{{Blog.cim}}

share

Három órás Blackmagic Design eseményünk rendkívülinteraktívan telt. A résztvevők többsége számára nem volt ismeretlen a márka, ezértfőként konkrét gyakorlati kérdésekkel álltak elő Illésy Mihály regionális műszakiszakértő felé.


Blackmagic Design SDI alapú rendszertechnika

A rendezvény első felében megismerkedtünk az ATEM SDI ExtremeISO keverőpulttal, a Studio Camera 4K Pro kamerával és a HyperDeck Studio HDMini és HyperDeck Shuttle HD lejátszó és rögzítő eszközökkel, ezek rendszerbekötésével és egymással való kommunikációjával.

A Blackmagic SDI alapú ökoszisztémának nagy előnye, hogy azeszközök gyorsan rendszerbe köthetők, mivel a keverőről a kamerákhoz csak egymásodik SDI kábelt („Program return” vagy „visszatérő”) kell csatlakoztatni,amin keresztül az adáskép mellett a tally, az intercom, a timecode, aszinkronjel és a kameravezérlés is visszajut a kamerába. Ez leegyszerűsíti ésmeggyorsítja a kábelezési munkákat és a rendszer használata is sokkal könnyebb,mivel nem kell több gyártó különböző megoldásait használni, csak ezt a„visszatérő” jelet is bekötni a kamerába. Az ATEM Mini és ATEM SDI sorozatúkeverők praktikus méretükkel és meglepően széles funkcionalitásukkal kiemelkedneka keverőpultok arzenáljából.


A rendszertechnika áttekintése utáni szünetben finom falatokés üdítők fogyasztása közben a résztvevőknek lehetősége nyílt egymássalbeszélgetni, előadónkkal pedig egyedi kérdésekről, megoldási javaslatokrólkonzultálni.

Tartalomgyártóknak Blackmagic ISO workflow

A rendezvény második felében azt láthattuk, hogy aBlackmagic egyedi workflow megoldása, amit az „ISO” megjelölésű modellekkelérhetünk el, hogyan tudja segíteni, gyorsítani és professzionálisabbá tenni a produkciónkat.

A két kamerával és a Hyperdecken lévő videókból készítettünkegy több kamerás produkciót, amit élőben közvetítettünk a Youtube-ra, az összesforrásunkat és a „programot” külön fájlba (erre utal az „ISO” – isolatedmegjelölés) rögzítettük a keverőre kötött SSD-re, és ugyanide rögzült egyDaVinci  Resolve projektfájl is, ami egytimeline-on tárolta a vágópontokat, effekteket, és a grafikákat is.


A bemutató közben számos konkrét kérdés merült fel arésztvevőktől munkafolyamattal, működéssel, szerkesztéssel kapcsolatban,amelyekre közösen kerestünk megoldást, megismerhettük a gyártói ajánlást és ajelenlévők is megosztották tapasztalataikat egymással.

A rögzítés és a stream leállítása után az SSD-t a laptophoz csatlakoztattuk,a DaVinci projektet megnyitva megjelent a már említett timeline, a „SyncBin”-re kattintva egymás mellett, összeszinkronizválva láthattuk az összesrögzített bemenetünket. Némi javítás, szerkesztés, utómunka után párkattintással „relinkeltük” a keverőben rögzített FullHD videónkat a kameránrögzített Blackmagic RAW fájlhoz, amit tovább fényelve elkészült a végleges,immár UHD felbontású anyagunk.


Az interaktív gyakorlati bemutató során lehetőség voltkipróbálni a fent említett Blackmagic Design modelleket, megtapasztalni egyteljes produkciós munkafolyamatot a kamerától a közvetítésen át az utómunkáigés közzétételig, és ez által a felmerült kérdésekre szakértő kezekből választkapni.


Köszönjük mindenkinek, aki eljött a Holiday Studióbantartott eseményünkre!

Címkék:
A kért blogbejegyzés nem létezik, vagy időközben törölték.

Események

Események
Nikon Z6 III tesztnap a Tripontban - Perger Viki előadás

Nikon Z6 III tesztnap a Tripontban - Perger Viki előadás

Matyi Tibor 1 hónapja 0 hozzászólás
Események
Fujifilm-nap a Tripontban - Összefoglaló

Fujifilm-nap a Tripontban - Összefoglaló

Sándor Anna 3 hónapja 0 hozzászólás

Magazin

Inspiráció
Mesterségek Memoárja

Mesterségek Memoárja

Tripont 2 hónapja 0 hozzászólás
Inspiráció
Nőnapi kérdezz-felelek fotósokkal – Borzi Vivien

Nőnapi kérdezz-felelek fotósokkal – Borzi Vivien

Tripont 4 hónapja 0 hozzászólás