Vásároljon online vagy hívja a +36-1-808-9888-as telefonszámot!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Profoto A1 teszt a materai napsütésben

2017.10.25. 09:49
Címkék: , profoto, a1, teszt, a
Szerző: BumbleBee

A "Világ a műtermem" sorozat keretében Marie Bärsch német divatfotós tette próbára a Profoto A1-et a materai szikrázó napsütésben.


A német divatfotós Marie Bärsch egyszerűen alakította a világot műtermévé; berakott a táskájába egy pár Profoto A1-es vakut és vett egy repülőjegyet a dél-olaszországi Materára.

Marie, aki körülbelül nyolc éve fotóz, 2013-ban vált hivatásos fotóssá. „Korábban olyan területen dolgoztam, ami nem túl kreatív. Egy nap megragadtam egy barátom fényképezőgépét és elkezdtem fotózni.”-mesél a kezdetekről Marie.

„Imádom a szabadságot, amelyet szabadúszó fotósként élvezhetek, könnyedén alkotok, és a képeken keresztül könnyen megoszthatom másokkal is azt, amit szeretek és elrepíthetem az embereket azokra a helyekre, ahova ellátogatok.”

Marie stílusa a klasszikus szépség fotózás. „Imádok gyönyörű lányokat lenyűgöző, egzotikus hátterekkel társítani. Mindig magas minőségű, stílusos végeredményre törekszem. Nagyon szeretem a szép dolgokat ezért igyekszem őket a képeimen is megörökíteni.”


Amikor arra kértük fel a fotóművészt, hogy a Profoto A1-et, a világ legkisebb stúdióvakuját kipróbálja a „Világ a műtermem” sorozat keretében, boldogan beleegyezett, mivel úgy látta, hogy saját munkájával könnyen össze tudja egyeztetni a projektet. „A stílusom abból a rugalmas hozzáállásból nőtte ki magát, hogy bármikor, bármilyen helyzetben képes legyek fotózni, amikor csak szeretnék.”

Korábban nem rajongott a kamerára rögzíthető vakuk használatáért, és csak ritkán használt ilyen megoldást, mert nem azt az eredményt kapta tőle, amit elvárt.

„Amikor külső megvilágítást használok, az a célom, hogy a segítségével drámai hatást alakítsak ki vagy hangsúlyozzam a modell jellegzetességeit. Eddig a piacon lévő fényképezőgépre rögzíthető vakuk közül egyik sem volt képes ezt a végeredményt elérni.”

Másrészről úgy gondolta, hogy ez egy lehetőség arra, hogy egy újdonságot kipróbáljon annak a cégnek a palettájáról, amelyben megbízik. „Mivel imádom a B1 hordozható vakumat, kíváncsi voltam, hogy milyen koncepciót használt a Profoto egy fényképezőgépre rögzíthető vakunál. Olyan megoldással kellett előrukkolnom, ami illeszkedik a stílusomhoz és kiaknázza a Profoto A1-ben rejlő lehetőségeket.”Szerencsére Marie fejében hamar megszületett a tökéletes helyszín ötlete: Matera, az UNESCO Világörökség listáján is szereplő város, melynek története egészen a római korig nyúlik vissza, és amely több filmrendező képzeletét is megragadta, ezért gyakran szolgál Jeruzsálem vagy más ősi városok megtestesítőjeként.

„Múlt évben jártam Materán, és megtetszett az ötlet, hogy egy divatfotózást ezen a helyszínen elkészítsek. Mivel a nyár közepén látogattunk el ide, rögtön tudtam, hogy egész nap éles nyári napfénnyel kell számolnunk, ami egy kontrollálható különálló fényforrás nélkül megnehezíti a jó minőségű képek készítését.”

"Mivel Matera teljes egészében egységes árnyalatú homokkőből épült, hozzá hasonló árnyalatú és vele kontrasztot alkotó ruhákat is szerettem volna használni, hogy a vakunak köszönhetően szinte kirobbanjon a háttérből a modell, más felvételeken pedig szinte beleolvadjon a környezetébe, a vakufény által éppen csak kiemelve abból."


A kültéri divatfotózás nem volt újdonság a fotós számára, de az egészen gyenge külső fényforrás használata egy olyan helyzetben, ahol máskülönben derítőt vagy a Profoto B1-et használna, már számára is új helyzet volt. Szerencsére a Profoto A1 bizonyított ebben a környezetben is.

„Már első pillanattól nagyon könnyen tudtam kezelni az A1-et. Mivel a fotózást megelőző napon én és az asszisztensem nagyon elfoglaltak voltunk, csupán pár percünk volt a tényleges munka megkezdése előtt, hogy megismerkedjünk vele.”

„Szerencsére a menü kiosztása és a vezérlés nagyon hasonló a többi Profoto termékhez, minden funkciót könnyedén elértem. Könnyű használhatósága miatt pár perc elég volt a beállítására, így arra koncentrálhattam, ami valóban fontos volt: a modell irányítására és az elképzelésemnek megfelelő képek elkészítésére.”

Az A1 praktikus mérete szintén nagy előnynek számított. „Könnyen hordozható és könnyen a táskámba rejthető, ha forgalmas helyen nem szeretném magamra vonni a turisták figyelmét.”

A fotósorozat készítése során Marie különböző helyszíneken próbálta ki az A1-et, felváltva a fényképezőgéphez rögzítve és különálló fényforrásként használva.


Egy trükkösebb felvételnél Marie a nappal szemben fényképezett, a modell háttereként az eget használva, melyet árkádsor keretezett. A cél az volt, hogy az ég ne égjen be, emellett a modell arca is megfelelő tónust kapjon. Az A1 egyszerű, egyértelmű megoldást jelentett erre a problémára. „Mivel nagyon tetszett a fény, amit a fehér falak vertek vissza a modellre, az A1-et csak arra használtam, hogy kiemeljem a szemet és ragyogást adjak neki."Marie kedvenc képeinek elkészítésénél kicsit bonyolulttá vált a helyzet. Ahogy a modell a falnak támaszkodik, a ruhája és a bőrtónusa nagyon szépen keveredik a kövek színével. De hogy a képek drámai hatását fokozza, Marie egy dóm-diffúzorral felszerelt A1-et helyezett a modell mögé, hogy egy gyenge élfénnyel kiemeljem az arcát és a vállát a háttérből. „Az asszisztensem egy lágyító feltéttel felszerelt A1-et tartott, ami teltebbé tette az arc jobb oldalát.”Az utolsó fotók egyikénél Marie-nak a déli napsütéssel kellett megbirkóznia, ezért gyors záridőt és nagy sebességű vakuszinkront használt, hogy a napsütés hatását mérsékelje és jól exponált eget és árnyékokat kapjon eredményül. Ezután külső fénynek egy A1-et használt és egy kamerához rögzítettet kioldónak, hogy az arc lágy fényt kapjon.Összefoglalás

Mit gondolt Marie az A1-ről, miután egy napig a saját stúdiójává varázsolta vele a világot?

„Nagyon tetszik a végeredmény, hiszen a gyönyörű, természetes fény még jobban fokozta az elkészült képek minőségét és tisztaságát. A másik fő szempont az volt számomra, hogy a vaku könnyen kezelhető legyen és praktikus méretű. Még a legtávolabbi beállításból is segítenek magas minőségűvé tenni a képeimet, ráadásul a mérete lehetővé teszi, hogy kényelmesen elférjen a fotós táskámban.

Szabadúszó projekteknél fogom használni a vakut, hogy itt-ott fényt tudjak adni a beállításhoz rövid idő alatt. Emellett el tudom képzelni, hogy magammal viszem nagyobb munkákhoz is, hiszen így sokkal rugalmasabban tudok dolgozni, mint egyetlen B1-gyel.

Gyakran utazom el hosszabb időre amikor csak kevés dolgot vihetek magammal és előfordul, hogy zord időjárási viszonyok között kell dolgoznom, ezért a jövőben biztosan magammal viszek két A1-et is a B1 mellé.

Hogy mit tanácsolnék azoknak, akik először használják az A1-et? Csak rögzítsd a fényképezőgépre vagy egy vakuállványra és kezdj el vele játszani!”


A cikk angol nyelvű forrása itt olvasható.

A képeket készítette Marie Bärsch.

Kérem várjon!