Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Kipróbáltuk az új Nikon D3300-at.

2014.02.14. 11:10
Címkék: nikon d3300, d3300, nikon, dslr
Szerző: Alex
A Nikon D3200-as modellje anno elég komoly újításokkal érkezett a magyar piacra, a belépő kategóriában addig szokatlanul magas felbontásával, illetve kategóriájának első Nikon tükröseként végre magyar nyelvű lokalizációval igen népszerű modell tudott lenni, most pedig megérkezett az utódja, a Nikon D3300-at teszteltük.

Egy alapból jól eltalált gép utódjánál inkább csak apróbb ráncfelvarrás szokott történni, papíron ráadásul nem sokban különbözik egymástól a két gép, viszont olyan dolgokat sikerült javítani rajta, amik sokak szívét megdobogtathatják, így például végre képes 1080p videofelvétel alatt az 50/60fps módra is, így bárki készíthet lassított fullHD felvételeket, az aluláteresztő szűrő elhagyásával pedig még részletgazdagabb képek készíthetőek. Nem csak a vázban érdemes újításokat keresni, ugyanis megújult a kitobjektív is, AF-S Nikkor DX 18-55mm F3,5-5,6G II VR optikával csomagolva ismerhetik meg majd legtöbben, ami a Nikon 1-es szériából átemelt biztonsági zárral, és kompaktabb mérettel érkezik. A zár kezelése megszokást igényel, ugyanis lezárt állapotban nem készíthető kép, előbb ki kell tolni a tubust 18mm-es állásig, viszont amikor elrakjuk táskába a gépet, érezhetően masszívabban van védve az optika a külső hatásoktól mint elődje, ráadásul kevesebb helyet is foglal. A vázon található kezelőszervek nagyban megkönnyítik a használatot, a legtöbb beállítás szinte azonnal elérhető a vázról, menüben keresgélés nélkül. Újdonság lehet az effects mód a tárcsán, gyakorlatilag különböző kreatív szűrőket kapunk, amik álló vagy mozgókép felvétel alatt is használhatóak, illetve folyamatos panoráma lehetőséget is kapunk. 


A képminőségért a 24Mp-es aluláteresztő szűrő nélküli érzékelő és a negyedik generációs Expeed képfeldolgozó processzor felelnek, az eredmény pedig elég meggyőzőre sikerült. A szűrő elhagyásával érezhetően részletesebb képet kapunk, a jövőben valószínűleg egyre több gépről kerülhet majd le ez az AA szűrő, ugyanis a mai modern lencsék bevonatai már elég jó hatásfokkal szűrik ki a képhibákat, leginkább zoom optikákon néhány állásban fordulhat még elő számottevő moiré jelenség az újabb szenzorok mellett. A megnövekedett részletesség mellé nagyobb érzékenységet is kapunk, így natívan ISO 100-12800 érték között használhatjuk, míg kiterjesztett módban 25600-as érték is elérhető. Jelenleg még csak jpeg képeket tudtunk megvizsgálni, a tapasztalatok alapján pedig úgy tűnik, hogy kb. ISO 800-as értékig nagyjából zajmentes képeket kapunk, 800-3200-ig már megfigyelhető zajosodás, itt már láthatóan bekapcsol a zajszűrés, de még a részletek is szépen megmaradnak. 6400-on még szépen használható a kép, bár az erősebb szűrés miatt már veszítünk némi részletet, de ezeket leginkább 100%-os nagyítás mellett figyelhetjük meg, általános felhasználás mellett egy fullHD monitoron/tv-n a teljes képet nézve még mindig élvezhető képet kapunk, 10*15cm-es nyomaton pedig szinte semmi nem látszik a zajból. A fókuszrendszer a régi, hozza az elvárható szintet, de sporteseményekre még mindig érdemes inkább D7*** vonalon keresgélni. Az igazi újítás a videó funkciót érte, 2014-re eljutottunk odáig, hogy egy belépő kategóriás gépen is legyen 1080p 60fps lassított felvétel, külső mikrofon csatlakozó, és manuálisan állítható beállítások, amiket nemrég még komolyabb modelleken is csak ritkán találhattunk, akárcsak a gépen belüli RAW szerkesztés lehetőségét, ami gyors és kifejezetten jól működő képszerkesztést tesz lehetővé. 

Összegzésként elmondhatjuk a Nikon D3300-ról, hogy végre a videósok számára is alternatíva lehet már ilyen felszereltség mellett egy induló tükrös gép is, a fotózással most ismerkedők számára van külön segítő mód, és a leggyakrabban használt motívumprogramok mind elérhetőek a módválasztó tárcsáról, a kijelző élőképének gyorsabb lett a képfrissítése, így beltérben / sötétben is jobban használható, a beépített szűrőknek és szerkesztési lehetőségeknek köszönhetően pedig külön számítógép használata nélkül is előállíthatóak egyedi képek. Otthoni vagy amatőr felhasználásra a gép bőven többet is tud a szükségesnél, innen már tényleg csak rajtunk áll, hogyan sikerülnek a képeink, a gép minden segítséget megad a szép felvételek elkészítéséhez.


A Nikon D3300-at és AF-S Nikkor DX 18-55mm F3,5-5,6G II VR objektívet a Nikon hazai képviseletétől kaptuk a tesztelésre, és ebben a kitben jelenleg is elérhető üzletünkben br. 199.900Ft-os áron, fekete, vörös, illetve grafit színben.


A fő jellemzők összefoglalása

·         24,2 megapixeles, DX-formátumú érzékelő optikai aluláteresztő szűrő nélkül

·         Útmutató mód: érthető, lépésekre lebontott segítség

·         Remek gyenge fényes teljesítmény: ISO 100–12 800 (ISO 25 600 egyenértékig kiterjeszthető)

·         Gyors és nagy teljesítményű EXPEED 4 képfeldolgozó rendszer

·         5 kép/mp sebességű sorozatfelvétel

·         Borotvaéles, 11 pontos AF-rendszer, középen kereszt típusú érzékelővel

·         420 képpontos RGB fénymérő-érzékelő a Nikon Fényképezési helyzetfelismerő rendszerével

·         D-videó: teljes HD videók rögzítése akár 50/60p sebességgel

·         Beépített mikrofon és kompatibilitás a Nikon ME-1 sztereó mikrofonnal

·         Egyszerű vezeték nélküli kapcsolat: a Nikon Wu-1a mobiladapterrel

·         Speciális hatások mód: 13 különleges effektus állóképekhez és videókhoz

·         6 motívumprogram mód

·         Nagyméretű LCD-monitor: 7,5 centiméteres, széles megtekintési szögű, 921 000 képpont felbontású

·         Optikai kereső kb. 95%-os képfedéssel és 0,85x nagyítással

·         Kisméretű és könnyű váz: kb. 124 x 98 x 75,5 mm. Tömege mindössze 410 g (akkumulátor és memóriakártya nélkül)

·         Kisméretű, behúzható szettobjektív: AF-S DX NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR II

·         Stabil markolat a biztonságos kezeléshez

·         Háromféle színben kapható: fekete, vörös és szürkeKérem várjon!