Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Profoto - Fókuszálj a fényre

2016.02.19. 09:11
Címkék: vaku, b2, profoto,
Szerző: Voodoo

Egy ravatalozó nagyméretű logója díszíti a bejárat tetejét. A folyosón mindössze egy tábla jelzi, hogy a világ vezető vakugyártó cégének főhadiszállása a Sundbyberg-ben található Landsvägen 57 címen helyezkedik el.

A svéd Profoto világhírű a masszív és megbízható vakuiról és fényformáló eszközeiről. Technológiai hiányban nem szenvednek a termékeik, viszont annyira egyszerű őket használni, hogy nincs szükség leírás használatára.

Jó pár évig a cég elsősorban a stúdió fotósokat tartotta szem előtt, azok közül is a divatiparban dolgozókat. 40 éve gyárt termékeket a divatfotósok számára, amivel lehetőségük adódik a kreativitásukat új szintekre emelni. A bérelhető stúdióknak több, mint a fele Profoto vakukat és fényformáló eszközöket használ. New York-ban és Párizsban pedig 80 százaléknál is magasabb ez a szám. Történt valami, ami gyökereiben megváltoztatta a céget.

Termékmenedzser Anna Ribert és fotográfus Gert Jansson képeket készítenek egy leíráshoz.

Tervező csapat egy ún. pulzus megbeszélésen.

FŐ SZEMPONT A DESIGN
1968, a cég megalakulása óta hű az alapítók elveihez, ahhoz hogy csak olyan terméket fejlesszenek, ami igazi értéket képezhet egy fotós számára. Ez többek között azt jelenti, hogy nem a Profoto gyártja a saját termékeit. „Nem vagyunk elég sokan ahhoz, hogy vezetőkké váljunk gyártásban. Ebből adódóan mindig is szakértőkkel dolgoztunk együtt, hogy a legjobb minőséget tudjuk az asztalra rakni,” nyilatkozta a cég vezérigazgatója, Anders Hedebark.

Anders Hedebark, a Profoto vezérigazgatója.

A céget Conny Dufgran és Echkardt Heine alapította. Conny-nak az alábbi hozzáfűznivalója van Anders mondatához. „Echkard-dal az volt az álmunk, hogy olyan dologból élhessünk meg, amit szeretünk csinálni. A versenytársaink nem igazán rendelkeztek fantáziadús ötletekkel, ők fontosabbnak tartották a gyáraikat. Mi ennek ellenkezőjét szerettük volna. Nem akartunk gyárfelügyelők lenni és azt felügyelni, hogy működnek-e a gépek, hanem szerettünk volna kreatív ötletekkel teli termékeket készíteni, amik értéket képeznek egy fotós szemében.”

AZ EGYSZERŰ MEGOLDÁS JÓ MEGOLDÁS
A Profoto-nak számos különböző gyártója van és ezek közül jó néhány eléggé specializált, akik csak vakurendszereken és orvos-iparban tevékenykednek. Nincsen ugyan saját gyártási folyamatuk, viszont átkaroló minőség ellenőrzési folyamattal rendelkeznek a cégen belül s kívül.

A termék tervezési folyamata nagyrésze ellenőrzésen alapul. Minden tervezőmérnök asztalán megtalálható egy számítógép és egy hardver ellnőrzésére szolgáló munkapad.

„Nagyon fontos számunkra, hogy már a tervezési folyamat elejétől kezdve minőségben gondolkozzunk. Úgy gondoljuk, hogy az egyszerű megoldások a jó megoldások. Vagy az, hogy a lámpáinkat úgy helyezzük fel, hogy azok ne tudjanak leesni. Az ügyfeleink a világ legjobb fotósai. Egy évben akár 200 napot is eltölthetnek utazással, ezért az eszközök, amiket használnak, mindig kell hogy működjenek,” mondja Hedebark.

Több, mint 40 évig a Profoto kihangsúlyozta, hogy az ő termékeik a fő választás a stúdió fotósok körében, de ezt meg akarják változtatni. Az új stratégia része az volt, hogy tervezzenek egy egész termékkategóriát az esküvő és portréfotósok számára. „Számunkra mindig a bérelhető stúdiók és divatfotósok voltak az elsődleges célcsoport. Most, hogy megalkottuk a Off Camera Flash (OCF) rendszert, ennek köszönhetően jelentős növekedésnek indultunk. Azoknak fejlesztjük e termékeinket, akik használtak már valamilyen rendszervakut, de egy biztosabb, megbízhatóbb és tervezhetőbb eszközt szeretnének, ha fényről van szó,” mondja Hedebark.

AZ OCF RENDSZER ÁLTAL BETÖLTÖTT RÉS
Az első termék a rendszerben a Profoto B1, ami egy akkumulátor és egy vakufej kombinációja 2013 tavaszán jelent meg. Az első olyan vaku volt, ami professzionális teljesítményt ötvözött lencsén keresztüli fényméréssel (TTL). 2015 márciusban a Profoto B2 köszöntött minket, ahol az akkumulátor ismét különálló a vakufejtől sokoldalúság céljából.

Elég hamar egyértelművé vált, hogy az OCF renszer egy fontos rést töltött be a piacon. A kiadása óta a Profoto megduplázta bevételét.

Mechanikai tervezőmérnök Johan Ansén és elektronikai tervezőmérnök Ulf Carlsson.

A fény labor a Profoto fejlesztési osztály szíve. Elektronikai tervezőmérnök Michael Sundkvist egy fénymérőt és egy színelemzőt használ, hogy meggyőződjön arról, hogy a fény a megfelelő spektrummal és energiával rendelkezik.

Fotókat készítenek egy leíráshoz.

Ma 115 alkalmazottja van a cégnek. Körülbeül 60 ember dolgozik a Sundbyberg-i központban és a maradék különböző területi irodákban világszerte. Sundbyberg-ben történik a termékfejlesztés és a globális értékesítés is. Itt tartózkodik a Nordic leányvállalata is, a Profoto Nordic.

ÚJ TEHETSÉGEK FELKUTATÁSA
A Profoto célja, hogy minden szegmensben új termékeket adjon ki. Mivel a bevétel rohamosan növekszik, ezért a cég folyamatosan keresi a megfelelő képesítésű mérnököket és termékfejlesztőket. „Jelenlegi kihívásunk, hogy a felvételi folyamat hatékonyságát növeljük és ennek eredményeképp gyorsabban tudjunk újabb és újabb termékeket a piacra engedni.” mondja Hedebark.

A tervezési folyamat nagyrésze CAD rendszerben történik. Mechnikai tervezőmérnök Emil Stenbacka azt ellenőrzi, hogy a műanyag alkotóelemei a Profoto B2 vaku fejének következetesek annak felépítésével.

Egy új termék kifejlesztése körülbelül 2,5-3 évbe telik. „Először is ki kell találnunk, hogy mit akarunk csinálni. Majd ki kell elemezni, hogy lehetséges-e a megvalósítása jelenlegi technológiával vagy ki kell fejleszteni hozzá újat. Ha megállapítottuk, hogy lehetséges a kivitelezése, akkor következik a kaland a gyártási folyamat eléréséig,” mondja az elektronikus és mechanikus kutatási és fejlesztési részleg vezetője, Bo Dalenius. „Azonban egy új termék kifejlesztése mindig kompromisszumokkal jár. Például, szeretnénk egy vakut ami a világ legrövidebb villanási idejével villan, szuper kompakt méretben vagy nagyon gyors feltöltési idővel dolgozik anélkül hogy nehéz lenne! Ha OCF-ről van szó, akkor annak hordozhatónak, masszívnak és biztonságosnak kell lennie, ellentétben a hagyományos rendszereinkkel, amelyek divatfotózásra vannak fejlesztve és ezért a villanási idő és a feltöltési idő is erre lett optimalizálva. Minden termékünknek masszívnak és könnyen használhatónak kell lennie, ez az amin sosem vagyunk hajlandóak kompromisszumot kötni.”

„A kábelrögzítők, amihez a generátorból kijövő kábel van rögzítve, úgy vannak méretezve, hogy a kábelt megragadva fel lehessen emelni a generátort. Emellett, az összes generátorra mechanikus gombokat és tárcsákat szereltünk. Még a 70-es és 80-as években, amikor azok a legelterjedtebbek voltak, sem használtunk érintő gombokat. Mindig is mechanikus gombokat és tárcsákat használtunk, mert hisszük, hogy a fotósnak látnia és éreznie kell, hogy mit állít be az eszközön. Természetesen a váz alatt egy számítógép végzi el a generátor irányítását, de neked érezni kell, hogy mit kapcsolsz ide-oda és nem kattintgatod menükben, hogy megváltoztass valamilyen beállítást,” mondja Hedebark.

A JÓL FELSZERELT FOTÓSTUDIÓ
Az üvegfal, ami elválasztja a nyílt irodát a fejlesztési részlegtől, egy kódzáras üvegajtóval van ellátva. Jobbra a sarokban hátul a projektvezetők tartózkodnak. Balra a szoftverfejlesztőket találjuk az óriási, kóddal megtelített képernyőikkel együtt. Minden egyes munkaállomáson található egy számítógép és egy munkapad, amivel a különböző féle hardvertesztek hajthatók végre. Itt dolgozik Peter Lönnebring, a szoftverfejlesztő csapat vezetője. Mesterfokú diplomáját a Stockholmban lévő „Royal Institute of Technology” egyetemen szerezte, illetve korábban az egyik legnagyobb szoftver cégnél dolgozott, az Oracle-nél, mielőtt a Profoto-nál kötött volna ki 5 évvel ezelőtt.

Szoftverfejlesztő Peter Lönnebring kódot ír a vaku generátorának szoftveréhez.


„Szoftverfejlesztőként soha nem láthatod a terméket, amin dolgoztál. Ez a Profoto-nál másképp van, ugyanis itt még használhatom is az adott terméket. Egy olyan szoftverfejlesztőnek mint én, ez az álom munkahely, mivel az egyik hobbim a fotográfia. A tudásom segítségével eszközöket fejlesztek ki fotósok számára. Természetesen az sem maradhat említés nélkül, hogy egy elég jól felszerelt stúdió áll rendelkezésemre, ha szükségem van rá,” mondja Lönnebring. Csapatával a vakukban lévő generátorok és távirányítók szoftverét fejleszti, amit átfogó nevén beépített szoftvernek nevezünk. „Sokkal több szoftver van jelen egy vakurendszerben, mint amennyit hiszünk, különösen a B1 és B2 rendszerben, ahol minden vaku a szoftver által vezérelt.”

ÚJ FEJLESZTÉSEK NYOMONKÖVETÉSE
A szoftverfejlesztők mellett a tervező csapatnak is külön részlege van. Jelenleg egy közelgő terméknek a véglegesítése folyik.

Mechanikai tervezőmérnök Philip Fahlborg a prototípusok részleteit ellenőrzi miközben Bo Dalenius előkészíti a teszteléshez használt eszközöket.

A monitorokat már nem több ezer sor kód díszíti. Villamosmérnökök tervezik a különböző vakuk alkotóelemeit. A cél, hogy az egyre kisebb és kisebb termékek teljesítményét növeljék. Emellett még új technológiai fejlesztésekkel és már létező technológiák elemzésével is foglalkoznak. „A termékfejlesztési folyamatban az egyik legfontosabb feladatunk az, hogy innovatív új technológiával álljunk elő. Pontosan ezért jelentős mennyiségű energiát ölünk a felbukkanó technológiai újítások megfigyelésébe, hogy azokat alkalmazni tudjuk a termékeink tervezése során,” mondja Bo Dalenius.
Igaz, hogy a LED lámpák megváltoztatják, hogy hogyan használjuk a fényeket a különböző foglalkozási területeken, de a nap fényerejével még mindig csak a villanócsövek tudják felvenni a versenyt, ha rövid expozíciós időről van szó. „Nem számít, hogy a LED mennyire jól működik, mivel nem bírja a magas hőmérsékletet. Ezzel szemben a villanócső akár 6000 Celsius fokot is kibír anélkül, hogy elváltozna a színe vagy csökkenne a megbízhatósága. Egy nagyon jól kihasználható technológiáról beszélünk, ami megállja a helyét a LED fényekkel szemben.” Ahhoz, hogy napfényben tudjunk képeket készíteni alacsony rekeszérték mellett, úgy hogy ne jusson el túl sok napfény a szenzorig, ahhoz nagyon gyors záridőre van szükség. Ilyen gyors záridőnél az első és a második redőny, annyira szinkronban mozog, hogy csak egy nagyon kicsi résen tud a fény bejutni a szenzorhoz. Vakuval korábban lehetetlen volt fotózni ilyen körülmények közt.

A kulisszák mögött, a Profoto mérnökei kifejlesztettek egy teljesen új módszert a vaku működtetésére. Dalenius elmondja nekünk hogyan működik a HSS vaku. „Az általános kondenzátoros vakuk egy magas kezdeti csúccsal rendelkeznek az energia leadási görbéjüket tekintve. A HSS segítségével a vaku akár 25,000 apró villanást ad le másodpercenként, folytonos fényt produkálva. Ez segít az egyenletes kép elkészítésében, ahogy a mozgó redőnyön lévő keskeny résen keresztül a fény eljut a szenzorhoz.”
A HSS a vakuval vezeték nélküli módon kommunikál a Profoto AirTTL segítségével. A rendszer egyelőre Canon és Nikon kamerákkal működik.

Áramkör ellenőrzése.

EGYEDI RÁDIÓ-RENDSZER FEJLESZTÉSE
A Profoto nem akar beszámolni arról, hogy mely rendszerekkel lesz még kompatibilis a vakurendszerük. Egyelőre keményen dolgoznak azon, hogy jobban összehangolják a Canon és Nikon fényképezőgépekkel.
Az új vezeték nélküli, akkumulátoron működő vakurendszer alapjai már a 2000. év elején le lettek fektetve, amikor a Profoto úgy döntött, hogy kifejleszti saját rádió-rendszerét. „A már meglévő termékek, mint a WiFi vagy a Bluetooth nem ütötték meg azt a mércét amire nekünk szükségünk volt, ahogyan azok sem amiket láttunk, hogy készülnek. Ezek felhasználása helyett elkészítettük a saját rádió-rendszerünk, a Profoto Air-t, ami tulajdonképpen ugyanazt a teljesítményt és megbízhatóságot nyújtja, mintha kábellel dolgoznánk,” mondja Dalenius.

MELEG FÉNY – A SIKER FELÉ VEZETŐ ÚT
Conny Dufgran, az egyik alapító, 82 évesen még mindig a cég testületének tagja. Ugyan nem foglalkozik már a cég mindennapi teendőivel, az ötleteivel segít olyan termékek elkészítésében, amikkel a fotósok a kreatívitásukra tudnak összpontosítani. Az új helység, amibe 4 éve költözött a cég, már most túl kicsinek bizonyul.

Conny Dufgran, Profoto társalapítója © Annie Leibovitz

Értékelésre váró szűrő anyagminták.

A siker egy része ingyen volt számukra. „Amikor a Balcar-ral versengtünk, ők hőálló üveget használtak a lámpáikban. A vakuik annyira lassan töltöttek újra, hogy nem változtatott semmin. A mi vakuink annyira felforrósodtak, hogy kénytelenek voltunk kvarcból készült vakucsöveket venni, ami viszont nagyon drága volt, de legalább sűrűn tudtuk kisütni vakuinkat, biztonsággal. A kvarc azonban nem szűri ki az UV fényt, ez kimondottan nagy probléma volt, ugyanis a 60-as években kimondottan sok nylont tartalmaztak a ruhák szövetei. Az UV fény visszacsillant a kabátokról és felsőkről kék fény formájában, ezért egy lap hőálló üveget raktunk a vakura, hogy csökkentsük az UV fény mennyiségét. Mivel egy üvegburán ment keresztül a fény, ezért az sokkal lágyabb és melegebb volt, ami sokkal kellemesebb bőr tónust kölcsönzött a modelleknek. Mi kényszerből használtunk hőálló üveget, de ennek eredményeként az emberek sokkal szebbnek látták a Profoto fényeket mint a versenytársakét. Azt hiszem, ez volt az első része a sikerünknek, hogy a fényünk egy picivel melegebb volt, mint a többi vakué.

Új tehetségek felvétele, kutatások és legjobb világítástechnikai eszközök kifejlesztése, ezekkel a tulajdonságokkal, biztos hogy a Profoto és a Profoto termékeket használó fotósok sok-sok sikeres év előtt állnak.

Forrás: Resource Magazine Online
Kérem várjon!