Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Zhang Jingna divatfotós tippjei a profivá váláshoz

2015.08.28. 11:35
Címkék: , profoto, profoto b1, profoto d1
Szerző: Gödöllei EszterAz olvasók egy része lehet, hogy már most is tapasztalt fotósként dolgozik, egy részük viszont csak most kezdte a szakmát. 
Lényegtelen, hogy hol tart az ember a tanulás útján, mindig érdemes meghallgatni mások tapasztalatait. Ebben a cikkben Zhang Jingna divatfotós 14 tippjét osztjuk meg, amelyben leírja, hogy szerinte mire van szükség a profivá váláshoz!
„Az emberek különböző utakon jutnak el a céljaikhoz, de sokan azonos harcokat vívnak meg közben, hasonló dilemmáik vannak, és mindenhol jelentkezhetnek buktatók is. Remélem sikerül egy kis iránymutatást adni a profivá válás rögös útján.”

1) Felkészülni minden eshetőségre

A cím furán hangozhat egyeseknek, de a legtöbbünknek nem sok információja van egy adott témáról, amit épp csak elkezdett tanulni. Aznap, amikor az első fotózásom volt az új fényképezőgépemmel, amikor kivettem a csomagolásából és először megnyomtam az exponáló gombot, akkor rögtön kiírta, hogy „No card” (nincs memóriakártya). Mindig is gyakorlatban tanulós típus voltam, szerettem beleugrani dolgokba és a feladat közben megtanulni, hogy mi is a megfelelő lépés az adott helyzetben. Viszont időközben rájöttem, hogy egy alapvető témában való jártasság megszerzése segíti az előzetes elvárások realizálását és a problémák megoldása is sokkal egyszerűbbé válik ezáltal. Google tippek és internetes segédletek is jól jöhetnek, ha olyat kell csinálnunk, amiben nincs tapasztalatunk, sok jó ötletet kaphatunk, amellett, hogy pár olyan is van, amelyek félrevezethetnek. 2) Tanulj a már meglévő dolgaiddal

Az első képeim magamról, barátokról és a családomról készültek. Ha képes vagy hétköznapi emberekről jó képeket készíteni, akkor tudhatod, hogy jó úton haladsz az általános és esztétikai tudás megszerzésében. Ahogy fejlődsz, észre fogod venni, hogy egyre több ember akar majd veled dolgozni.
A fényképezőgépem után elsőnek egy folyamatos fényű lámpát vettem. Mindig újabb és újabb kérdések ötlöttek fel bennem, hogy milyen vakukkal és objektívekkel kéne bővítenem az eszközparkomat. De egy idő után rájöttem, hogy a 18-55mm-es kitobjektív és a folyamatos lámpa elég teret nyújt a kezdeti kísérletezéshez. Megtanultam egy lámpával világítani és sok kezdeti munkám a folyamatos lámpával készült a családi házunk nappalijában.3) Légy eredeti és olyan munkákat vállalj, amiket szeretnél is csinálni

Először egy asszisztensi munka kapcsán kerültem kapcsolatba modellügynökséggel. A felbérelt fotós idős emberekről készített sorozatokat, ami felkeltette az érdeklődésem és ezért jelentkeztem asszisztensnek, hogy lássam, hogyan is dolgozik az illető. Egy alkalommal szervezett egy fotózást egy ügynökségtől érkezett modellnek, ahol bíztatására én is lehetőséget kaptam pár kép elkészítésére a munka befejezése után. Az ügynökségnek tetszettek a képeim és azóta is kapcsolatban állok velük.
Mindenképp olyan dolgokat csinálj, amik érdekelnek. Ne kezdj bele munkába csak azért, mert később esetleg szívességet tudsz kérni a munkaadótól, vagy ha nem vagy eléggé motivált. Az emberek emlékezni fognak a lelkesedésedre és érezni fogják, ha tényleg részese szeretnél lenni valaminek, ami számukra is fontos. Eszükbe fogsz jutni olyankor is, amikor számodra kedvező munkalehetőség jelentkezik. Így tudod növelni a lehetőségeid számát!

4) Olyanokkal dolgozz, akik tisztelnek

Az első reklámfotós megrendelőm a Taiwan-i Mercedes Benz volt. 19 éves voltam akkor és nem tudtam semmit az ilyen szintű reklámkampányokról, de a csapat nagyon segítőkészen viselkedett, így a munka megfelelően sikerült a tapasztalatlanságom ellenére is, ráadásul az egyik képem sok helyen meg is jelent.
A kölcsönös tisztelet nagyon fontos a megrendelő és a művész között. Nagyon nehéz ezt elérni egy fiatal újoncnak, akinek nem sok eredménye volt korábban. Ez lehet nem lesz egyszerű, de mindig azt a megrendelőt válaszd, aki tisztel téged és a munkádat! Egyébként tiszteletlenséggel kell szembenézned, gyakran mások hibáival való vádolás is érhet, ami azt eredményezheti, hogy nem leszel képes megvédeni az éppen fejlődő hírnevedet. A kezdeti években nagyon nehéz kievickélni ezekből a helyzetekből.
Válaszd azokat a munkákat, ahol magabiztosan sikerül eredményeket elérni és mindig próbálj visszajelzést is kérni, hogy biztos hírnevet építhess!

5) Dolgozz keményebben bárkinél, akit ismersz

Nyilvánvalónak hangzik, de nagyon könnyen el lehet úszni a céges bulik, üzleti kapcsolatépítés és a szabadúszás igénye miatt. Azt gondolhatod, hogy elég keményen dolgozol, de könnyen kiderülhet, hogy lehetőséged lenne még több munka elvégzésére is. A kezdeti időkben ez exponenciálisan meg tudja növelni a fejlődés mértékét, így direkt hatással van a tapasztalataidra is, kezdve az emberekkel való kapcsolattartástól a tekintélyszerzésen át a neved köztudatba építéséig. Az elvégzett munkával arányosan fog javulni a minőség is, mivel tapasztalatot csak egy bizonyos munkamennyiség elvégzése után szerez az ember. 

6) Tarts ki a stílusod mellett

A kezdetben kapott tanácsok közül az egyik leghasznosabb volt az, hogy ne adjam fel a saját stílusom és munkamódszerem. Sok kezdő fotóshoz hasonlóan én is a magazinok csillogó lapjait néztem, miközben arra gondoltam, hogy az én munkám nem elég hasonló az ott látható képekhez és lehet, hogy valami mást kéne kipróbálnom. Egy stylist mondta nekem, hogy ez nem számít semmit. A népszerű dolgokat könnyen meg tudja csinálni bárki. De a saját stílus reprezentál mindenkit, lehet, hogy az elején nehezebb, de idővel ki fog tűnni az ember a tömegből. Nekem ez egyszerűbbé tette a kezdést, sokkal nehezebb volt, amikor a New Yorkba költözésem után megpróbáltam olyan képeket lőni, mint a többi fotós körülöttem.
Nem szabad csökönyösen ragaszkodni valamihez, fontos az alázat. Nyitottan figyelni kell mindenre és mindenkire, akár a legvalószínűtlenebb helyzetekből is tanulhat az ember.7) Tanulj meg mindent a világításról

Nem kell minden egyes apró világítási eszközt ismerned, de van pár alapvető világítás, amit el kell sajátítani és minden helyzetben tudni kell alkalmazni, hogy jó képek születhessenek.
Kezdetben egy folyamatos fényű lámpát használtam, hogy megtanuljam a világítás alapjait azokkal az alapvető fényformálókkal, amikhez könnyen hozzáfértem (pauszpapír, terelőlapok, falról visszavert fény).
Amikor bekerültem egy jól felszerelt stúdióba, végigmentem a különböző fényformálókon, hogy megtaláljam a nekem igazát tetszőket. Beleszerettem az oktaboxok gazdag fény-árnyék játékába, a nagy ernyők egyenletes fényelosztásába, a Beauty Dish által létrejött fényminőség-érzetbe és a stripboxok variálhatóságába.
Az oktaboxokat főleg portrékhoz használom, a nagy ernyők az egész alakos fotóknál jönnek jól, a beauty dish a közeli képekhez és a beauty fotókhoz kell, míg a strip boxok akár főfényként, vagy élfényként is jó szolgálatot tesznek. Ezeket szoktam alapul venni, így ha a szerkesztő valami egyedi elképzeléssel áll elő, ami elveszi a figyelmet, a világítás biztos, hogy jól sikerül, hála a begyakorolt, biztos tudásnak. Vannak, akik megkérdezik, hogy milyen eszközöket vegyenek a munkájukhoz, de ezekre nem tudok választ adni. Mindenki másképp csinálja a dolgokat. Ki kell próbálni egyesével a fényformálókat, hogy milyen fényt adnak és az megfelel-e az adott témának, majd utána lehet kombinációkat alkotni, elmélyíteni a fényformálást és biztosabbá tenni a tudást. Neked kell tudni, hogy mi az, ami az adott feladathoz a leginkább megfelelő!

8) Erősítsd a hírnevedet

A legfontosabb, hogy a reklámozott munka profi legyen, ez az alapja az egésznek. Ez nyilvánvalónak tűnik, de a környezet, a stressz, vagy az önelégültség befolyásolni tudja az emberek döntéseit és elvárásait.
Sose add alább a munkád minőségét és a méltóságod pénzért, vagy bármilyen felkínált „előnyért”.
Természetesen bármilyen óvatos is az ember, nem mindig tudja kontroll alatt tartani a dolgokat. Ha ilyen szituációba kerülök, akkor tanulok az esetből és nem dolgozom újra azzal a klienssel. Mindig emlékezz arra, hogy a legfontosabb dolog a maximális minőség elérésére való törekvés!9) Üzlet, marketing, szociális média

Valós kapcsolatokat hozz létra a céged szociális hálójának kialakításakor. Sokszor kérdezik az emberek, hogy hogy sikerült betörnöm a divat világába, valamint hogyan reklámozom magam. Igazából aktívan nem teszek semmit a magam reklámozása érdekében. Soha nem fog mindenkinek tetszeni a munkám, így nem pazarolok időt arra, hogy olyan embereket próbáljak meggyőzni, akiket nem érdekel. Volt, hogy megpróbáltam, de csak dráma és feszültség keletkezett.
Azokkal tölts időt, akik élvezik azt, amit csinálsz. Kérj építő kritikát a barátaidtól is, ők mindig ott lesznek, ha segítség kell! A többi ember, csak akkor segít, ha pénz van a dologban, vagy bármilyen nyereséget remélnek.

10) Legyen saját felszerelésed

A bérlés költséghatékony, de amit megengedheted, vásárold meg a saját felszerelésed. Az, hogy bármikor rendelkezésre áll a felszerelés hatalmas segítség a tanuláshoz, kísérletezéshez, új stílusok és világítások kikísérletezéséhez. Én egy Profoto D1 500 Air-t, egy octaboxot, habkartont és árnyékolásra használt fóliát vásároltam, amikor New York-ba költöztem. Később még 3 D1-est szereztem be 2 stripboxal, egy beauty dish-t és egy szett Deep XL ernyőt. A vásárlás után napokig kísérleteztem az új felszereléssel, hogy élesben már ne legyen gond a használatuk, illetve a tudásom fejlődésében is nagy szerepük volt. 11) Ne pletykálj

Nem egy hatalmas tipp a fenti, de fontosnak tartottam kiemelni. Mindannyian pletykálunk egy bizonyos szinten, ami barátok közt nem probléma, de egyes dolgok személyesek és sértőek lehetnek. A bizalmasan megosztott információkkal zsarolni is lehet akár, karriereket félbetörni, életeket tönkretenni. Ha valaki megbízik benned annyira, hogy ilyen információkat oszt meg veled, akkor ne élj vissza a bizalmával. Ne kerülj bele ebbe a kicsinyes és mérgező spirálba. Ha minél többen próbálják megállítani ezt a spirált, akkor egyszer még kevésbé fertőző lehet a piac.

12) Rendezett papírmunka

Sokszor hangsúlyoztam már, de újra kiemelem, hogy a papírmunka fontos! Iktasd és rendezd el a számlákat, modellnyilatkozatokat, szerződéseket, hivatalos leveleket. Ezek az erőfeszítések később megtérülnek, amikor keresel valamit, emellett könnyebb számon tartani a kifizetetlen munkákat, illetve ha fotókhoz modellnyilatkozatok kellenek utólag. Ezek a pozitív szokások akkor is jól jönnek, ha bármilyen jogi vitába keveredsz, mivel sokkal könnyebben tudsz majd adatokat kikeresni a saját védelmedre. 

13) Jogi ügyek

A szabadúszó fotográfusok egyik legkellemetlenebb feladata a jogi ügyek kezelése, mivel nem áll rendelkezésére céges jogi tanácsadó. Sok olyan ember lesz, aki bármi elképzelhető apróság miatt be akar majd perelni.
Volt olyan ügyfelem, akik be akart perelni azért, mert egy e-mail-t elfelejtettem elolvasni, amiben publikálás után nagyfelbontású képet kért és hasonló apró dolgok miatt kellett jogi segítséget kérnem. Sokáig halogattam ezeknek a dolgoknak a kezelését, mert tehetetlennek éreztem magam, vagy inkább az újabb képek elkészítésére fókuszáltam. Volt, hogy nagyon elszomorodtam ezek miatt és úgy éreztem, mintha az egész Világ ellenem lenne és mindenki utálna. Ha minden alkalommal megpróbáltam volna megvédeni magam, akkor mostanra én lennék a nagy gonosz fotós, aki mindenből ügyet csinál. „Ezek csak fényképek.” – szokták mondani. Az érzelmi stressz komoly dolog, főleg, ha olyan formában jelentkezik, mint amikor terrorizálják az embert kiskorában és nem beszélhet róla, mert csak rosszabb lesz.
Mindenképp keresni kell egy ügyvédet, aki kezeli az ilyen jellegű dolgokat. Ismerősön keresztül, vagy egyszerűen a Google segítségével, vagy akár szerzői jogi fórumokon is lehet találni megfelelő embert. Lehet, hogy az első nem lesz megfelelő, keress olyat, aki értékeli a művészeti munkát és esetleg tapasztalata is van az ilyen téren felmerülő problémákban. Nagyon sok terhet le fog venni a válladról, biztos, hogy bánni fogod, hogy nem előbb kezdtetek el együtt dolgozni.

14) Légy az álmaid szószólója

Légy bátor, őszinte és igaz. Kövesd a szenvedélyeid és könyörtelenül ragaszkodj a téged érdeklő dolgokhoz.
Emberek néha kérdezik, hogy egyes dolgok hogy történtek meg velem, a válaszom mindig az, hogy nagyon érdekelt az adott dolog és szenvedélyesen és szemérmetlenül „kíváncsiskodtam” a többi ember véleményét figyelmen kívül hagyva.
Neked kell az utad egyengetni a lehetőségeidhez. Senki sem fog segíteni, ha nem harcolsz a dolgaidért. A sorsod a kezedben van! Légy jó ember és ne add fel! 


Zhang Jingna hivatalos weboldalán még több izgalmas képet találsz.
Forrás.

Kérem várjon!