Vásároljon online vagy hívja a +36-1-808-9888-as telefonszámot!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Magyarországon járt a Sigma „sógunja”

2017.09.29. 13:59
Címkék: , sigma, a
Szerző: Gergő

Kazuto Yamaki, a Sigma objektívgyártó cég vezetője Budapesten járt a Hama Kft. szervezésében. Sor került egy barátságos hangulatú sajtótájékoztatóra is. Ott voltunk, és most mesélünk!


A Sigma cég 1961 óta létezik. Megszületését egy sikkasztásnak köszönheti: Kazuto Yamaki édesapja egy nagyon kicsi, optikai eszközöket előállító vállalkozásnak dolgozott, amikor is annak tulajdonosa a pénzzel együtt olajra lépett. Mivel mind a cég alkalmazottai, mind a beszállítók meg akarták őrizni a megélhetésüket, arra kérték Yamaki úr édesapját, hogy vigye ő tovább az üzemet. Így alakult meg 1961-ben a Sigma. Ma már 1600 alkalmazottja van, az alaptőkéje kb. 240 millió forint. Kazuto Yamaki édesapja öt évvel ezelőtti halálakor vette át a cégvezetést, és elkezdte megvalósítani a saját korábbi fejlesztési terveit, amelyekre édesapja életében nem volt lehetőség.

sigma kazuto yamaki budapest

A Sigma legnagyobb piaca Európa (az összeladás 40%-a). A második Ázsia, a harmadik Észak-Amerika. Magyarországon a Sigma változatlanul népszerű, sőt, emelkedik az eladások száma, ami jelen viszonyok között különösen nagy eredmény. (Az eladott objektívek között jelenleg kb. 16%-os a Sigma aránya Magyarországon.)

Objektívek mellett fényképezőgépet is gyártanak, csak nem túl sokat: havi 80 000 objektív mellett a gyár mindössze 2000 fényképezőgépet tud előállítani. De van, hogy nem használják ki ezt a kapacitást, sőt, ha nincs megrendelés, néha egyáltalán nem gyártanak fényképezőgépet. Profitot egyébként nem is termelnek a fényképezőgépekkel. Csekély százalékban egyébként bérgyártást is vállalnak.

sigma kazuto yamaki budapest

A Sigma igazi lokális vállalkozás: az objektívek alapanyagait japán forrásokból szerzik be, majd saját maguk gyártják belőlük az összes alkatrészt. Így ugyanis stabilan azonos a minőséget tudnak hozni, és az árat is alacsonyan tarthatják. A lencsék üvegét szintén két japán vállalkozás állítja elő, a Hoya és az Ohara. Ez ma már különlegesnek számít, hiszen a legtöbb objektívmárka Kínában gyártat, vagy Vietnamból, Laoszból stb. veszi az alkatrészeket. De a Sigma az ottani gyártmányok minőségét ingadozónak tartja. Az is fontos számukra, hogy a beszállítókkal gond nélkül tudjanak kommunikálni, ami japánul a legegyszerűbb – és a kialakult kölcsönös bizalom is a minőség garanciája.

A Sigma gyára Aizuban van (ez a sógunok korában központi terület volt, ma viszont vidéknek számít), a központ pedig Kavaszakiban. A gyárban 1400, a székházban kb. 200 alkalmazott dolgozik, az utóbbiak túlnyomórészt mérnökök. A sales-szel és a marketinggel kifejezetten kevesen foglalkoznak a cégben.

sigma kazuto yamaki budapest

A Sigma Art-objektívsorozat a tervezőmérnökök álma: nem kell sem a méretre, sem a súlyra, sőt még az árra sem tekintettel lenniük, a cél az, hogy a lehető legjobb minőséget állítsák elő. Ebből az okból nem kerül stabilizátor se az Art-sorozat 85mm-es objektívjába, mert inkább az optikai minőségre koncentrálnak. A Sigma Art nem a széles vásárlóközönséget akarja kiszolgálni, hanem azokat, akiknek tökéletes minőségre van szükségük.

A ma létező legnagyobb átmérőjű aszférikus lencsetag a Sigma gyártmánya: 82 mm. Préselési eljárással készül az üvege, nem csiszolással, ami olcsóbb előállítást tesz lehetővé.

sigma kazuto yamaki budapest

sigma kazuto yamaki budapest

A Contemporary-sorozat az Arttal szemben a megszokott, standard megközelítést képviseli az objektívdizájnt illetően: a Sigma a méret, a súly és a teljesítmény ideális egyensúlyára törekszik ezeknél az objektíveknél, hogy kiváló eszközöket nyújtson hétköznapi használatra.

Az m4/3 rendszerhez valószínűleg nem fognak objektívet gyártani, mert az Olympus és Panasonic termékei mellett nemigen lenne már igény rá. Tudatában vannak viszont, hogy a vásárlóknak volna igényük full frame kamerákhoz készült objektívekre. Gondolkodnak azon, hogy továbblépjenek-e ebbe az irányba – de sajnos a jövőt illető tervekről Kazuto Yamaki nem szeretett volna sokat elárulni.

sigma kazuto yamaki budapest

Ismerd meg a SIGMA termékeit ITT.
Kérem várjon!