Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Mozdulatok a víz alatt

2015.01.05. 10:00
Címkék: nikon, nikon 1 aw, aw1
Szerző: Andrea


A vízpart egész évben sok-sok fotótémát kínál az arra fogékonyaknak. Egyesek nyáron még a vízbe is bemerészkednek egy-egy fotóért csónakkal, de a víz alá már csak nagyon kevesen jutnak el fényképezőgéppel együtt. Egy ilyen kivételes úriemberről szól ez a cikk.

Róka Róbert mára már professzionális szintre fejlesztette tudását és felszerelését a víz alatti fotózás terén. Erről számos díj, publikáció és az elkészült képek tanúskodnak:

 


Különleges modellfotói igazi csapatmunka eredményeként jönnek létre. A felkészülés fontosságáról így nyilatkozik:

„Az időfaktor és az effektivitás miatt a projektek megvalósítása előtti napon egy briefinget tartunk, ahol a csapat összes tagja, beleértve a sminkest, stylistot, ruhatervezőt, modelleket, segítőbúvárokat, szárazföldi segítőket végighallgatja az elképzelést a koncepcióról, és számba vesszük az esetleges hibákat. Ez egy fontos mozzanat a projektek esetében. Gyakran Pécstől távolabb kell egy-egy fotózást elvégeznünk. Ez azt jelenti, hogy nem maradhat otthon semmi. A briefing során mindig merülnek még fel olyan apróságok, amiket az ellenőrző lista végére fel kell vésnünk, illetve a be kell pakolnunk. Apropó ellenőrzőlista, az egy nagyon hasznos kis találmány és sok bosszúságtól megkíméli az ember magát, ha mindent felír, amire szüksége lehet neki, vagy a csapat többi tagjának. Érdemes ezt úgy elkészíteni, hogy a briefingre már mindenki úgy jön a csapatból, hogy rendelkezik egy saját ellenőrzőlistával, amiből egy összesített listát készítünk.”

A víz alatti képkészítés nagyon sok akadály leküzdését igényli. Gondoljunk bele, hogy egy egyszerű szárazföldi műtermi fotózás is mennyi kelléket, beállítást és szervezést igényel. A víz alatt még olyan alapfeladatok is nehézséget okoznak, mint a légzés, a felszerelés védelme és a kommunikáció. Ezek megoldásához rugalmas modellre van szükség, aki lehetőleg jó úszó és kis búvároktatásban is részesül a fotózás előtt. Az asszisztensek a víz alatt is folytatják a munkájukat, az oxigénellátás, illetve a fények, kellékek elrendezése a feladatuk.

Róbert tanulási és fejlődési folyamata sok mai fotós útjával megegyezik. Kezdetben bridge kamerával készített képeket már a víz alatt is, majd, amikor szenvedélye elkezdett kibontakozni és anyagi forrást is talált, komolyabb Nikon tükörreflexes gépre váltott, amelyhez professzionális víz alatti tokot is vásárolt. Jelenleg Nikon D600-as vázat és Nikon 16-35 F/4 VR objektívet használt. A általa használt víz alatti felszerelésről ezt árulta el nekünk:

„Ez a gépem és objektívem is egy Ikelite tokban lakik. A tokon egy 8"-os domeport található. A víz alatti fényekért 2 db Ikelite DS160-as víz alatti vaku gondoskodik, illetve "lopunk" egy kis fényt még a medence partjáról is a képekhez. Ez a kombináció bevált.”

Mint mondja a búvárfotós közösség nagyon összetartó, sikerült kapcsolatot kiépítenie sok európai fotóstárssal. Egyre több lehetőség adódik az amatőr fotósoknak is megtapasztalni a víz alatti világot, ugyanis a gyártók sorra hozzák ki a víz alatt is használható kompakt fényképezőgépeket. Ezeknél nincs szükség tok alkalmazására, így kényelmes használatot tesznek lehetővé, valamint a képminőségük is sokat fejlődött a korai típusokhoz képest. Ezek közül is kiemelkedik a Nikon AW-1-es típusa, mely a népszerű és sok kiegészítővel rendelkező Nikon 1-es széria víz alatti fotózásra is felkészített tagja.

Egyedülálló módon lehetőséget kínál az objektívek cserélhetőségére (a víz alatt természetesen nem), így sokkal jobb képminőséget érhetünk el, valamint még univerzálisabbá teszi a rendszert. Ugyanis ezek a gépek nem csak a víz alatt teljesíthetnek szolgálatot, hanem a szárazföld viszontagságaival szemben is hatékonyan védekeznek, így extrém körülmények között is fotózhatunk velük. A Tripont kínálatában megtalálható a Nikon AW-1 Adventure kit, mely minden kalandvágyó fényképész felszerelésének hasznos része lehet.
Modellek: Ádám Arabella, Bajomi Éva, Csánki Szilvia, González Sviridko Tatiana Lidia, Nagybányai-Nagy Blanka

Róka Róbert további munkáit itt megnézheted.

Kérem várjon!