Vásároljon online vagy hívja a +36-1-808-9888-as telefonszámot!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Tippek tethereléshez

2017.04.06. 22:09
Címkék:
Szerző: Bogi

A tetherelés nyilvánvaló előnye az, hogy azonnal nagyban láthatod az egész képedet a monitoron. A fényképezőgépeden lévő kis képernyő jó arra, hogy ellenőrizz néhány dolgot, de ha az ügyfeleid is jelen vannak a fotózáson, akkor a számítógép monitoránál nincs alkalmasabb eszköz arra, hogy értékeljétek a fotókat, és együtt dolgozzatok rajtuk. FLOYD DEAN reklámfotós tippjeit olvashatjátok, hogy hogyan hozhatjátok ki a legtöbbet a tetherelt fotózásból.

tether-banner

A tetherelő fényképezésről a legtöbb fotós hallott már. De nem mindenki van tisztában azzal, hogy hányféle előnye van igazából. Nekem az a tapasztalatom, hogy ha helyesen alkalmazzák, a tetherelés leegyszerűsíti és hatékonnyá teszi a fotózást, és segít, hogy mindig nagyszerű képet hozz létre.

A módszer lényege az, hogy a fényképezőgépedet USB-kábellel rákötöd egy számítógépre. Innen jön a „tetherelés” kifejezés (angolul a „tether” pányvát, pórázt jelent). A számítógépen pedig egy szoftver segítségével láthatod a képeket, amelyeket néhány pillanattal azelőtt lőttél. Nekem a Capture One a „választott fegyverem” a képkezelő szoftverek közül, de például a Lightroom is alkalmas erre.

Adok néhány tippet, hogy a legjobb képeket tudd elkészíteni tetherelve, és elkerüld a lehetséges buktatókat.

Készíts biztonsági másolatot!

Ha megfelelően előkészíted, akkor tetherelés közben biztonsági másolatot is készíthetsz a fotóidról. Csatlakoztass egy hordozható eszközt a számítógépedre, vagy állítsd be úgy a szoftvert, hogy automatikusan két helyre mentsen egyidőben.

Ne állíts csapdát a kábellel!

A tetherelés nyilvánvaló előnye az, hogy azonnal nagyban láthatod az egész képedet a monitoron. A fényképezőgépeden lévő kis képernyő jó arra, hogy ellenőrizz néhány dolgot, de ha az ügyfeleid is jelen vannak a fotózáson, akkor a számítógép monitoránál nincs alkalmasabb eszköz arra, hogy értékeljétek a fotókat, és együtt dolgozzatok rajtuk. Korábban WiFi-kapcsolatot használtunk, de mivel a képfájlok hatalmasak, a WiFi egyszerűen túl lassú volt ahhoz, hogy kezelni tudja a RAW-kat. Így az lett a vége, hogy a fotózás után importáltuk a kártyákat, amivel az ügyfelek kevésbé voltak elégedettek.

A kábeles megoldásnál ilyen gond nincs, viszont magának a kábelnek azért vannak buktatói. Szó szerint. Én 3 méteres kábeleket használok, azaz általában van még egy kis tartalék a hosszban, ha mozogni kell. Azonban tény, hogy az USB kábelek elég vékonyak, és amikor éppen a fotózásra és az ügyfélre koncentrálok, akkor tökéletesen láthatatlanná tudnak válni. Aztán már csak azt a végzetes kábelpendülést érzem a lábszáramon, és találgathatok, hogy éppen a fényképezőgépem vagy a számítógépem zuhan a földre, esetleg mindkettő. 30 éve vagyok a szakmában, már éppen elégszer történt meg ez velem, és sose volt túl vicces. Ezért mostanában olyan közel helyezem egymáshoz a felszerelés elemeit, amilyen közel csak lehet, hogy megvédjem őket magamtól és másoktól. Egy állvány, egy tartókar nagy segítséget jelent ebben.

Használd az állványaidat!

Mivel a tethereléshez össze kell kötnöd fényképezőgépedet egy számítógéppel vagy laptoppal, kulcsfontosságú, hogy ezt kényelmesen oldd meg.

Tippek tetherelt fotózáshoz.

Az egyik lehetséges beállítás ez a két állványból álló kombó. Ha helyszínen vagyok, főleg ezt használom, a súlya és a stabilitása miatt.

Ha kültéren dolgozom, a talaj sokszor egyenetlen, ezért jó szolgálatot tesznek a háromlábú állvány állítható lábai (szemben például egy merev C-állvánnyal). Az se árt, ha karbonszálas, azaz könnyű, mert akkor csak felkapod és odébb teszed, amikor átállsz a következő jelenetre. Lehet, hogy azt gondolod most, hogy kicsit sok itt a láb, de hidd el, hamar megszoknád ezt a kialakítást, és értékelnéd a biztonságosságát annak, hogy ilyen közel van egymáshoz minden.

Tippek-tetherelt-fotózáshoz-Vanguard-álvánnyal

A második beállítás egy kompaktabb megoldás, ami a lehető legközelebb hozza egymáshoz és hozzád a szükséges dolgokat. Ehhez egy Vanguard's ALTA Pro 283CT állványt és a Multi Mount rendszert használtam, hogy a laptopot közvetlenül a fényképezőgép mellé tudjam helyezni.

Képzeld el, hogy terméket fotózol úgy, hogy a számítógép a kamera mellett van. Csak a fejedet kell elfordítanod, és ellenőrizheted a részleteket anélkül, hogy kiesnél a perspektívából vagy a ritmusból. Termékfotózáskor, ahol egy milliméter különbség is olyan, mintha több méter lenne, és lelkiismeretesen kell ügyelni a részletekre, ez elképesztően nagy segítséget jelent.

De portréfotózáskor is jól jön, mivel egyetlen fejfordítással láthatod a részleteket, amelyekre kíváncsi vagy, és közben nem törik meg a kapcsolatod az alanyoddal, nem zavarod meg a fotózás belső dinamikáját.

Válassz olyan felszerelést, hogy könnyű legyen csomagolni!

Az, hogy össze lehet csukni az állványokat, és beleférnek egy állványtáskába, nagyon megkönnyítette a dolgunkat cipekedéskor. Ami azért is fontos, mert manapság ha sok cuccal akarsz utazni, pláne repülni, akkor hamar drága lesz a jegyed. Szállításkor az ügyes tervezés szó szerint kifizetődő.

Az én felszerelésem, ha helyszínre megyek, belefér 3 táskába:

1. A fényképezőgépem, az objektívek, akkumulátorok, a laptop és a laptopállvány a Vanguard Heralder 48 hátizsákomban kapnak helyet.

2. A vakuk, lámpák, a többi aksi, a vakuvezérlő és még egy sor apróbb holmi egy húzós táskába kerül.

3. A lámpák állványa, a parabola ernyők, a kábelek és a reflektorok egy nagy állványtáskában utaznak.

A tetherelve való fotózás rugalmassá teszi a felszerelésedet, és közeli kapcsolatot teremt köztük. Így arra koncentrálhatsz, ami a legfontosabb: hogy újabb és újabb nagyszerű képeket készíts. Hiszen erre való a kiváló felszerelés, nem?  Az, hogy megbízhatunk a felszerelésünkben, kifejezetten segíti a kreativitásunkat.

felszerelés-képek

A felszerelésem

Kérem várjon!