Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Mélységélesség kezdőknek

2016.06.27. 11:40
Címkék:
Szerző: Voodoo


Mélységélesség kezdőknek

Talán hallottál már a mélységélesség kifejezésről, de kezdőként lehet nem teljesen használod ki annak lehetőségeit. Az alapszintű definíciója a mélységélességnek a következő: az a sáv, amely egy fényképen az élesen megjelenő részt foglalja magába (wikipedia.org). Minden fotón van olyan terület, ami vagy előtte vagy mögötte van a fókuszban lévő pontnak.

Ez a fókuszban lévő zóna minden fotón másképp jelenik meg. Egyes fotókon nagyon keskeny síkban éles a kép, más fotókon pedig úgy tűnhet, mintha minden fókuszban lenne. A három fő dolog, ami meghatározza azt, hogy mennyire nagy az éles sáv (mélységéles), az a rekeszérték, a fényképezőgép és a tárgy közötti távolság, valamint a gyújtótáv. Ebben a cikkben megválaszoljuk a legsűrűbben feltett kérdéseket.

A rekeszérték hogyan befolyásolja a mélységélességet?

A rekesznyílás a szenzorhoz bejutó fény mértékét szabályozza. A rekeszértékkel a legkönnyebb a mélységélesség gyors változtatása.

Nagyra nyitott rekesz = kicsi f érték (mint pl. f/1.4) = kicsi mélységélesség

Kicsire zárt rekesz = nagy f érték (mint pl. f/16) = nagy mélységélesség

Lehet, hogy a következő módon egyszerűbb lesz megjegyezni ezt a boszorkányságot. Minél alacsonyabb az f érték, annál kisebb az éles sík a képen. Hasonlóképpen, minél nagyobb az f érték, annál nagyobb, mélyebb a mélységélesség. Ahogy a fenti példáknál is, f/2.8 értéknél eléggé kicsi lesz az éles sík, míg f/11 értéken jóval több minden élesnek fog tűnni.A bal oldali kép 1/250 záridőn készült f/5.0 rekeszérték mellett és így a háttér el is mosódott. A jobb oldali képen 1/5 záridő mellett a rekeszérték f/32 volt és ezért a háttérben lévő levelek is élesnek látszódnak.

A távolság hogyan befolyásolja a mélységélességet?

Minél közelebb vagy a tárgyhoz, személyhez akit fotózol, annál kisebb lesz a mélységélesség. Ebből adódóan minél távolabb állsz tőle, annál több minden lesz éles a fotón.

Hogy befolyásolja a gyújtótáv a mélységélességet?

A gyújtótáv határozza meg, hogy egy bizonyos távolságon mennyire tudjuk felnagyítani azt a dolgot, amit fotózunk. Ez hamar bonyolulttá tud válni, ezért egyelőre maradjunk csak annyiban, hogyha a gyújtótávod nagyobb értékre állítod, akkor annál kisebb lesz a mélységélesség.

Például: 10 méter távolságra van tőled amit fotózni szeretnél és te beállítod 50mm gyújtótávra az objektíved és f/4 rekeszértékre, akkor az éles sáv egészen 7,5 métertől 14,7 méterig terjedne, ami így összesen 7,2 méter mély éles zónát jelentene. Ha ugyanezen a ponton állva 100mm-re zoomolsz, akkor ez a 7,2 méter lecsökken 1,7 méterre. Ha hátrébb állsz kb. 20 méter távolságra, akkor majdnem ugyanakkora mélységélességet kapsz, mint amikor 10 méterre álltál 50mm gyújtótávval.Ez a hattyú kb. 5 méterről volt fotózva egy 300mm gyújtótávú objektívvel. E gyújtótáv és távolság kombinációja kb. 5 cm nagyságú éles síkot eredményezett.

Ha csak egy kompakt fényképezőgépem van vagy nem tudom hogyan kell beállítani, akkor mitévő legyek?

Még egy kompakttal is lehet valamilyen formában szabályozni a mélységélességet. Keress egy emberi fejet, ami a portrékhoz ajánlott beállítási mód, ennek használata szép elmosást, azaz kicsi mélységélességet fog eredményezni. Ugyanebben a menüben vagy tárcsán fogsz találni egy beállítást, amit egy heggyel jelölnek, ez való a tájképek elkészítéséhez és emiatt a mélységélesség itt sokkal nagyobb lesz, mint az előző beállításnál.

Ha kezdő DSLR felhasználó vagy, akkor is vannak viszonylag egyszerű módok arra, hogy manipulálni tudd a mélységélességet. Állítsd át a géped rekeszértékét prioritás módba (Canon: Av, Nikon: A) és így te állítod a rekeszértéket, a gép pedig automatikusan fogja kezelni a záridőt.

Beállíthatom a mélységélességet külön, minden egyes szituációhoz?

Igen, de ha változtatod a rekeszértéket, akkor az kihat a záridőre és az nem biztos, hogy megfelelő lesz az adott fotó elkészítéséhez. Ha a mélységélességet csak a rekeszérték állításával szeretnéd befolyásolni, akkor a záridőt is meg kell majd növelni (lassítani), de így elmosódhat a kép. Azonban ha megérted, hogy ez a trió (rekeszérték, tárgytól való távolság és gyújtótáv) hogyan is működik egymással, akkor sokkal inkább bele fogsz tudni nyúlni a mélységélesség manipulálásába.

Az éles sík nagysága egyenlően oszlik el fókuszpontom elé és mögé?

Nem, általában az egyharmada előtt és kétharmada a fókuszpont mögött helyezkedik el, de ahogy növekszik a gyújtótáv, úgy egyre inkább egyenlítődik ki ez a különbség.

Hogy válik hasznomra a mélységélesség ismerete?

A mélységélesség manipulálása az egyik legfontosabb eszköz, amit megtanulhatsz. Ha tudod, hogy mit akarsz élesnek és mit nem, akkor az kellő művészi szabadságot biztosíthat számodra, hogy elkészítsd álmaid fotóját.Nagyon sok múlhat a mélységélesség megfelelő beállításán.

Mikor használjak kicsi mélységélességet?

A kicsi mélységélesség használata elég elterjedt portré fotók esetében, mivel szépen le tudja választani a háttérről a modellt. Ugyanúgy hasznos lehet vadvilág fotózásánál is, sőt itt különösen fontos, mivel ezek a fotók sokszor alacsony fényviszonyoknál készülnek és ezért jó, ha nagyra tudod nyitni a rekeszt, hogy több fény jusson a szenzorhoz. Sportfotózásnál úgyszintén jó döntés, mivel itt is jó ha leválasztod a háttéről az atlétát és ráadásul a nagy rekeszérték miatt a záridőt is kellően gyorsra tudod állítani, így be tudod fagyasztani a mozdulatot.Ez a fotó 300mm gyújtótávon készült f/5.6 rekeszértéken, ami egy nagyon keskeny mélységélességet produkált. Ezért is fontos, hogy a fotózott személy vagy állat szemére helyezzük a fókuszpontot. Figyeld meg, hogy a madár mennyire kipattan a háttérből.

Mikor használjak nagy mélységélességet?

Tájképeknél fontos, hogy a legtöbb dolog a képen élesen jelenjen meg. Egy relatív nagylátószögű (alacsony gyújtótávú) objektív társítva nagy rekeszértékkel nagy segítség lehet.Ez a fotó 50mm gyújtótávon f/16 rekeszértéken készült. A fókuszpont 8 méterre volt, ami 4 métertől a végtelenig mindent fókuszba helyezett.

Hogy tudom kiszámolni a mélységélességet?

Sokféle oldal létezik az interneten, ami ennek kiszámolására szolgál. Telefon applikációk is vannak ugyanerre a célra. A legkevésbé használt azonban és talán a legkézenfekvőbb az a mélységélesség előnézet gomb, ami a mai fényképezőgépek nagyrészén megtalálható. Ezt a gombot megnyomva sötétebbnek tűnhet a kép, mint amilyen valójában lesz.

Be lehet állítani a mélységélességet úgy, hogy minden éles legyen?

Igen, hiperfokális távolságnak hívják. Amikor a hiperfokális távolságra fókuszálsz, akkor a mélységélességed a te és a fókuszpontod távolsága felétől egészen a végtelenig tart. Használj egy erre a célra szolgáló kalkulátort (táblát) vagy ha az nincsen, akkor fókuszálj körülbelül a tér egyharmadára. Ahhoz, hogy a legtöbb dolog éles legyen a fotón, ahhoz használj például egy nagylátószögű objektívet és f/11 rekeszértéket.

Mi változik a macro fotók esetében?

Mivel a legtöbb macro fotó alacsony fényviszonyokban készül nagy gyújtótávoknál, ezért az éles sík kimondottan sekély szokott lenni. Állítsd be az objektíved a legkisebb rekeszre, ami az adott fényviszonyokban lehetséges, azonban lehet, hogy az érzékenységet (ISOt) is növelned kell majd, hogy helyesen exponált fotót kapjál. Ennek ellenére a legtöbb macro fotónál nagyon kicsi lesz a mélységélesség. Pontosan emiatt sok esetben szükség lesz állvány használatára, mert a legkisebb mozgás is elmozdíthatja a fókuszból a fotózni kívánt tárgyat.120mm gyújtótávon és f/8 rekeszen még mindig nagyon kicsi a mélységélesség.

Mi az a bokeh?

A bokeh (ejtsd: boh-ke) szó japán eredetű, jelentése homály. Ez az effekt a fókuszban lévő területen kívül eső részeken jelentkezik. A bokeh általában a körkörös formákról szól, amik a háttérben jelennek meg és a rekesznyílással köthető össze jelenlétük. Ez a hatás legtöbbször úgy érhető el, ha az objektív rekeszét teljesen kinyitjuk, azaz átállítjuk pl. f/2.8-as értékre. Azonban, ha a háttér kellően messze van, akkor alacsony rekeszérték mellett is reprodukálható az effekt.Ezen a képen a háttér nagyon messze volt a fókuszban lévő növénytől, ezért könnyű volt a bokeh effektet reprodukálni.

Röviden, összefoglalva:

Ahhoz, hogy a mélyebb élességet kapjál

·         Használj szűk rekeszt (magas rekeszérték, f szám, mint pl. f/8)

·         Állj távolabb a fotózott tárgytól, személytől, állattól

·         Csökkentsd a gyújtótávot

Ahhoz, hogy a sekélyebb élességet kapjál

·         Használj nagy rekeszértéket (alacsony f szám, mint pl. f/2.8)

·         Fotózd közelebbről a személyt, tárgyat vagy állatot

·         Növeld a gyújtótávot


A szerzőről

Bruce Wunderlich 1970-ben, tinédzser korában kezdett el érdeklődni a fotózás iránt. 2014-ben megnyerte a Photographer’s Choice díjat, amit a Shoot the Hills fotográfiai versenyen osztanak ki Logan-ben az Ohio államban. Tekints meg Bruce fotóit a Flickr oldalán.


[digital-photography-school.com]

Kérem várjon!