Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Egy fotós élete egy hétben: Kedd – Álló csendélet

2016.10.14. 09:23
Címkék: , profoto, d2
Szerző: VoodooA fotósok életében minden nap egy új kihívás. Portré, sport, divat vagy esetleg valami teljesen más fog készülni? Nem számít amit a nap tartogat számunkra, csak egyféleképpen végződhet, egy tökéletes képpel. Egy hétig csatlakoztunk Andreas Lundberg elismert portré és divatfotóshoz, ahogy kipróbálta a Profoto D2–t, - a világ leggyorsabb fejgenerátoros vakuját – és megfigyeltük, hogy győzi le az akadályokat. A keddi napot csendéletek fotózásával töltötte, mindezt úgy, hogy újra értelmezte a „gyors” kaja fogalmát.

A Profoto D2-t a világ leggyorsabb fejgenerátoros vakujának tervezték. A sebességgel sokoldalúvá vált. Divat és portré fotóiról elhíresült Andreas Lundbergnek a sebesség több mint egy lehetőség a pillanat megfagyasztására. Napról napra gyorsabban kell teljesítenie, többet kihoznia magából és képeit egy új szintre emelni.

„Én az a típusú ember vagyok, aki azt vallja, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy ne próbáljunk ki új dolgokat”. – mondta Andreas.

A fotózás

© Evan Pantiel

Ezen a keddi napon Andreast olyan dologra kérték meg, amit ezelőtt még sohasem csinált. Először úgy indult, hogy egy portrét kell készítenie, majd a kliens egy művészi ötlettel állt elő. Az ügyfele egy híres séf és étterem vezető, aki a képeket az étterme dekorálásához képzelte el. Elhatározták, hogy különböző ételvariációkat fognak a levegőbe dobni – fentről, lentről és oldalról – és egy részletgazdag pillanattá merevítik ki azokat.

© Andreas Lundberg

Mivel a képek egyaránt megjelennek nyomtatásban és az étterem weboldalán is, ezért rendkívül éles képekre volt szükségük, hogy azok visszaadják az ételek valós színét és textúráját. Minden elemet gyönyörű fényben akart megörökíteni, kiemelve a víz esését, a repülő tojásokat, az osztrigákat és a lisztet.

„Nem tudom ki az őrültebb - az ügyfél, aki felvetette az ötletet, vagy én, hogy elfogadtam azt!” –Andreas.

© Evan Pantiel

A kihívás

A repülő folyadék, a liszt és a kagylók tökéletes összhangjának pillanatának lefotózása rendkívüli precíziót igényel. Andreas, karrierje kezdetén sportfotósként volt ismert, így a fotózást is hasonló rutinnal ötletelte ki, hiszen ez a fajta fotózás jóval inkább az időzítésen múlik.

© Evan Pantiel

"A jó sportfotós tudja hogy kövessen és értelmezzen egy mozgó tárgyat. Úgy időzítesz hogy a pillanatot ragadd meg. Ez az időzítés főleg az asszisztensemen, a séfen és a köztem történő kommunikációnak köszönhetően sikerült.”

© Andreas Lundberg

Mivel az ilyen fajta fotózások elég sok mocsokkal járnak, így senki nem szeretné azt, hogy sokszor újrapróbáljuk. Véges számú lehetőségünk volt, ami az ételek mennyiségét illeti, így az első pár próbálkozásnál sikerülnie kellett. Hidd el, te sem akarnál sok osztrigát pazarolni.

A megoldás

© Andreas Lundberg

© Evan Pantiel

A portré elkészítésének egy nagyon szép szett volt előzetesen előkészítve. Andreas a D2-t a Deep Silver XL ernyővel és egy diffúzorral alkalmazta. Ennek a kombinációnak a fényminősége egyszerűen felülmúlhatatlan.

© Evan Pantiel

© Evan Pantiel

Andreas a D2 sebességére támaszkodott az ételfotóknál.
"Az a tudat, hogy a egy olyan rendszer van a kezemben, ami elegendő sebességet tud biztosítani a feladatomhoz, megnyugtat, így én lazíthatok és maximálisan arra koncentrálhatok, ami a lencse előtt van. Nem hiszem, hogy képes lettem volna erre a munkára, ha nem áll rendelkezésemre a D2 rendszer."

© Andreas Lundberg


© Evan Pantiel

Oldalról jövő fényként két RFi 1x4’ softboxot használt. A softboxokat méhsejttel használta, így a fény terjedését egy jóval kontrasztosabb végeredménnyel tudta szabályozni. Fő fényként a D2-t Freeze módban, Beauty dish-el használta.

És ami talán az egyik legfontosabb, hogy a padlót is letakarta.

©Evan Pantiel

A felszerelés
3 x D2 fejgenerátoros vaku
1 x Deep Silver XL ernyő
1 x XL Diffuser -1.5 ernyő
2 x Softbox RFi 1x4'
2 x RFi Softgrid 50 1x4'
1 x Air Remote TTL-C


[Profoto Blog]

A sorozat további cikkei a következő linkeken érhetőek el:
Kérem várjon!