Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

A svéd folklór életre keltése a Profotoval | Camilla Åkrans

2021.06.04. 09:59
Címkék: profoto; profoto pro-11; air remote ttl
Szerző: Lizzy


Photo: Camilla Åkrans

Camilla Åkrans

Camilla Åkrans az ügynökség megalakulása óta a LUNDLUND tagja. Így annak története, hogyan vált a világ egyik legismertebb divatfotósává, összefonódik az ügynökség saját történetével. Stockholm és New York között él, ahol a legnevesebb divatházakkal dolgozott együtt, köztük a Hermès, a Chloé, a Missoni és a Blumarine divatházakkal. Rendszeresen közreműködik olyan magazinokban, mint a Vogue, a Porter és a Harper's Bazaar.

Stílusa azonnal felismerhető, mivel képes megragadni az általa fotózott emberek, különösen a nők kisugárzását. Ezért is állították már ki fotóit széles körben a világ minden táján. Portfóliójában többek között Rihanna, Nicole Kidman, Miley Cyrus és Julianne Moore portréi szerepelnek.

2010-ben Camilla Åkrans egyike volt annak a három svéd fotográfusnak, aki bekerült a Fotografiska, Svédország első nemzetközi fotómúzeumának FASHION című nyitókiállításába. Emellett számos rangos kiállításon vett részt világszerte, többek között a Lady Dior - as seen by Hong Kongban (2013), a Culture Chanel a DDP-ben Szöulban (2014), az amFAR ART for LOVE New Yorkban, az AIDS FRIEZE javára rendezett jótékonysági kiállításon Londonban (2016), a Photo Vogue Festivalon Milánóban (2016) és a HARPER'S BAZAAR, First in Fashion Párizsban (2020).


Photo: Evan Pantiel

"Svéd vagyok, a Profoto svéd, és mindig a Profoto-t használom, ezért tetszett az ötlet, hogy egy olyan fotózást készítsek, amely a svéd hagyományokat ünnepli. Így ötvözhettem a természet, a dizájn, a romantika elemeit, és persze azt az egyedi svéd fényt, amit mindenhová magammal viszek - nagyon szórakoztató volt."


______________________________________________________________________________________


Camilla Åkrans svéd divat- és szépségfotós számára a Profoto Pro-11 generátor segítségével való fotózás lehetőséget adott arra, hogy megünnepeljék közös skandináv örökségüket.

Camilla úgy döntött, hogy felfedezi a svéd hagyományokat, és megpróbálja azokat inkább absztrakt, értelmező módon életre kelteni. Hogy új és más megközelítést találjon az olyan események hangulatához és érzéséhez, mint a Szentivánéj, a svéd folklór és az olyan hagyományok, mint a Lucia.


Az első kép valóban a minden évben december 13-án ünnepelt téli hagyományból, a Santa Luciából merített ihletet. Bár ez nem hivatalos ünnep, mégis fontos nap a naptárban, és rendezvényekkel, dalokkal és felvonulásokkal ünneplik.

Elhozni a fényt

"Nem akartam túlságosan szó szerint értelmezni a Luciát, és bár a fehér ruhát és a piros szalagokat is magamra öltöttem, leginkább a fényt akartam a felvétel főszereplőjévé tenni; végül is Lucia hozza a fényt."


Photo: Evan Pantiel

Camilla arra törekszik, hogy a fényt a lehető legtermészetesebbnek éreztesse, ezért a stúdióvilágítás beállításai általában viszonylag egyszerűek. "A természetben csak egyetlen fényforrás van, és itt is ugyanezt a megközelítést alkalmaztuk a Profoto Pro-11-gyel és egyetlen ProHead Plus-szal, a modelltől jobbra lévő Zoom reflektorral."


Photo: Evan Pantiel

"Fontos, hogy elegendő energiával rendelkezzünk a kép megállításához. És rengeteg elemet kell megörökítenünk, a modell ugrálását, a ruhájának áramló anyagát, a szalagokat, és a szélgép fújta haját. A Profoto általában, és különösen a Pro-11 biztosítja azt a sebességet, amire szükségem van ahhoz, hogy újra és újra tökéletesen rögzítsem a képet."


Photo: Camilla Åkrans

Hét virág

A következő képhez Camilla a hagyományos svéd Szentivánéji ünnepségre kívánta irányítani a figyelmét, ahol szokás hét különböző virágot szedni, hogy a párnánk alá helyezve álmodjunk a jövendőbeli házastársunkról. "Szerettem volna ennek egy modern csavart adni; ezért tettem a virágokat a párna tetejére".

Photo: Camilla Åkrans

És ez is egy olyan dolog, amit újra és újra láthatunk Camilla munkájában. "Mindig úgy érzem, ha valami organikus dolgot, például virágokat vagy bármilyen természetes elemet használsz, akkor úgy érzed, hogy a kép lélegezni tud - mintha életre kelne."


Photo: Evan Pantiel

Itt Camilla a modellt egy ágyra helyezte a virágokkal, mögötte pedig egy matt ablak volt, amelynek túloldalán a fényforrás volt. Ismét egy ProHead Plus UV 250W-os ProHead Plus UV-t választott, egy Zoom reflektorral, amelyet egy Pro-11-es táplál. "Azt akartam, hogy olyan érzés legyen, mintha kora reggeli, vagy késő esti fényt éreznénk, amit a svéd jászságban kapunk".


Photo: Evan Pantiel

"Nagyon organikusan fotózok. Soha nem használok állványt, sokat mozgok, és soha nem fotózok közvetlenül a számítógépbe. Analóg módon fotózok, mert lényeges, hogy arra koncentráljunk, ami a jelenben történik. Fontos, hogy a pillanatban maradjunk, ahelyett, hogy folyamatosan megszakítanánk az áramlást, hogy a számítógép képernyőjén nézzük át a képeket."

Késő nyár

Következő képéhez Camilla azt a meleg fényt szerette volna megteremteni, amely a késő nyarat jelképezi, és - bár nem kifejezetten hagyomány - az eper szedése a svéd nyár szimbólumává vált.

Photo: Camilla Åkrans

"Itt a Pro-11-et és a ProHead Plus-t a stúdióból a decemberi stockholmi nap hűvösébe vittük, és az ablakon keresztül visszatüzeltük a fényt a stúdióba. A ProHead Pluson a Profoto Magnum reflektort használtam, mert az valóban a napfény érzetét kelti."


Photo: Evan Pantiel

A kép megvilágításakor a Profoto App és a Pro-11 közötti kapcsolat megtérült. Különösen Robin, Camilla asszisztense számára, aki bent maradhatott a stúdióban, és az okostelefonjáról állíthatta be a teljesítményt, ahelyett, hogy ki kellett volna szaladnia a hidegbe, hogy közvetlenül a Pro-11-en állítsa be.

Szentivánéji hangulat

A virágszedés nagyon is hozzátartozik egy tipikus svéd nyárhoz, akár a párnánk alá tesszük, ahogy már említettük, akár virágkoronát készítünk belőle. Camilla itt tehát a béke és a szépség érzését szerette volna megörökíteni, miközben a természetben a virágok között álmodozik.  


Photo: Camilla Åkrans

Camilla ismét egyetlen fényforrást használt a modelltől jobbra. A Profoto ProHead Plus a Pro-11 által működtetett Profoto Zoom reflektorral.


Photo: Evan Pantiel

Nyitottság a változásra

A képet egy hagyományos svéd művészeti alkotás ihlette volna, ahol a modell arcát egy virággyűrű veszi körül, de a dolgok nem úgy alakultak, ahogy várták.

Camilla ezúttal Twin ProHead Plus fejeket használt egy Profoto Magnum reflektorral, amelyet egyetlen Pro-11 táplált; a fényforrást pedig a modelltől balra helyezte el.

"Ez a kép ismét azért jött létre, mert szeretek mozogni fotózás közben; az organikus megközelítésem miatt. Ahogy a kamerával mozogtam, meglepett a kettős tükröződés, amit akkor láttam, amikor a másik oldalra mozdultam. Ez egy különleges pillanat volt, és átalakította azt a képet, amelyet úgy gondoltam, hogy megörökítek - valami egészen mássá."

Photo: Evan Pantiel


Photo: Camilla Åkrans

Hagyni, hogy áramoljon 

Camillát lenyűgözte a Profoto Pro-11 puszta teljesítménye. De ennél is jobban lenyűgözte az a tény, hogy bízhatott benne, hogy újra és újra elsül, bármit is követelt tőle. És ez lehetővé tette számára, hogy a legtöbbet hozza ki az organikus fotózási stílusából.


Photo: Evan Pantiel

"Amikor forgatsz, mindenki be van kapcsolva, és elkezdesz belekerülni egy kellemes áramlatba. Szóval nincs rosszabb a forgatáson, mint a 'hangulatgyilkosság', ami akkor történik, amikor a felszerelésed nem működik - bosszantó. Szóval számomra szuperül fontos, hogy a vakura és az összes felszerelésre támaszkodhass, és ezért szeretem a Profoto-t, mert felhasználóbarát, tartós, a világ minden táján megtalálható - soha nem hagy cserben."

_________________________________________________________________________________________________________


A történethez kapcsolódó termékek listája:138 900 Ft
Nettó: 109 370 Ft
1 427 900 Ft
Nettó: 1 124 331 Ft
143 908 Ft
Nettó: 113 313 Ft
152 900 Ft
Nettó: 120 394 Ft
  • Típus Vakuvezérlő
  • TTL Igen
  • HSS Igen
  • Termékadatok feltöltés alatt
152 900 Ft
Nettó: 120 394 Ft
152 900 Ft
Nettó: 120 394 Ft

152 900 Ft
Nettó: 120 394 Ft
5 619 900 Ft
Nettó: 4 425 118 Ft
92 900 Ft
Nettó: 73 150 Ft
946 900 Ft
Nettó: 745 591 Ft
984 900 Ft
Nettó: 775 512 Ft
Kérem várjon!