Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Az év természetfotósa 2014 | Teljes képgaléria

2014.11.05. 15:33
Címkék: nikon, canon, fuji, sony, dslr
Szerző: Andrea


Idén immár 22. alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége hazánk és a régió legrangosabb természetfotós megmérettetését. A GDF SUEZ – Az Év Természetfotósa 2014 pályázaton hazai és határon túli, profi és amatőr természetfotósok csaknem négyezer képe közül válogatta ki a legjobbakat a zsűri. A díjakat kedd délután adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol egyben megnyitották a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítást is.

A verseny nagyon szorosnak bizonyult, 60 igencsak tehetséges művész 98 alkotása versenyzett a legjobb címért, így nagy örömünk, hogy szponzorként támogathattuk az eseményt és a nyertes fotósok munkáját is.

Az Év természetfotósa idén Daróczi Csaba lett, aki immár harmadszor nyerte el ezt a díjat, míg az Év ifjú természetfotósa –tavalyi győzelme után másodjára- Selmeczi Dániel lett.

Az idei pályázat másik érdekessége, hogy Az Év Természetfotósa korábbi négyszeres győztese, a világszerte sikert sikerre halmozó magyar fotós, Máté Bence ezúttal mindössze egyetlen képpel szállt sorompóba, s ez a fotó meg is nyerte a Napnyugtától napkeltéig kategóriát. A zsűri kiváló munkáját igazolja, hogy ugyanezzel a képpel Máté Bence a világ legfontosabb természetfotós pályázatán, a BBC Wildlife Photographer of the Year 2014 versenyen néhány hete megnyerte a madárfotók kategóriáját.

A pályázat elbírálása ezúttal is több lépcsőben zajlott, amelyek az utolsó kivételével – amelyen a díjazott képek és pályázók kiválasztása történt – mind nyilvánosak, a helyszínen vagy az interneten valós időben követhetők voltak. Az utolsó fordulóba jutott kilencvennyolc fotográfia látható azon a kiállításon, amely 2014. november 5-étől tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon, és ezek a fotók kerültek az Alexandra Kiadó gondozásában Az év természetfotói - Magyarország 2014 című kötetbe is.

A díjazott munkákról kicsit bővebben itt olvashatsz:


Az Év Természetfotója 2014

Körben

Selmeczi Dániel

A kép a teknősök szigetének is nevezett malajziai Sipadan-sziget közelében készült. Az esti órákban a kevesebb környezeti fény lehetőséget teremt különleges fotók készítésre. A felvételen egy éjszaki pihenőhelyét kereső olajzöld fattyúteknős (Lepidochelys olivacea) látható.

Gépváz: Nikon D300s
Expozíciós adatok: ISO 200; zársebesség 1/4 s; rekesz: f/22I. kategória: Kezünkben a Föld

Budapest új lakója

1. díj

Horváth Ádám

Magyarország hódállománya a 19. század közepére – javarészt a vadászat miatt – kipusztult. A 20. század végén kezdődött el a visszatelepítés. Mára jelentősebb populációk alakultak ki – többek között a Szigetközben, Gemencen, az Alsó-Dunán, a Tisza mentén, a Hanságban és Zala megyében –, nemrégiben azonban Budapesten is megjelentek. Kenuzás közben vettem észre az első példányt, majd a nyomok alapján fokozatosan egyre többet és többet tudtam meg a viselkedésükről. A kép mintegy 300 óra megfigyelés és kísérletezés eredménye. Nagy élmény volt!

Gépváz: Nikon D700

Expozíciós adatok: ISO1000; zársebesség 1,3 s; rekesz f/9


II. Kategória: A madarak viselkedése

Titkos szerelem...

1. díj

Gódor Miklós

A kép a Tápió-vidékén készült egy halastónál, saját készítésű fotós csónakból, a nádba „parkolva”. A madarakat magam elé vártam a nyílt vízre, de hirtelen, meglepődve hallottam, ahogy a csónak mellett álltak össze „szerelmi pózba”. Szerencsére éppen annyi helyem volt még, hogy objektívemmel kifordulva megfotózhassam ezt a gyönyörű jelenetet. Az előteret és a takarást a vízi lófark (Hippuris vulgaris) szolgáltatta – köszönet érte!

Gépváz: Canon EOS 70D

Expozíciós adatok: ISO 400; zársebesség 1/4000 s; rekesz f/4                                        III. Kategória: Az emlősök viselkedése

Ámbrások

1. díj

Selmeczi Dániel

Az elmúlt évszázadok üldöztetései a természetes ellenség nélküli bálnákat mára igen félénk, és minden emberi érintkezést kerülő élőlényekké tették. Nem véletlen, hogy igen nehéz az ámbrás cetek közelébe férkőzni. A képen megörökített pillanat a mélységből visszatérő anyát ábrázolja, amint találkozik a borjával. A felnőtt állatok a nagyjából 45 perces vadászat során nemritkán kétezer méternél is mélyebbre merülnek. Mivel a borjak még képtelenek erre, ezért a fiatal cet a felszínen marad, de hangok révén folyamatosan tartja a kapcsolatot anyjával, amíg az vissza nem tér levegőért.

Gépváz: Nikon D300

Expozíciós adatok: ISO 200; zársebesség 1/200 s; rekesz f/8IV. Az állatok viselkedése

Ősöreg

1. díj:

Selmeczi Dániel

Ceteket fotózni indultunk az Azori-szigetekre. Egy szélmentes napon a felszín közelében mozgást vettünk észre. Nem tudtuk megállapítani, mi okozhatta, ezért beugrottam a vízbe a gépemmel, hogy kiderítsem a fodrozódás okát. Legnagyobb meglepetésemre egy kérgesteknőssel (Dermochelys coriacea) találtam szemben magam; ez a faj mára a kihalás szélére került. A csaknem másfél méteres példány éppen nagy élvezettel fogyasztott egy portugál gályát, ami az emberekre nézve igen mérgező, veszélyes medúzaféle. 

Gépváz: Nikon D300

Expozíciós adatok: ISO 200; zársebesség 1/125 s; rekesz f/5,6 V. Állatok és környezetük

A csavargó

1. díj

Daróczi Csaba

Úgy gondoltam, a 45. születésnapomat egy jó kis fotózással kellene megünnepelni, így kimentem az egyik kedvenc helyszínemhez: a fülöpházi vándorló homokbuckához. Szerencsére előző nap elég nagy szél volt, ami szépen megfodrozta a homokot. Egyszer csak apró nyomokat fedeztem fel a szűz homokban. Jól néztek ki, el is kezdtem fotózni őket, majd felötlött bennem, hogy talán a végén megtalálom a nyomok gazdáját is. Úgy is lett, ez a homoki gyalogcincér (Dorcadion decipiens) volt a tettes, amit aztán meg is fotóztam a legszebb fényekben.

Gépváz: Nikon D800

Expozíciós adatok: ISO 200; zársebesség 1/60 s; rekesz f/14VI. Az állatok szemtől szemben

Arany bika

1. díj és a Nimród Vadászújság különdíja

Daróczi Csaba

Amikor 22 éve elkezdtem természetfotózni, egy kis füzetbe rajzoltam le magamnak azokat a képeket, amelyeket szeretnék egyszer elkészíteni. Tisztán emlékszem, hogy egy hasonló kép is szerepelt köztük. Az idén egy barátom segítségével lehetőségem nyílt dámokat fotózni, és mivel hidegek voltak a reggelek, azonnal beugrott, hogy most meg lehetne valósítani a régi tervet. Az állatokat barátom etetéssel szoktatta a felkelő nap elé, így néhány próbálkozás után elkészülhetett az „álomkép”.

Gépváz: Nikon D700

Expozíciós adatok: ISO 640; zársebesség 1/1250 s; rekesz f/4VII. Növények és gombák

Az erdő virága

1. díj

Ritzel Zoltán

A felvétel a Geresd-dombvidéken készült alkonyat idején, egy májvirággal (Anemone hepatica – Hepatica nobilis) sűrűn benőtt erdőrészben. A gépet a földre helyeztem, hosszú idővel exponáltam, a virágot elemlámpával világítottam meg.

Gépváz: Canon EOS 7D

Expozíciós adatok: ISO 100; zársebesség 1/12 s; rekesz f/29

Egyéb eszköz: elemlámpaVIII. Kompozíció, forma és kísérletezés

Fényes vonzalmak

1. díj

Jakab Tibor

Az udvarunk legtávolabbi pontját egy mozgásérzékelős lámpával próbáljuk megvilágítani. Már többször megfigyeltem, hogy amikor a lámpa felgyullad, abban a pillanatban megkezdődik a hangyalesők tánca az izzó körül. Néha több is megjelenik. Úgy gondoltam, érdemes egyik este alkotni egy ilyen képet. Nagyon sokat kísérleteztem, többek között multiexpóval is. Sajnos a villanykörte fényét nem sikerült „elnyomni”, így maradt a digitális manipuláció. A képek kidolgozása során ügyeltem, hogy modellem helye ne változzon a fényforráshoz képest. A fotózás során nem alkalmaztam a jól bevált lézeres kioldórendszeremet – ez is azt bizonyítja, hogy még jók a reflexeim...

Gépváz: Canon EOS 5D Mark III

Expozíciós adatok: ISO 100; zársebesség 1/200 s; rekesz f/32IX. Tájak

Egyszerű táj

1. díj és Hazai tájkép különdíj

Lang Nándor

A kép többszörös expozícióval készült.

Gépváz: Canon EOS 5D Mark III

Expozíciós adatok: ISO 100; zársebesség 1/200 s; rekesz f/6,3X. Élet a vízfelszín alatt

Párban

1. díj

Selmeczi Dániel

Nagyon különleges érzés a világ legnagyobb halai között merülni, amikor szinte eltörpül az ember az óceán óriásai között. Végig úgy éreztem, hogy figyelnek és vigyáznak rám, hiszen az egyébként csak planktonokkal és apró halakkal táplálkozó cetcápák a testtömegükkel és igen erős farkukkal könnyen sérüléseket okozhatnak az embereknek. A képen két, csaknem nyolcméteres példány látható.

Gépváz: Nikon D300

Expozíciós adatok: ISO 200; zársebesség 1/40 s; rekesz f/9XI. Napnyugtától napkeltéig

Nagy Göncöl

1. díj

Máté Bence 

A kép elkészítése igazi technikai és etológiai kihívás volt. Sokéves előkészületi munka után 74, lesben töltött éjszaka és rengeteg technikai kísérletezés eredményeképpen jött létre ez a fotó. Olyan helyet választottam ki a lesemnek, ahol a korábbi években éjszaka is láttam a madarakat. A képet állványra helyezett fényképezőgéppel, kézzel készítettem, ezért a lesben rendkívüli elővigyázatosságra volt szükség, hiszen a legkisebb fény- vagy hanghatás is elzavarta volna a gémeket. A legnagyobb fotótechnikai feladatot az jelentette, hogy a csillagok és a madár nem esett egy mélységélességi síkba, ezért házilag épített, speciálisan erre a célra készített felszerelésre volt szükségem. A kép készítésének folyamata a következő volt: amikor a gém megfelelő távolságba ért, kézzel beállított, becsült fókusztávolsággal, zárt (f/10 es) blendével elkezdtem a „bulb” idejű expozíciót. Az expozíció elején 4 vaku világította meg az előttem lévő madarakat. Fél másodperccel később egy apró, az objektívre szerelt motor kitolta az élességet a végtelenbe, majd egy másik motor expozíció közben teljesen kinyitotta a blendét (f/2,8-ra), hogy a csillagok is rendesen beexponálódhassanak. 32 másodperccel később befejeztem az expozíciót, és ekkor láthattam meg az eredményt. Mivel a gémek mozogtak, érdekes formákat rajzoltak ki a csillagos ég előtt. Nagyon ritka volt az olyan éjszaka, amikor a rezzenéstelen vízfelületen szépen tükröződtek a csillagok; nem volt fent az égen a hold, ráadásul még az égbolt is teljesen tiszta volt. Tovább bonyolította a feladatot, hogy a föld forgásának következtében csak hajnali fél egy és két óra között volt olyan állásban a Nagy Göncöl, hogy ilyen módon meg tudtam jeleníteni, a víztükörrel együtt.

Gépváz: Nikon D800

Expozíciós adatok: ISO 2000; zársebesség 1/32 s; rekesz f/10

Egyéb eszközök: állvány; vakuXII. Fekete-fehér természetfotók

Ölelés

1. díj

Daróczi Csaba

Ezt a képet a bogyiszlói réten készítettem egy januári délelőtt. Szép zúzmarás idő volt, amikor egy barátommal meglátogattuk ezt a területet. A monumentális fák nagyon elegánsak voltak így, fehérbe öltözve, azt sem tudtam, melyikhez rohanjak. Ezt a kompozíciót próbálgattam a fa törzséhez lapulva, amikor átsétált a képen a barátom. Nem szóltam neki, hogy siessen, mert ezzel lehetett igazán érzékeltetni, micsoda óriások ezek a tölgyek.

Gépváz: Nikon D300

Objektív: Sigma 10–20mm f/4–5.6

Expozíciós adatok: ISO 400; zársebesség 1/320 s; rekesz f/5,6XIII. A természet féktelen energiái, zabolátlan erők

És mégis forog a Föld...

1. díj

Forster Ádám

Sokmillió év múlva, amikor az emberiség már csak régi emlék lesz ennek a csodás bolygónak a történetében, a Föld még mindig rendületlenül forog tovább. Azért választottam a kép témájául egy pusztulófélben levő vályogtanyát, mert ez kivállóan mutatja az emberiség esendőségét a természet erőivel szemben... Csaknem háromszáz önálló felvételből építettem egybe a képet, amit egy nagyon tiszta, csillagos éjszakán 1:22 órakor kezdtem (amikor lement a Hold); napkeltéig szerettem volna folytatni, de sajnos négy óra körül lemerült a gép. Ám az eredmény így is magáért beszél.

Gépváz: Canon EOS 6D

Expozíciós adatok: ISO 1600; zársebesség 1/30 s; rekesz f/2,8XIV. Ifjúsági kategória

Három meg három

1. díj

Balla Tihamér

Gólyatöcsök vadászgatnak egy kis tó szigetein napnyugatkor. Magyarország, 2013.

Gépváz: Olympus E–450

Expozíciós adatok: ISO 400; zársebesség 1/1250 s; rekesz f/5,6

Tekintsd meg galériánkban mind a 98 alkotást (kattints a képre)!


Kérem várjon!