Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

A világ legnagyobb üveglemezre készült ambrotípiája - Ian Ruhter

2016.03.22. 15:37
Címkék:
Szerző: Voodoo


Ian Ruhter nevének és munkásságának nem először halljuk visszhangját. Egyesek úgy tartják, hogy ő a nedves eljárások igazi nagy mestere. Ellátogatott Slab City környékére, hogy megalkossa a világ legnagyobb kollódiumos üvegnegatívját. Ruther a következő történetet mesélte el nekünk élményeiről, amely nem mellesleg filozófiai kérdéseket rejt magában.

Nagyon sok időt töltöttem el olyan képek megalkotásában, amik mások igényeit kielégítik, de mindig bennem maradt a kérdés, hogy ezek a képek tükrözik-e a tényleges elképzelésem? A Sierrra Nevada hegységről készült felvételeim és az érintetlen tájképek valóban megfelelnek annak, amit mások ténylegesen érdekesnek találnak. Nagyon jó érzés elismerést és dicséretet kapni másoktól, egyesek Ansel Adamshez hasonlítanak, ami a valaha kapott legnagyobb elismerés. A probléma az, hogy ez nem én vagyok. Amikor úgy döntöttem, hogy elkészítem a világ legnagyobb nedves lemezre készült, direkt pozitívot (ambrotípia), nem tudtam, hogy mire vállalkozom. Túlságosan nehéznek és drágának bizonyult. Úgy gondoltam a tisztelet és dicséret majd kifizetődő lesz. Persze, hogy üresnek éreztem magam.

© Ian Ruhter

© Lauren Vance

Idén tavasszal megtaláltam magam egy másik hegy titokzatosságában. Ez a hegy más volt mint a többi. Az első dolog, ami szembe jött velem Slab Citybe érve, az ez a hegy volt. Leonard Knight, aki ezt a hegyet készítette, itt töltötte késői éveit. Saját kezűleg szeretett volna valami szívből jövőt alkotni, amiben ténylegesen hitt. Senki nem kérte meg, hogy csináld ezt, csináld azt, még csak nem is fizettek neki érte. Tudtam, hogy el kell látogatnom erre a varázslatos helyre. Ezután én is vissza szerettem volna térni az óriási kamerámhoz, amit azért építettem, hogy történeteket mesélhessek el hazám helységeiről és lakosságáról.


© Ian Ruhter


© Lauren Vance

Elhatároztam, hogy az összes kis félretett pénzem belefektetem ebbe az egy utazásba, nem érdekelt milyen következményekkel járhat. Meg kellett tennem. Magamért!

Minden ember, akikkel a közösségben találkoztunk megosztott velünk egy sztorit vagy éppen az álmait. Egy idő után elkezdtem megérteni, hogy ami a szívedben van nem mindig fizetődik meg, de a nap végén büszke lehetsz magadra, hogy ki vagy és miket vittél véghez.

© Ian Ruhter


© Lauren Vance

Néhány hónap múlva hazaindultam. Kellő idő telt el ahhoz, hogy az érzelmeim lecsillapodjanak és ekkor kaptam észbe, hogy mit is alkottunk a csapattal. Évek óta ez volt az első olyan utazás, ahol szabadon alkottunk és azt csináltuk, amit igazán szerettünk volna. Az álmunk, hogy megépítsük a nagy kamerát, azért született meg, hogy emberekkel kerüljünk mi és ők egymással kapcsolatba.

Lassan már egy év telt el, amióta befejeztük ezt az emlékezetes utazást. Tervezzük, hogy visszatérünk Slab City környékére és befejezzük a filmünk felvételeit arról a csodálatos helyről. A filmezés mellett reméljük, hogy sikerül létrehozni a világ legnagyobb nedves kollódiumát a film végére azzal a reménnyel, hogy egy egyedi három dimenziós látványt kapunk a környezetről. Jelenleg az első nagy múzeumi bemutatóra készülünk. Elég jó érzés ráeszmélni a saját munkádra, ami teljes egészében téged prezentál.


© Ian Ruhter

A projekt olyan emberekből épült fel, akik teljes egészében hittek benne. A Slab City portrékhoz a Profoto Pro-7b külső generátort használtuk két ProTwin fejjel és Profoto Magnum reflektorral. Ezek a fények tökéletesek voltak az erőteljes sivatagi napsütés derítéséhez.

Azt szerettem volna, ha a portré fényei teljesen beleillenek a sivatagi környezetbe. Ezeknek a pillanatoknak a megörökítéséhez a telefonunkat használtuk. Sajnos az enyém is és az asszisztensem, Eichelberg telefonja is tönkrement, így elvesztettük az összes színfalak mögötti fotóinkat. Ez is csak egy ok a sokból, hogy kézzel fogható dolgokat hozzak létre, ugyanis elég nehéz egy 27 x 36 inches üveglemez elveszíteni.

Ha még többet szeretnél látni Ian Ruhter munkáiból, akkor látogass el weboldalára.


© Ian Ruhter


© Lauren Vance


© Ian Ruhter


© Ian Ruhter


© Ian Ruhter


© Ian Ruhter


© Lauren Vance


© Lauren Vance


© Lauren Vance


© Lauren VanceKérem várjon!