Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Profoto oktató videók, hogy egyre jobb és jobb fotós legyél!

2015.07.03. 15:01
Címkék: , profoto, b2, b1
Szerző: Szabina


A Profoto nemzetközi kutatásában fotósokat kérdezett arról, hogy milyen tartalmakat várnak egy fototechnikai gyártó cégtől. A válasz szinte mindig ugyan az volt: oktató anyagokat. Olyan cikkeket és videókat szeretnének olvasni és nézni, amik segítik őket abban, hogy jobb fotós válhasson belőlük.

Ez egyben egy remek lehetőség lehet arra, hogy a Profoto bemutathassa azokat az előnyöket, amit az fejgenerátoros vakuk jelentenek, hogy hogyan kell használni az Off-Kamera vakurendszereket és fényformálókat, hogy szinte bármilyen fényviszonyok között elképesztő képek készüljenek.

Ezen igényekre reagálva hozta létre a Profoto a „Mi a különbség?” mikroszájtot, ahol a világhírű fotós, Jared Platt, vezet el videói segítségével például olyan kérdések megválaszolásáig, mint hogy mi a különbség a lágy fény és a kemény fény között, vagy hogy mi a különbség fényformáló segítségével megvilágított portréalany és csak off-kamera használatával teremtett fény között.

Minden videó és cikk végén egy jól ábrázolt világítási felépítést is találsz, hogy reprodukálni tudd a videón látottakat.

S most lássuk, hogy mi a különbség, ha fényterelő nélküli off-vakuval, és egy mélyernyővel szerelt off-vaku használatával készítünk képeket.

Utah államban a hegyekben van egy mesekönyvbe illő kis völgy, Midway, itt készítettük a gyerekekről a portrésorozatot.  A felhőkön át beszűrődő lágy meleg napfény, a hegyek csúcsainál és a tó tükrén visszaverődve tökéletes idillt adott a kalandregényes fotósorozathoz.

A célunk az volt, hogy összehasonlítsuk egy fényterelő nélküli off-vaku teljesítményét és egy M-es méretű ezüstszínű mélyernyővel szerelt off-vakuét. A tesztünk főszereplője a B2 off-vaku fej volt, a vaku használatával készült képeket hasonlítottuk össze fényterelő használatával és a nélkül. A két kép készítése között csak a főfényt változtattuk meg, ezen kívül 2 fix helyű és beállítású fénnyel dolgoztunk. Egyetlen B2 akkumulátor két B2 vaku áramellátására képes. A fő fényt úgy helyeztük el, hogy a gyerekeket világítsa meg (a kép jobb felére helyezve), a második fényt a fő fénytől kicsit hátrébb, a gyerekek mögé, de szintén jobb oldalra, és kicsit a föld irányába helyeztük, hogy szép élfényt kapjanak a szereplők, és a háttér is elég megvilágítást kapjon. Ahhoz, hogy kellően távol vihessük a második B2 vakut az akkumulátorától, egy 3 méteres hosszabbító kábelt használtunk.

A harmadik világításunk egy B1 off-vaku volt, egy zoom reflektorral szerelve. Ezt a fényt a kép bal oldalán helyeztük el, hogy kellően elkülönítse a gyerekeket a sötét hegyektől a háttérben. Mind a három vakut egy-egy saját csatornán használtam (A, B, és C) így egymástól függetlenül tudtam irányítani őket, közvetlenül az Air TTL kioldóról.

Előszőr is beállítottuk az expozíciós értékeket (ISO 50, 1/60 sec @ f8) figyelve arra, hogy meg maradjanak a részletek a hegyekben és az égnél is, ezekután az Air TTL kioldó segítségével bekapcsoltuk a vakukat és meghatároztuk a villanások értékeit is a B1-nek egy teljel léptékkel nagyobb erőt adtunk, mint a fő fénynek. Az első próba kép elkészítése után újra kellett állítanunk a B1 fényét, az ég felől érkező fény mértékéhez viszonyítva, ezért a kioldó helyett, most a fényképezőgépen állítottunk vaku kompenzációs értéket, a tökéletes expozíció eléréséhez.

A mély ernyő használatával


A B2 vaku közel 180 fokos szögben bocsájt ki fényt bármiféle fényterelő használata nélkül. Néhány esetben ez nagyon hasznos tud lenni, de nem mindig. Vannak esetek, amikor arra van szükségünk, hogy a mélyernyő használatával egy kisebb területre tudjuk irányítani a villanás fényét. Nem olyan, mint egy szűkítő használatával elért fény folt, sokkal inkább egy jól elkülönülő mégis a széleken lágy átmenettel rendelkező fényt eredményez a mélyernyő használata.  

Minél mélyebbre helyezel egy vaku fejet egy terelő ernyőbe, annál határozottabb, és irányítottabb fényt fogsz kapni. Az első kép elkészítésénél olyan mélyre helyeztük a vakut amennyire csak a terelő engedte, mert határozott vignettálást szerettünk volna a kép szélekre, hogy minden figyelem a gyerekekre irányuljon. 

A Profoto mély ernyőjét fehér, ezüst és aranyszínű reflektív felülettel lehet megvásárolni. Mi most az ezüstszínűt választottuk, mert két lényeges dologban tér el a fehértől.
Az első dolog, hogy ahelyett, hogy egy szórt és lágy fényt eredményezzen, mint a fehér használata esetében, inkább egy kemény határozott szélű fényfoltot kapunk az ezüstszínű diffúz felülettől, ami sokkal inkább hasonlít egy terelővel nem ellátott vaku fényéhez, mint egy terelővel szereltéhez.

A második dolog, hogy az ezüst diffúz felület használatával szinte egy teljes léptékkel erősebb fényt tudok elérni a villanással, mint a vaku beállítása. Ez nagyon előnyős az akkumulátor élettartamának megőrzése és üzem idejének hossza szempontjából.Fényterelő nélküli vakufejjel

Az összehasonlítás érdekében, levettük a fényterelőt a főfényünkről, hogy a B2 villanása közvetlenül a szereplőkre irányuljon. A B2 vakufej fénye terelő nélkül közel 180 fokban terül el, ami azt jelenti, hogy megvilágította a gyerekeket is, és az előteret egyaránt.
Az egyetlen apró igazítás, amire szükség volt, hogy adtunk még egy kis erőt a B2-nek, hiszen a mélyernyő nélkül a fénye kevésnek bizonyult. A másik két fényt, érintetlenül hagytuk. A végeredmény, mind két kép esetén nagyszerű, de Én mégis inkább a sötét szélű ernyővel készült képet kedvelem jobban. Egyetértetek?A tanulság

Alapesetben jobban preferálom a főfényemet adó vaku fényterelővel való használatát. Ennél a fotózásnál az ezüstszínű mélyernyőt választottam M-es méretben hiszen, a gyerekekre irányuló határozott fényre volt szükségem, de akadnak olyan szituációk, amikor a terelő nélküli vaku fejre van szükség. Pont ezért mindig légy tisztában a lehetőségeiddel, az elképzeléseiddel és az ahhoz szükséges eszközökkel mielőtt elfogadsz egy munkát.

A próba a kulcsa mindennek. Menj ki a helyszínre, próbáld ki az elképzeléseid és tanuld meg jól, hogy melyik fényterelő milyen módon formálja vakuid fényeit az elkészítendő képen.

Jared Platt hivatalos honlapja.

Ráadásul most akciósan is megvásárolhatod a B2 kit szetteket, 3 fényformálót ajándékba kapsz szeptember 30-ig.

További hasznos Profoto oktató videókat itt találsz.


What's the Difference Between a Bare Head and an Umbrella? from Profoto on Vimeo.

Kérem várjon!