Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Interjú Oleg Borisukkal

2016.04.18. 09:29
Címkék:
Szerző: Voodoo



Oleg Borisuk meghatározó alakja a kortárs alkotóknak és a modern fotográfiához való hozzáállásnak. Sorozatai átgondolt, erős koncepció alapján készülnek. A magas szintű világítás, a sokszínűsége egy pillanat alatt megragadja a néző tekintetét. Ha egyszer belecsöppen valaki a művész képeinek világába, akkor könnyen megeshet, hogy magával ragadja őt.

Oleg Borisuk Ukrajnában született, ahonnan a Kijevi Technológia és Design Egyetem fotográfus szakának elvégzése után nem sokkal Magyarországra költözött. Itthon lényegesen nagyobb teret engedhetett kivételes vizuális látásmódjának, így pályafutásának korai éveit a határok feszegetése, a realitás, a valószerűtlenség összehangolásának játéka jellemezte. Későbbi művészetében ezzel egy elvontabb, szofisztikáltabb, de ugyanakkor ösztönös és kísérletező jellegű irányt kijelölve. Munkáit intenzív színek, különleges formavilágok, letisztultság és professzionalizmus jellemzi. Inspirációit legtöbbször filmekből, örökérvényű alkotásokból meríti, szem előtt tartva az aktuális és az előremutató trendeket is.




Mi az, amit elengedhetetlennek tart egy sorozat készítésénél? Hogy kezd el egy sorozatot? Milyen irányból közelít meg egy adott témát?

Minden fotózás különböző. Elsősorban érteni kell ahhoz, amit csinálsz. Más-más faktorok, tényezők befolyásolják a választott - vagy adott - téma megközelítését. Saját anyagok esetében az önkifejezés és az alkotás a legfontosabb, felkérések, megkeresések esetén természetesen az ügyfél igényei is irányadóak a téma megközelítésénél. Emellett fontos megemlíteni a csapatot, és nem utolsósorban a modellt is, ők is akarva-akaratlanul diktálják az irányt.






Van olyan, hogy teljesen elégedett egy sorozattal? Hátra lehet dőlni és késznek mondani valamit?

A fotózások nagy százalékában nem vagyok teljesen elégedett a végeredménnyel. Mindig kipróbálnék még  - az aktuális keretek között is - valami újat. Ez el is indít a következő sorozat irányába.

Külső helyszínt vagy a stúdiót preferálja jobban?

Mindkettőnek megvannak az előnyei. Személy szerint jobban szeretem a természetet, a  kinti fényeket, és az azokkal való játékot, a színeket, a kontrasztokat, de sokszor az elképzeléseimet csak stúdióban, mesterséges körülmények között tudom megvalósítani. Ezt is a téma predesztinálja.






Hogy látod a hazai illetve külföldi szakmát és piacot?

Itthon lényegesen kevesebb lehetőség van a megjelenéshez, ez elég nagy hátrány a kezdő fotósoknak. Nincsenek kifejezetten fotósokkal foglalkozó ügynökségek, akik munkát tudnának biztosítani a fiatal tehetségeknek. Pedig külföldön ez egy működőképes dolog. Az nagyobb múltú magazinok pedig túlságosan megkötik a fotósok kezét a kreativitás terén.

Mi a titok a képeid mögött?

A csapatom. Minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy értik a dolgukat, igazán profik, félszavakból is megértjük egymást.






El tudod különíteni a személyes képeid a munkától? Tehát van olyan része a fotózásnak amit magad miatt élvezetből csinálsz?

Csak a saját stílusomon belül tudok azonosulni a megrendelői kérésekkel. Ha valaki más irányzattal fordul hozzám, akkor mindig csak értetlenül állok előtte. A saját anyagaim mindig őszintébbek, mindig több van bennük belőlem, a látásmódomból, a gondolataimból. Szeretek témákat elemezni és kidolgozni, mögöttes tartalmakat elrejteni, különböző stílusokat ötvözni és szokatlan, akár meghökkentő dolgokat is kipróbálni, mind technikailag, mind vizuálisan. Ezt úgymond élvezetből csinálom és ezzel fejlesztem is magamat.

Oleg Borisuk további munkáit a honlapján találjátok: olegborisuk.com

Kérem várjon!