Vásároljon online vagy hívja a +36-1-808-9888-as telefonszámot!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Ismerni kell az állatot, ez fontosabb, mint a technika

2016.12.06. 21:39
Címkék:
Szerző: Bogi

Még csak 16 éves, de különdíjat kapott a 2016-os Saubermacher – Az Év Természetfotósa pályázaton, ahol több mint 3000 képből válogatott a szakmai zsűri. Megyeri Mátét kérdeztük.


Mondanál pár szót a különdíjról, amelyet neked ítéltek?

A UniqBall magyar találmány: egy különleges, gömbcsuklós állványfej, amelyet minden évben felajánlanak az ifjúsági kategóriában. Annak adják, aki a vízszinthez legközelebbi fotót készíti. A díjazott képemnél én is a UniqBall-hoz hasonló megoldást használtam, állványról fotóztam. Maga a kép az Alföldön készült, Máté Bence egyik leséből, tavaly télen. Egy szürke gém látható rajta, amely éppen halat próbált fogni: sikerült elkapni a becsapódás pillanatát. Két napot töltöttem akkor Máté Bencénél, reggel nyolctól este nyolcig voltam egy lesben – ez lett a legkülönlegesebb kép az elkészültek közül. Azért pályáztam, mert fontosnak tartom, hogy szakemberek mit gondolnak a képeimről. Facebookon van egy fotós oldalam, ott szoktam még publikálni a fotóimat.

Egyedül vagy társaságban szeretsz fotózni?

Általában egyedül járok, de több fotós ismerősöm is van, akikkel néha kimegyünk együtt is. Ez egy magányos, csendes hobbi. Egyedül is kezdtem bele. 2010 óta jártam madárgyűrűző táborokba a lakóhelyem, Balassagyarmat környékén, majd két és fél évvel ezelőtt elkezdtem fotózással foglalkozni, az általános iskolai ballagásomra kapott fényképezőgéppel. Volt egy háromrészes riportsorozat Máté Bencéről a Spektrumon, az nagyon megfogott. Azóta is egyértelmű számomra, hogy a természetfotózást választom: pedig próbálkoztam mással is, fotóztam esküvőt, modellt, portrét. Ahogy a természetben, az esküvőn is próbáltam elkapni a pillanatokat, ott éppen az emberi érzéseket. Szép volt az is, de a természet közelebb áll hozzám. Nagypapámmal, aki vadászik, kiskorom óta járok ki a természetbe. A fotózás hasonít a vadászatra, majdnem ugyanarról szól, de a fotózás nem vérrel végződik.

Mi a legnagyszerűbb számodra a természetfotózásban?

Minden fotózás egy külön élmény. Az is élmény, ha nem sikerül semmit sem fotózni: mert akkor sem adom fel. Általában valóban nem szokott elsőre, többször kell foglalkoznom ugyanazzal a témával. A fotózás úgy kezdődik, hogy kitalálom a témát, és elkezdek hozzá helyszínt keresni. Idén tavasszal például elhatároztam, hogy rókakölyköket szeretnék fotózni. Bejártuk az egész környéket, de csak nem találtunk lakott kotorékot. Aztán egyszer sétáltunk az Ipoly-parton, és véletlenül belebotlottunk 5-6 rókakölyökbe. Elkezdtem kijárni hozzájuk. A végén úgy megszoktak, hogy 2-3 méterre szaladgáltak körülöttem.

Hol szoktál fotózni?

Gyakran járok vissza ugyanazokra a helyszínekre Balassagyarmat környékén, de még inkább Ipolyvece körül – ott élnek a nagyszüleim. Illetve az Alföldre, a Tisza egyik árteréhez, amelynek gazdag a madárvilága. A Balaton-parton, Nagyberekben is fotóztam már. Elsősorban állatokat, azon belül is madarakat.

Számodra milyen egy jó kép?

Próbálom megörökíteni az állat viselkedését. Ha nem csak áll a madár a képen, hanem éppen halat fog, verekszik a fajtársával... Fontos, hogy elcsípjem az adott pillanatot, de kompozícióban is legyen tökéletes a kép. Utómunkában csak színesebbé, kontrasztosabbá teszem, de mélyebben nem nyúlok bele. Számomra az már nem természetfotó.

Mivel szeretnél később foglalkozni?

Fotózással vagy természetvédelemmel. A biológiai ismeretek most is érdekelnek. Fotózás előtt igyekszem minél jobban utánaolvasni az adott fajnak, illetve ha már fotózta valaki, akkor hogy mik a tapasztalatai azzal a fajjal kapcsolatban. Utána megfigyelem őket egy ideig, majd jöhet a komolyabb fotózás. Beetetni nem szoktam az állatokat, maximum télen a kisebb énekesmadaraknak teszek ki ennivalót. Általában ismerni szoktam a fajokat, amelyeket fényképezek. De volt már olyan, amelyet akkor láttam először: ilyenkor egy nem túl jó fotó is hasznos, hogy otthon utána tudjak nézni a fajnak. Számomra nem elsődleges, hogy természetvédelem miatt készítsek képet, de jó és érdekes lehet egy ritkább vagy kihalófélben lévő fajról felvételt készíteni.

Mi a legnagyobb technikai nehézség az állatok fotózásakor?

Az, hogy korán kell kelni. (Nevet.) Napfelkelte előtt egy órával általában már kint kell ülni a lesben. Nyáron ez akár hajnali 3 órás kelést jelent.

Milyen felszerelést használsz?

Kezdő kategóriás Nikon gépet használok, és egy 300 mm-es zoom objektívet. Vannak korlátai a felszerelésemnek; azon vagyok, hogy fejlesszek rajta. A legfontosabb egy másik fényképezőgépváz lenne, most arra spórolok, a későbbiekben pedig egy 300 vagy 400 mm-es fixobjektívet szeretnék venni. Vakut csak éjszaka alkalmazok: például Máté Bencénél a vidrák éjszakai fotózásához 3 vakut is használtam. Egy vízpartra épített lesből fényképeztem. Akkor is éreztem a fényképezőgépem hiányosságait, ahhoz ugyanis, hogy éjszaka fotózzak, magas ISO-érték kell, de azt nem bírja jól a jelenlegi gépem. Egyébként ott állandó fényű lámpák is ki voltak szerelve, amelyekhez már hozzá voltak szokva a vidrák, sőt, a vakutól sem ijedtek meg. Áprilistól júliusig folyamatosan fotózzák őket.

Ez a fajta fotóturizmus vonz téged?

Igen, szimpatikus nekem, arra is gondoltam már, hogy a jövőben szívesen foglalkoznék ezzel. Fotósként is szívesen veszek részt ilyesmin, megvan az előnye annak, ha nem nekem kell feltérképeznem a területet.

Hogyan tanultál fényképezni?

Teljesen autodidakta módon. Folyamatosan utánaolvasok annak, amit nem tudok, vagy megkérdezem a fotós ismerőseimet. A fotósok közössége szerencsére elég befogadó. A lakóhelyemen is elég sok fotós él, akik eleve családi ismerőseink voltak. Nagyon segítőkészek, ha szükség van rá a téma miatt, szívesen adnak kölcsön egymásnak felszerelést. Persze a családom is nagyon sokat segít, mindenhova ők visznek, ők is természetszerető emberek.

Milyen tanácsokat adnál egy kezdő természetfotósnak?

Csak akkor vágjon benne, ha elég kitartást érez magában. A kitartás a legfontosabb. Tisztelje a természetet. A technika pedig annyira nem fontos: el lehet kezdeni egy kezdő, kompakt géppel is. Én is csak a kis felszerelésemmel fotózok. Egyszer-kétszer volt nálam kölcsöngép, és éreztem is a különbséget, hogy azzal szebb lesz a kép, de jól lehet a kezdő gépekkel is fotózni. Az én gépem például csak 4 képet készít egy másodperc alatt. De azt szokás ugye mondani, hogy ha az ember a fényképezőgép keresőjében látja a pillanatot, akkor arról már lemaradt. A pillanat előtt kell megnyomni a gombot. Ehhez pedig ismerni kell az állatot, a mozdulatait. Ha az ember eltölt egy napot a lesen, a madáretetőnél, akkor már tudni fogja, milyen viselkedésre számíthat.

 

Kérem várjon!