{{Blog.cim}}

share

A hosszú záridős fényképek lenyűgözőek lehetnek, főként azoknak a földi halandóknak, akiknek fogalmuk nincs a fotózásról. Ők gyakran azt gondolják, hogy photoshop segítségével készültek a képek. A technológia bebizonyította, hogy semmi sem lehetetlen, ha a megfelelő felszerelés, egy képzett fotós kezében van, aki kitűnően játszik a záridővel. Ez a funkció az éjszakai fotózás egyik hasznos technikája, amellyel látványos képeket rögzíthetünk.


Szükséges felszerelés
Az alábbi lista tartalmazza azokataz alapvető eszközöket, amikre szükségünk lehet az ilyen típusú fotókelkészítéshez.

Kamera- Fény derült a titokra! Bár senki nem gondolta, de igen,szükség van egy fényképezőgépre. Bármilyen fejlettebb rendszerrel rendelkezőgép megfelelő erre a célra. A technika nem igényel DSLR vagy MILC gépet, afontos, hogy az eszköz rendelkezzen Shutter Priority (S) üzemmóddal, amivel azársebességet tudjuk állítani (ebben a funkcióban a rekeszt a gép állítja).

Állvány- Szinteelengedhetetlen eszköz a hosszú záridős képek rögzítéséhez. Az állványstabilitást ad a gépnek. Fontos, hogy olyan állványt válasszunk, ami masszív,erős tartást ad, és a környezeti hatásokra, mint a szél, vagy kisebb mozgásokhatására is stabil marad.

Távkioldó- Nemelengedhetetlen, de jó, ha van. A gomb lenyomása még az állványon is enyhemozgást okozhat, ami homályos képeket eredményez. Ezért ajánlott a távkioldóhasználata, hiszen ez a termék lehetővé teszi, hogy a gép érintése nélkülkészítsünk képeket. Ajánljuk a rendkívül sokoldalú Miops RempotePlus-t, amelyetokostelefon alkalmazással vezérelhetünk. Használhatjuk távfelvételhez,timelapse-hez, HDR fotózáshoz vagy akár villámfotózáshoz is.

Szűrőtartó- Abban az esetbenszükséges, ha szögletes szűrőket kell használnunk.


Tippek a legjobb hosszú expozíciós képek elkészítéséhez
A felszerelésen kívül egyéb fontos szempontok isvannak, amelyek befolyásolhatják a képek minőségét, mint például a téma, időjárásstb.

Válasszuk ki a témát- Ezt a technikát általában városképek, tájképek és tengeri tájképek elkészítésénélhasználjuk, mivel ezek az ideális helyszínek, amelyekkel bemutathatjuk a rögzítettmozgások és az állóképek közötti gyönyörű kontrasztot.

Nézzük meg az időjárás előrejelzést- Egy szeles, felhős nap a legideálisabb  az ilyen típusú tájképek és tengeri tájképek elkészítéséhez.

Derítsük fel a helyszínt- A tényleges felvétel előtt érdemes felderíteni a helyszínt, különösenakkor, ha gyenge fényviszonyok rögzítését tervezed. Meg kell találni atökéletes helyet, ahova az állványt és a fényképezőgépet helyezhetjük.

Használjunk a hajnali vagy esti fényeket- A legjobb idő ezeknek a fotóknak az elkészítéséhez hajnali vagy estiidőszak, hiszen így nem kell sokáig ND szűrőre támaszkodnunk. A természetesgyenge fényviszonyok révén több kreatív felvételt készíthetünk.

Tartsunk magunknál objektív és filter tisztítót- Mivel a zárnyílás hosszú ideig nyitva van a felvétel készítése közben,a por és más apró szemcsék gyorsabban beszennyezhetik a lencsét. Ez ronthatja afelvételek minőségét, így szánjunk időt arra, hogy a képek között megtisztítsuka lencsét. Ezzel is időt spórolva az utómunkálatoknál.

A hosszú záridős fotózás lehetővé teszi, hogy olyan lenyűgöző képeket készítsünk, amelyek csodálatot váltanak ki a legtöbb emberből. A képek elkészítése több időt vesz igénybe és rendkívül sok felkészülést, de a végeredményért megéri.


Címkék:
A kért blogbejegyzés nem létezik, vagy időközben törölték.

Események

Események
Nikon Z6 III tesztnap a Tripontban - Perger Viki előadás

Nikon Z6 III tesztnap a Tripontban - Perger Viki előadás

Matyi Tibor 1 hónapja 0 hozzászólás
Események
Fujifilm-nap a Tripontban - Összefoglaló

Fujifilm-nap a Tripontban - Összefoglaló

Sándor Anna 3 hónapja 0 hozzászólás

Magazin

Inspiráció
Mesterségek Memoárja

Mesterségek Memoárja

Tripont 2 hónapja 0 hozzászólás
Inspiráció
Nőnapi kérdezz-felelek fotósokkal – Borzi Vivien

Nőnapi kérdezz-felelek fotósokkal – Borzi Vivien

Tripont 4 hónapja 0 hozzászólás