Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Tisztítsd magad a DSLR kamerád szenzorát!

2014.12.09. 10:31
Címkék: dslr, a,
Szerző: Szabina


Ha aktívan használjuk fotós felszerelésünket, elkerülhetetlen a bepiszkolódása. A por és kosz nemcsak zord időben tapad felszerelésünkre, hanem a stúdióban vagy egy-egy optikacsere közben is. Ezen szennyeződések eltávolítására számos gyártó kínál megoldásokat, de a prémium kategóriában egyeduralkodó a VisibeDust.

Talán előre le is szögezhetem, hogy a VisibeDust tisztító eszközei nem tartoznak a legolcsóbbak közzé, de az kétségtelen, hogy segítségükkel precízebb és biztonságosabb a tisztítás. Hogy megéri-e az extra befektetés? Lássuk…

A szenzortisztás. Nos, talán a legkellemetlenebb probléma, amikor a fényképezőgépünk érzékelőjére szennyeződés tapadt. Minden elkészült képen látszik a folt, amely szűkebb rekeszen készült képeknél még inkább feltűnőbb. A legtöbben már itt meg is állnak, mert a szenzor a fényképezőgépünk egy elengedhetetlen kelléke és kiemelten érzékeny a fizikai behatásokra. Egyszóval könnyen kárt tehetünk benne, valamint igen költséges a cseréje.

FIGYELEM! Mielőtt hozzákezdünk a szenzor tisztításához, előtte tájékozódjunk, mérjük fel a lehetőségeket! Valamint használjunk megfelelő eszközöket!

Ilyen eszközök például a VisibleDust Zeeion és a Flexodome kombinációja. Az érzékelő tisztítást a tükör felcsapása után, a kisebb-nagyobb porszemcsék eltávolításával célszerű kezdeni, melyre a nagyobb légnyomás lehet segítségünkre. A Zeeion tulajdonképpen egy többszörösen fejlesztett körtepumpa. A pumpa egy úgynevezett Szilikon-RX anyagból készül melynek különlegessége, hogy antiszatitkus hatású, ami meggátolja, hogy a felületére por tapadjon. A hátsó részén egy szelep helyezkedik el, melynek segítségével a levegő a hátsó részén jut be a pumpába, viszont összenyomáskor a pumpa első részén távozik, ezzel megakadályozva, hogy a már eltávolított port visszafújja az érzékelőre. További érdekessége még a pumpában elhelyezkedő szűrő, amely megfog minden 20 mikronnál nagyobb port, piszkot.


A Zeeion már önmagában is képes eltávolítani a port a szenzor felületéről, de nem küszöböli ki a problémát miszerint, mozgó alkatrész, tárgy kerül a tüköraknába, amelytől a szenzor sérülhet. Erre kínál a VisibleDust megoldást a Flexodome segítségével. A Flexodome egy a bajonettre csatlakoztatható rugós megoldást jelent, amely megakadályozza, hogy a pumpa eleje belóghasson olyan mélyre a tüköraknába, hogy megkarcolhassa, eltörhesse a szenzort. 

A nagynyomású levegővel való tisztítás után előfordulhat, hogy marad a szenzoron rátapadt, makacsabb szennyeződés. Amelynek az eltávolítása csak erősebb, folyadék alapú tisztítószerrel és száraz megoldással kombinálva lehetséges. Erre a megoldást a VisibleDust a Swabs termékeivel kínálja.


A Swabs-ból, az ecsetekből többféle méretű és alakú létezik, a különböző szenzorméretekhez és mattüvegekhez. Szenzorokhoz érdemes folyadék alapú tisztítószert is használni például VisibleDust Sensor Clean. Ezeknek segítségével eltávolíthatóak a makacs foltok is. A Swabs szenzortisztító fejeinek a kiképzése kellően rugalmas ahhoz, hogy ne sértse meg a képérzékelő felületét, de kellően kemény ahhoz, hogy megtisztítsa a felületet.

Ha a tüköraknában túl sötét van, és nem tudjuk megállapítani, a foltok helyét alkalmazhatjuk a SwabLight-ot. SwabLight a Swab végére felszerelhető LED-es megoldás, amely kényelmesen biztosítja a szükséges fénymennyiséget a biztonságos tisztításhoz. 

A Visibledust kínálatában megtalálhatóak a fényképezőgépünk, lencséink külső tisztásához szükséges kellék, amelyek szintén tudnak újat mutatni a már piacon lévő termékekhez képest. Ilyen például a Magic Cleaner, ami egy mikroszálas törlőkendő. Ennek a kendőnek az újdonsága, más hasonló termékekkel szemben, hogy a felületére, csak úgy, mint az állati eredetű bőrökre, nem tapad rá a kosz, így a tisztítás során nem fogjuk visszavinni a felületre a már eltüntetett szennyeződést.


A lencsére, keresőre tapadt makacs foltokat a Megic Cleaner és Lens Clean terméket együttes használatával tudjuk eltüntetni. A Lens Clean olyan folyadék alapú tisztítószer, ami nem okoz kárt a lencsék különleges bevonataiban, de csíkmentesen képes eltüntetni a rátapadt koszt és ujjlenyomatokat.


Ezzel a bejegyzéssel nem tudtunk kitérni a VisibleDust termékpalettájának összes termékére. Viszont felhívja a figyelmet arra, hogy a fotós piacon folyamatosan jelennek meg olyan termékek, amelyek segítségével az otthoni tisztítás is lehet precíz, átfogó, de legfőképpen biztonságos.

Kérem várjon!