Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

VLOG felszerelés útmutató

2016.05.23. 13:39
Címkék: colorama, panasonic, canon, vanguard, rode,
Szerző: Voodoo


A vlogolás, más néven videó blogolás egyre nagyobb népszerűségnek örvend és sokak számára a Youtube és egyéb videó megosztók teremtik meg a lehetőséget a siker és hírnév felé. Ami nagyban közrejátszik és meghatároz egy sikeres csatorna népszerűségében az nem más, mint a téma, amit és miről közvetít a csatorna, valamint a készítő személyisége, mennyire megnyerő és szimpatikus. Ezen felül persze a technikai megközelítéstől is nagyban függ, hogy valaki milyen minőségben és ráfordított energiával készít el egy-egy tartalmat vagy egy egész vlog sorozatot. Ahhoz, hogy valami minőségit rakjunk le az asztalra és egy korszerű és fejlett tartalom legyen a vége, ahhoz elengedhetetlenek lesznek egy idő és bizonyos szint után a felszerelések. A vlogot, mint minden általában egy közvetítő műfajt, több formában és stílusban lehet elkezdeni és folytatni. Amit mindenképp fontosnak tartható, az a folyamatos fejlődés. Az igényeket, amik kiköthetőek egy idő után már nem maga a vlogger, hanem a célközönsége határozza és határozhatja meg.

Hogyan is kezdhetünk neki egy minőségi vlog indításához?

Először is mindenképp meg kell határoznunk a témát, amellyel foglalkozni szeretnénk. Ezt egy bemutatkozó videóval célszerű is a csatornánk indulásának az elején közzétenni. Számos lehetőség közül választhatunk, szinte bármiről készíthetünk vlogot. Egyesek a különböző tárgyak félbevágásáról készítenek videókat, ami érthetetlen módon magas nézettséget és feliratkozók számához vezet. Ami napjainkban a legnépszerűbb csatornák közé tartozik az a gamer és geek vonal, ahol egy játékról, eseményről mondják el a vloggerek személyes tapasztalataikat. Sokszor élőben is közvetítenek. Órákon keresztül is tarthat egy-egy ilyen közvetítés, általában nem annyira kötöttek mint egy hagyományos,  televíziós adás.

Mi kell ahhoz, hogy egy minőségi vlog csatornát indítsunk?




1. Kamera

A piac teli van videófelvételre alkalmas eszközökkel. Egy jó fényforrással (ami akár az ablakunkon beszűrődő fény is lehet) akár már telefonnal is felvehetjük az egészet. Mi azonban inkább egy belépő kategóriás DSLR vagy egy MILC fényképezőgépet ajánlanánk kezdésnek. DSLR-ek terén közismerten a Canon az egyik legjobb, épp ezért ajánljuk bátran a belépőkategóriás ezt a 750D kit-et, amelynek a 18-55mm -es objektívje elég sok felhasználási területet átfog. Ha egy kicsit kompaktabbra vágyna valaki, akkor a Panasonic a MILC (Mirrorles Interchangeable Lens Camera / tükör nélkül cserélhető objektíves fényképezőgép) kategóriában nagyon nagy sikereket ért el az utóbbi években. Legsikeresebb fényképezőgépe a GH4 vagy az alacsonyabb árfekvésű G7 is nagyon jó választás, amelyek már 4K felbontású videó rögzítésére is alkalmasak.



2. Mikrofon

A jó minőségű mikrofon elengedhetetlen egy vlog elkészítéséhez. Ha abból indulunk ki, hogy a vlog videóból és hangból áll, akkor célszerű, hogy jó hangminőségre utazzunk. Például véve ezt a Rode mikrofont, de alternatívák mindig vannak. Kialakítása miatt abból az irányból veszi fel leginkább a hangokat, amerre „célzunk” vele.

 


3. Állvány

Ahhoz, hogy stabilan álljon az asztalon a videókamera vagy fényképezőgép, szükségünk lesz egy állványra. Egy klasszikus kis háromlábú (tripod) megteszi. Lehet ez kicsi, kompakt asztali állvány vagy egy terepre tervezett karbonvázas állvány is. Felhasználási körülményektől függ, hogy mennyire mélyen nyúlunk a zsebünkbe, ezért itt ajánljuk, hogy mindenki nézzen utána a váznak. A teherbírás, a súly, az állíthatóság mind fontos szerepet játszanak. Az állványok listája itt található.



4. Zöld háttér (green box)

A zöld háttér közel sem létfontosság egy jó vlog elkészítéséhez, inkább csak lehetőségeket adhat útközben. Stream-elés közben szokták használni, hogy az adott játékból minél kevesebbet takarjon ki az előadó. Maszkolás segítségével elrepíthetjük magunkat akár a Mount Everest tetejére is. A Colorama nagyon jó minőségű és árfekvésű fotós hátterek gyártója és ez a zöld változat például tökéletes választás lehet erre a célra. A 11 méteres hosszából eredőben több helyen is fel tudjuk használni, ha pl feldaraboljuk azt.

Sok sikert!

Kérem várjon!