Vásároljon online vagy hívja a +36-1-808-9888-as telefonszámot!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Selyemfényű objektív

2017.09.11. 11:23
Címkék: velvet
Szerző: Bogi

A Lensbaby a kreatív fotósok objektívgyártója. A sejtelmes fényeket és bársonyos elmosódásokat kialakító Velvet56 objektív mellett most már elérhető annak 85mm-es változata is. De mennyiben más a Velvet85, miben tud többet?

lensbaby velvet 85 banner

Craig Strong, a Lensbaby cég alapítója az elsők között volt, akik annak idején átálltak a digitális fényképezőgépekre. Csakhogy míg mindenki más a digitális képek tökéletességét akarta csúcsra járatni, ő azzal próbálkozott, hogy váratlan elemekkel megtörje azt. Olyan hatásokkal kísérletezett, amelyek esetlegességekkel, különleges szépségű torzításokkal gazdagítják a fényképek látványvilágát. Ez késztette arra, hogy létrehozza az első Lensbaby-objektívet.

 A ma ismert Lensbaby-sorozat azoknak a fotósoknak való, akik a „lelki szemeikkel” is szeretnének látni, amikor megnéznek egy fényképet. Álomszerű, érzelmekbe ringató hatásokat adnak hozzá a valós látványhoz, különböző optikai trükköket használva. ITT olvashatjátok egy korábbi cikkünket, amely segít eligazodni a Lensbaby egyes objektívjei és kiegészítői között. Minden típus jellegzetesen más látványt hoz létre, például kavargó elmosódást vagy a tűéles fókuszponttól távolodva körkörösen lágyuló képet.

A Lensbaby aktuális újdonsága a Velvet85 elnevezésű objektív. A Velvet 56-ot már ismerhetitek: egy manuális objektív, amely sejtelmes ragyogást és művészi látványvilágot kölcsönöz a képeknek, jellegzetesen bársonyos, visszafojtottan mégis ragyogó színekkel és elmosódásokkal. A Velvet 85 pedig ennek a 85mm-es változata, f/1.8 fényerővel.


lensbaby velvet 85

A 85 mm-es fókusztávolság tökéletes a portréfotókhoz. Éppolyan krémszerűen sima bőrtónust és vintage stílusú megjelenést ad a fotóknak, mint a Velvet56, ehhez azonban hozzájön még az az összenyomás és a gyönyörű bokeh-hatás is, ami ezeknek a kiváló minőségű 85 mm-es objektíveknek a sajátja.

Ha meg kell határozni a két objektív funkcióját, akkor a Velvet 85 egyértelműen portréobjektív, míg az 56 mm-es gyújtótávolságú Velvet 56 streetfotóhoz, makróhoz, tájképekhez és bármilyen hétköznapi témához kiváló megoldás.

Persze felvetődik a kérdés, hogy ha már megvan a Velvet 56, kell-e hozzá még a Velvet 85 is. Melyik a megfelelő egy adott célra? Az alábbiakban egy makrófotózással foglalkozó fényképész válaszát olvashatjátok. Egyik következő cikkünkben pedig azt a tesztet ismertetjük majd, amelyben a Lensbaby alapítója, Craig Strong hasonlította össze a Velvet56-ot és a Velvet85-öt, mégpedig portréfotózással.

lensbaby velvet 85

Makrófotók: a háttéren látszik a különbség

Kathleen Clemons a virágfotóiról ismert Amerikában. A Maine partján élő fényképész és fotográfiai oktató több mint 11 éve fényképez már Lensbaby objektívekkel, amelyeknek fontos szerepük volt abban, ahogyan Kathleen egyedi stílusa alakult.

Kathleen a fő különbséget abban látja a két objektív között, ahogyan azok a hátteret módosítják. Mindkét objektívvel igen közel lehet kerülni a témához, és mindkettő létrehozza azt a bizonyos éteri látványvilágot. De Kathleen kiemelte, hogy a Velvet 85 nagyobb gyújtótávolsága összenyomja a képet. Mit ért ezalatt? Azt, hogy az objektív csökkenti a távolságot az alany és a háttér elemei között, közelebb húzza a hátteret, és ezzel egy időben jobban el is mossa azt.

Kathleen nagyon kedveli ezt a hatást akkor, ha vannak kivehető háttérelemek a képen a makrózott téma mögött. Azt mondja, hogy egyre gyakrabban nyúl a Velvet85 után olyan esetekben, ahol korábban a 180mm-es objektívjét használta. Ez annyiban is előnyös neki, hogy így nem kell olyan közel dugnia az objektívet a fotó témájához – és akkor például a méhecske sem száll el a virág kelyhéből. A plusz hely akkor is jól jön neki, ha mondjuk diffúzort szeretne használni.

Itt van néhány mintakép Kathleentől. Ugyanazt a témát fényképezte mindkét objektívvel:

lensbaby velvet 85

lensbaby velvet 85
Velvet85, f/4


lensbaby velvet 85
Velvet85, f/4

Készített néhány beltéri képet is. A modellje egy hatalmas dália volt, amely mögé nyomott mintás hátteret rakott. A Velvet 56-tal nem tudta lefényképezni az egész virágot anélkül, hogy a háttér kerete bele ne lógott volna a képbe. A Velvet 85 összehúzó hatása miatt viszont előrébb került a háttér, így nem volt gondja ezzel.

lensbaby velvet 85

lensbaby velvet 85
Velvet85, f/4

Kathleen azt ajánlja, hogy aki a két objektív között hezitál, gondolja végig, hogy milyen témát szeretne fotózni. Mi mindent szeretne belefoglalni a képbe, milyen közel tud menni az alanyához, és mi szokott lenni a háttérben? Neki személy szerint már mindkét objektív ott van a táskájában.

EZEN A VIDEÓN azokat a fényképeket láthatod, amelyeket Kathleen a Velvet 85-tel az első tesztek során készített. A virágokról készült szépséges képek jól fognak esni most, az első őszi napokon.

És még egy jó hír: szerencsés hozadéka az új terméknek, hogy a Velvet 56-hoz ezután az eddiginél alacsonyabb áron juthatsz majd hozzá.

lensbaby velvet 85

lensbaby velvet 85
Velvet85, f/4

Kérem várjon!