Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Hatalmas újdonságokkal jelentkezik a Balckmagic Design a NAB kiállításról.

2015.04.22. 15:28
Címkék: blackmagic, ursa
Szerző: Szabina


A 3. év zsinórban, amikor a Blackmagic Design hatalmas újdonságokkal jelentkezik a NAB (National Association of Broadcasters) kiállításon. A professzionális video-felszereléseket gyártó ausztráliai cég 38 új terméket mutat be, beleértve 3 új kamerát, új szenzort a már meglévő URSA kamerájukhoz, a DaVinci Resolve 12-t és 12G-SDI képes termékek sorát broadcast, utómunka és élő felvételek készítéséhez.

A tavalyi kiállításon mutatta be a Blackmagic Design az URSA kameráját, mely egy felhasználó által is fejleszthető rendszer, ennek keretében érkezett meg az első fejlesztett szenzormodul. Az új modul EF és Pl bajonettel is elérhető lesz. Super 35mm méretű szenzorról van szó, mely 4,6K felbontásra képes, 15 fényértékes átfogás mellett, miközben 120 fps-re is képes. Lehetőség van rolling-, és global shutter-es mód választására is.
A szenzorfrissítés mellett egy teljesen új URSA kamera is bemutatkozott. A „letisztított” modellnek szánt URSA Mini ugyan azt a 4,6K-s szenzort és feldolgozó rendszert kapta meg, mint a korábbi modell frissített változata, de egy jelentősen kisebb és érezhetően könnyebb magnézium ötvözet vázba építették be. A felvétel sebessége limitált viszont a kisebb modellnél, csak 60 fps-re van lehetőség a maximális felbontás esetében, viszont Full HD 1080p-ben 160 fps felvételére is képes.
A beépített kihajtható kijelző 5” átmérőjű és érintéssel vezérelhetőek a menüpontok, illetve a személyre szabott információ visszajelzés. Az exif adatok közvetlen a videófájlokba kerülnek mentésre, így nem kell külső fájlokkal bajlódni. Ezen felül az URSA Mini-ben beépített GPS és giroszkóp is helyet kapott, így a kamera pozícióját (a magasságot és az X,Y és Z tengelyek menti forgást ) is kinyerhetjük utólag is. Az URSA Mini tartalmaz két beépített kardiodid mikrofont is sztereo hangfelvételhez, illetve dupla CFast 2.0 kártyahelyet, így nem kell megszakítani a felvételt csere közben sem. A kisebb kamera is EF és PL bajonettel lesz elérhető. Lesz egy kedvezőbb árú bázismodell is, melyből a global shutter-t és/ vagy a giroszkópot kihagyják, illetve 4K-ra lesz limitálva (az átfogás is csökkenhet 12 fényértékre). Ez valaki számára nem is olyan nagy áldozat a kedvezőbb ár oltárán, így elég kelendő kamera lehet ilyen specifikáció mellett is. 
Egy sor új URSA kiegészítő is bemutatásra került, mint például az elektronikus kereső és a válltámasz URSA Mini-hez. Az EVF az összes URSA modellel kompatibilis. Egy 1920 x 1080 OLED kijelzőt, üveg lencsetagokat, állítható dioptriakorrekciót és állítható rögzítést tartalmaz a modul. A Blackmagic Design idei digitális kamera kínálatából a Micro Cinema Camera és a Micro Studio Camera a legnagyobb újdonság. A kis méretű kameraház ellenére – akciókamera méretű szegmensről van szó- kifejezetten nagy szenzort foglalnak magukban, aktív m4/3-os bajonettel rendelkeznek és az összes professzionális be- és kimeneti csatlakozót felvonultatják. A “kiterjesztés csatlakozó” talán a legnagyobb újítása az új Micro kameráknak. Ez a DB-HD15 szériás csatlakozó látja el a táp szerepét, de LANC bemenetként, S.Bus csatorna bemenetként, PWM csatorna bemenetként, genlock bemenetként és kompozit video kimenetként is szolgálhat. A PWM és S.Bus bemenetek teszik lehetővé a rádiós kontrollt, akár quadkopteres használathoz vezeték nélküli vezérlő alkalmazását, mellyel lehetőség van a fókusz, az írisz és a felvétel elindítására és megállítására.Annak ellenére, hogy majdnem megegyezően néz ki a Micro Cinema Camera és a Micro Studio Camera, belülről teljesen eltérőek. A Micro Cinema Camera Super 16mm-es szenzorral rendelkezik (Full HD felbontással), melynek 13 fényértékes átfogása van és 60 fps-re is képes. A Micro Cinema Camera is képes adott esetben global és rolling shutteres felvételre is. A global shutter mód nagy előnyt jelent egy olyan kamerában, amely kifejezetten az akciókamerák riválisa kíván lenni, mivel így nem kell attól tartani, hogy az akciófelvétel hullámzó-remegő massza lesz a képen. 

A Micro Production Camera egy broadcast minőségű UHD 4K stúdió kamera. Lehetőség van külső rögzítő használatára is, mint egy produkciókameránál, de alapestben élő felvétel közvetítésre terveztékr. A Micro Production Camera 6G-SDI ki- és bemenettel rendelkezik és ugyan azt az SDI kontroll protokollt használja, amit a Studio kamerák is és az ATEM switch-ek. A „kiterjesztés csatlakozó” mellett PTZ csatlakozót és B4 lencsekontroll csatlakozót is kapott. A Blackmagic Design a Blackmagic Video Assist-os it ezen a rendezvényen jelentette be, mely egy 5”-os Full HD 1920 x 1080 LCD érintőképernyős monitor beépített videófelvevővel. Az eszközzel tömörítetlen 10-bites Quicktime Apple ProRes 422 (HQ), Avid DNxHD Quicktime és Avid DNxHD MXF formátumokban, amelyeket UHS SD kártyára lehet menteni. A Blackmagic Video Assist-en található SDI és HDMI ki- és bemenet, fülhallgató jack-dugó, külső táp csatlakozó és 2 akkumulátor hely (LP-E6 akkumulátornak), mindez magas minőségű alumínium kereten került rögzítésre.

A DaVnci Resolve régóta vezető szerepet töltött be a fényelő szoftverek piacán és most a 12-es verzió 80 új funkcióval bővült. Ezek közt megtalálható a többkamerás szerkesztés, új médiarendszerező eszköz, új audio-motor, automatikus felvétel párosító funkció, 3D „keyer” és javított „curve” editáló rész. A DaVinci Resolve 12 már támogatja a távoli renderelést, így egy közös megosztásban lévő adatbázisból ki lehet osztani az egyes feladatokat a Resolve szoftverrel rendelkező számítógépek között. A Fusion szoftver egy egyedülálló effekt és modellező alkalmazás, melynek az új Fusion 8 Studio verziója kerül majd bemutatásra. A frissítést Mac OS X és Linux rendszerek is támogatják majd, a Window-os verzió már ingyenesen letölthető és kipróbálható. 

A 12G-SDI csatlakoztathatóság a legnagyobb előnye a Blackmagic Design új produkciós és utómunka perifériáinak. A 12G-SDI SMPTE szabvány lehetővé teszi a magas képfrissítésű UHD 4K felvételek egyetlen kábellel való átjátszását. Ezek az új termékek a Teranex Mini, ATEM 2, Hyperdeck Studio 12G, Smart Videohub 12G 40x40, Smart Videohub CleanSwitch 12x12, ATEM Talkback Converter 4K, UltraStudio 4K Extreme, és DeckLink 4K Pro. Számos termék ezek közül optikai kábel kompatibilis is. 

A 12G-SDI melett a Teranex Miniopcionálisan kiegészíthető egy „okos” első panellal is. Ezzel lehetőség van arra, hogy egyszerűen eltávolítsuk az alap Teranex Mini első panelt és a helyére tegyük annak az „okos” verzióját, mellyel színes LCD kijelzőt és több kezelőgombot kapunk. A Teranex Mini méreteit tekintve elég kicsi ahhoz, hogy akár a kábelvezetékek közé lehessen rejteni, de lehetőség van konzolos rögzítésre is.

Az ATEM 2 M/E Broadcast Studio 4K egy 12G-SDI-alapú switch 20 bemenettel. A 12G-SDI lehetővé teszi az Ultra HD 4K méretű felvételek továbbítását, akár 60 fps mellett is. Az új switch egyes paraméterei a duplájukra nőttek, ezzel is érzékeltetve a haladás mértékét, illetve két UHD kijelző és négy beépített média lejátszó is helyet kapott. 

Az UltraStudio 4K Extreme egy Thunderbolt és PCIe video felvevő és visszajátszó eszköz, melyet magas minőségű, magas képfrissítésű felvételekhez terveztek. Akár sztereo 3D 4K felvételeket is kezel 60 fps-ig. Az UltraStudio 4K Extreme-ben beépített több formátumot is kezelő, hardware alapú codec encoder is található. Ezáltal lehetőség van magas fps-os UHD fájlokat ProRes-é konvertálni még az UltraStudio-ban és utána egy sokkal „használhatóbb” formátum kiküldésére akár egy laptop számára.

Keresd a Blackmagic termékeket a Tripont kínálatában!


Kérem várjon!