. A gördítés sokkal biztonságosabb. A görgővel ellátott állványok könnyen hordozhatóak, a görgők felhajthatóak, és minden állvánnyal kompatibilisek" – dicsérte ezt a kiegészítőt  Scott Kelby.

7. Aero XDC

Extra merevlemez-terület! Az Aero XDC + XDC Duo (eXternal Drive rekesz) lehetővé teszi, hogy külső merevlemezeket csatlakoztass a Tether Table Aero asztalhoz anélkül, hogy foglalnák a helyet rajta. Élvezd az összes előnyét, hogy azonnal mentheted munkádat a külső merevlemezeken, és közben nem kell azon töprengened, hogy hová tedd őket.

Te határozod meg a fotózásaid munkamenetét. Átgondolt tervezéssel ágy ügyes kiegészítőkkel elérheted, hogy minden hatékonyan és stresszmentesen folyjon, és a drága felszerelésed egy pillanatra se kerüljön veszélybe.

Ne feledd a Tether Tools Cool Setup fppályázatot sem!Pályázati kiírás:
A fotón a saját Tether Tools márkájú tether megoldásodnak kell szerepelnie. Egy személy maximum három képpel nevezhet, a győztes pedig a Facebook like-ok alapján nyer. Augusztus 31-ig folyamatosan töltjük fel a képeket.

Díjak:
Egy általad szervezett fotózás támogatása PhaseOne középformátumú rendszerrel, profi stábbal és Profoto világítással, helyszínen vagy stúdióban.

Készíts egy képet a saját Tether-megoldásodról. Küldd el nekünk legkésőbb augusztus 31-ig az info@tripont.hu címre, és kezdd az őszt egy profi fotózással!


Kérem várjon!