Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Mit is rejthet egy esküvőfotós táskája?

2016.04.11. 15:28
Címkék: táska, objektív, tamron, phottix, vanguard, profoto, b2, , vaku
Szerző: Voodoo


Minden esküvőfotós álma egy nyugodt és gyönyörű pillanatokkal teljes esküvő, amin semmi váratlan dolog nem történik. Gyönyörű a pár, boldog a násznép és gördülékenyen zajlik minden. Valljuk be, ez általában nem így van és a fotósnak sokszor küzdenie kell egy-egy elkapott pillanatért.

Összeállítottunk nektek két, egy videós és fotós szettet olyan szempontok alapján, amik szükségesek lehetnek egy esküvőt megörökítő személy számára.

Mit is rejthet egy esküvőfotós táskája?

Általában egy esküvőfotós a lehetséges szituációk alapján építi fel eszközparkját illetve készül fel az izzasztó helyzetekre. Mindenképp tanácsos úgy felkészülnünk az esküvőre, hogy ne érjen minket meglepetés. Érdemes két gépvázzal nekilátni egy esemény dokumentálásának, mert mi van akkor, ha a fényképezőnk tönkremegy, meghibásodik. Elég kínos lenne a párral közölni, hogy sajnos nem tudjuk dokumentálni az álomnapot, mert nincs fényképezőnk. Erre nem tudunk másképp felkészülni, mint egy második vázzal. Még ha nem is teljesen tudhatjuk magunkat nyugodtnak egy váz elromlása után, legalább a munkánkat folytathatjuk tovább reménykedve, hogy minden simán megy majd. Persze ezen felül ne feledkezzünk meg a pót elemekről és akkumulátorokról sem.

A következő lehetséges buktatója egy fotózásnak a nem megfelelő objektívek megválasztása. Biztosan találkoztatok már azzal a szituációval, hogy túl nagy vagy éppen túl kicsi helyen kell teljesítenetek és produkálni a jobbnál jobb képeket. Ha kicsi a hely, az a baj, ha nagy a hely, akkor pedig az. Mivel általában nem fotósoknak tervezték meg a helyszíneket, hanem emberek fogadására, így duplán jó helyzeteket kell teremtenünk saját magunknak. Egy belső térbe belépve tanácsos például lecserélnünk a teleobjektívünket egy nagyobb látószögre, ezzel egyrészt egy szorosabb kapcsolatot teremtünk a képeken a személyekkel, így hangulatban is közelebb fogjuk érezni az egészet. Ez ugyanúgy fordítva is igaz egy nyitott térben is, ahol a teleobjektívünk a nagy látószögűvel szemben több lehetőséget nyújt a pillanatok megörökítésében. Ezek az állítások inkább magára az események dokumentálására igazak.

Ha külön a párról készítünk képeket, akkor a szituáció adni fogja magát, hogy milyen eszközt válasszunk. Persze nincsenek szabályok ebben a műfajban, inkább a stílus és egyéniségünk az, ami meghatározza a sorozatunkat. Kis rekeszértéken szeretnénk fotózni vagy inkább egy szép enteriőrben helyeznénk el a párt, portrézni szeretnénk. Persze a világ összes objektíve is kevés lenne, mert annyi lehetőség van, ahány képet elképzelünk. Érdemes tehát felmérnünk a helyszíneket és az opciók szerint felkészülni egy fotózásra. Nem feltétlen kell megvásárolnunk az objektíveket, hiszen van lehetőségünk bérelni is.

Ha már a pár fotózásánál tartunk, akkor felmerülnek kérdések a világítással kapcsolatban. Használjak vakut, ne használjak vakut, esetleg csak derítőlappal próbálkozzak? Itt ismét a lehetőségekhez és stílusunkhoz mérten választ kapunk kérdéseinkre. Külső helyszínen való fotózásnál egyre nagyobb divat olyan HSS (High Speed Sync.) vakuk használata, amik szűrőzés és egyéb megoldások nélkül megadják a lehetőséget a kis rekeszértéken való fotózáshoz. Tételezzük fel, hogy olyan ellenfényünk van, amivel nem tudunk mit kezdeni. Ha lerekeszeljük, akkor sötét lesz az arc, de legalább a háttér nem ég be. Ha kicsit megderítjük, akkor már valami van, de nem az igazi. Ilyenkor jönnek jól nekünk az újabb kompakt rendszerek, mint például a Profoto B2, ami TTL fényméréssel működik, tehát a fénymérés az optikán keresztül történik, a HSS funkció benne van, így vígan tudunk fotózni egy olyan kompakt stúdió rendszerrel, amit akár 1/16000-ig simán felvihetek záridőben anélkül, hogy nekem oda kéne figyelnem a vaku erősségére. Ezzel a rendszerrel soha nem volt még ennyire kényelmes stúdióhoz hasonló környezetet teremteni bárhol. Ezen felül persze ott vannak a kisebb rendszervakuk, amik képesek a vezeték nélküli irányításra és villanásra egyaránt.
Ezek a legfontosabb elemei a felszerelésünknek, amikkel ha nem is garantáltan, de arányaiban jóval nagyobb százalékban tudunk hozzájárulni egy sikeres fotózáshoz. Persze ezen felül ne feledkezzünk meg a pót elemekről és akkumulátorokról, amik nélkül csakugyan az esélyeinket rontjuk, ha beáll a kiszámíthatatlan.

Tehát mérjük fel a terepet a fotózásunk előtt, hogy milyen lehetséges eszközökkel készüljünk a fotózásra, ne az esküvőn jelen levő vendégektől kelljen fényképezőért vagy kiegészítőkért sopánkodnunk. Hasznos tanács, ha nem rendelkezünk a megfelelő eszközökkel. Napjainkban egyre nagyobb divat az eszközök bérlése, így akár a vásárlás előtt ki is próbálhatjuk élesben a termékeket.

Kérem várjon!