Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Esküvőfotózás magasabb szintre lépve

2015.06.08. 15:05
Címkék: nikon
Szerző: Andrea


Fotográfusra minden házasodni készülő párnak szüksége van. A fotós – mióta fényképezőgép létezik – nem mellőzhető kelléke az esküvői szervezésnek csakúgy, mint meghívó, a torta, a cipő, a ruha, vagy a zenekar. Esküvőt fotózni sokan szeretnek, aminek számtalan oka lehet: sok érzelem van benne, izgalmas, magas anyagi megbecsüléssel jár, kreatív, sok benne a kihívás. Mégis, csak igazán kevesen lesznek valóban sikeresek. A miért kérdésre Dégi Attila, Magyarország egyik legismertebb és legsikeresebb esküvői fotósa válaszol.

 

Dégi Attilát választották 2013-ban az Év Esküvőfotósának, majd a kiérdemelt díj mellé a felvételt nyert - magyar esküvői fotósok közül elsőként - egy olyan nemzetközi szervezetbe,  ahol a világ legjobb esküvőfotósait tartják számon. Munkáit a természetesség, az elegancia  és az odaadás jellemzi.  Pályatársai, kollégái körében közkedvelt egyéniség. Személyes jó barátja Yervantnak valamint David Becksteadnek, a két világhírű esküvőfotósnak.

Az esküvő fotózás az elmúlt évtizedekben óriási változáson ment keresztül, aki követi a nemzetközi és a hazai élvonal munkáit láthatja, hogy az esküvőfotózás már nem csak arról szól, hogy egy szép augusztusi napon, harmincöt fokban, délben, szörnyű fényekben kiállunk az anyakönyvi hivatal elé és f8-as rekeszen, egy kis vaku vagy derítőlap segítségével egy-két exponálással megvagyunk.

 

"Ne akarj a legjobb lenni, csak mindig legyél jobb, mint a múlt héten." (Jerry Ghionis)

Ha szeretnéd magas szinten űzni ezt a különlegesen szép foglalkozást, akkor mindenekelőtt tedd fel magadnak a következő kérdéseket.

 

Szereted az embereket?

Jó fotós vagy?

Van bátorságod megszólalni három, öt, hetven, kétszáz ember előtt, angolul vagy más idegen nyelven?

Kibírsz hat-nyolc órát evés, ivás nélkül egy tíz kilogrammos fotós táskával a hátadon vagy a válladon, kezedben egy gépvázzal, szaladgálva, leguggolva, álldogálva, csúszva-mászva?

Mindezt évente harmincszor?

Elég türelmes vagy?

Nyitott vagy tanulni másoktól?

Tudsz készíteni 30 különböző általad koreografált képet egy párról tizenöt perc alatt?

Szeretsz sportolni?

Tudsz örülni mások örömének? 

 

Az esküvő fotózás a legjobb dolog a világon, ami csak történhet veled, de csakis egyféleképpen lehet végezni, jól vagy sehogy. Nem ronthatod el egy házasuló fiatal pár örömét a gyenge fotóiddal, mert nem vagy ott fejben, nem látod jól a fényeket, nem vagy kommunikatív, nem tudsz rendesen exponálni vagy mert egyszerűen nem alkalmas a technikád esküvőfotózásra. Ha jól akarod csinálni, szükséged lesz magas szintű fotóriporteri, divat-, portré és glamour fotós ismeretekre, tárgy-, illetve természetfotós tapasztalatokra is. Itt kamatoztathatod kommunikációs képességeidet, megfelelő fizikai és mentális felkészültségedet vagy esküvőszervezői tapasztalataidat és még pszichológiai érzékedet is. Ne ijedj meg, ezt még meg lehet ugorni!

 

Eszközpark – szinte minden nap megkérdezi tőlem valaki, „Attila, milyen gépet, objektívet, vakut vegyek?”

Számít? Sajnos igen, számit. Magasabb minőségű, tudású gépvázakkal, nagyobb fényerejű, gyors, pontos objektívekkel sokkal szebb fotókat lehet készíteni, mint gyengébb társaikkal. Szükséged lesz legalább egy full frame-es vázra plusz egy tartalék gépvázra valamint minimum egy nagylátószögű és egy nagy fényerejű teleobjektívre. Bármelyik optikád lehet fix vagy zoom, ez szokás kérdése. Ja, és kell még egy kényelmes, jó nagy fotóstáska, rendszervaku, pót-akkumulátor és sok-sok jó minőségű és lehetőleg gyors memóriakártya.

 

Ha minden rendelkezésre áll, jön a lényegi kérdés, mitől lesz igazán jó egy esküvői fotó?

Szerintem a szép fényektől, a természetes emberi érzelmektől és az izgalmas kompozícióktól. 

Egy esküvői fotós átlagosan 14 órát dolgozik egy esküvő napján. Ebből körülbelül 90 perc jut a beállított portrék fotózására, a többi időben tulajdonképpen fotóriporteri tevékenységet végez. Természetesen nem tudjuk direkt módon befolyásolni az eseményeket és a természetes fényekhez is csak igazodni tudunk.  Kapunk azonban 90 percet a nap folyamán, amikor lehetőségünk nyílik megmutatni, mit is tudunk valójában. Érdemes ezt jól kihasználni. Tervezzük meg a fotózást, válasszunk előre helyszínt, keressük a jó minőségű fényeket, beszélgessünk a párral, találjuk ki, mi legyen a koncepció, de azért maradjunk rugalmasak és gyorsan alkalmazkodjunk az esetleges változásokhoz.

Beszélgess előzetesen is a párral, egyeztessétek, mikor lenne alkalmas elkészíteni a közös képeket. Mond el nekik, hogy délben nem lesz szép a fotó, de csak ebben az időben van rá lehetőség, akkor keress fedett helyszínt (például: árkádok, folyosók, tornácok, hidak, kapualjak, éttermek), ahol nem felülről, hanem oldalról jön a fény. A legideálisabb persze, ha módotokban áll nem az esküvő napján elkészíteni a sorozatot, amikor nincs kapkodás, nincs stressz, viszont nyitott a helyszín-lehetőségek tárháza és választhattok fantasztikus minőségű fénnyel teli napszakot.

Jó, ha tudod, hogy egy menyasszony csodaszép képekre vágyik. Olyanokra, amelyeken a legszebbnek láthatja magát és ehhez a te kezedbe adja élete egyik legszebb napját. Ez komoly megbízatást jelent, itt nem lehet kifogás, nincs mellébeszélés! Akkor vállalj esküvőt, ha hiszel önmagadban és tudod, hogy jó lesz, amit csinálsz. Az esküvőfotózást nagyon kell szeretni és akkor menni fog. Ha szeretnél többet megtudni Dégi Attila munkáiról vagy jelentkeznél következő workshop-jára, netán esküvőfotóst keresel, látogass el hivatalos honlapjára, a www.magister.hu oldalra. 

Kérem várjon!