Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Olympus Trip

2016.10.28. 09:21
Címkék: olympus
Szerző: VoodooIdén ősszel kaptunk az Olympustól egy meghívást a Prágai központjukba termék bemutató tréningre. Egy kellemes hajnali indulás és bruttó 6 órás utazás várt ránk az úticélunkig, de úgy hiszem megérte, hiszen első kézből tudtunk kipróbálni olyan vázakat és objektíveket, amelyek nemsokára kaphatók lesznek a hivatalos Olympus partnereknél, többek között a Tripontnál is.

Mint tudjuk, az Olympus az idei Photokinán bejelentette az OM-D E-M1 MK II-t és új objektíveit is. Ezek közül talán a három legérdekesebb, az Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PRO, az Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100 f/4 IS PRO és az Olympus M.Zuiko Digital ED 300mm f/4 IS PRO.Ez a három objektív és az újonnan megjelent OM-D E-M1 MK II egy olyan új irányt képvisel, amelyben a természet- és sportfotósok felé nyitottak, de a portré- és divatfotósokról sem feledkeztek meg. A már megszokott minőség, a világelső öt tengelyes képstabilizátor és az új fejlesztés, az objektívben alkalmazott rázkódás csökkentés (az Olympusnál elsőként) lehetővé teszi a vázban lévő stabilizátorral együttműködve, hogy az új 300mm-es telével vagy a 12-100mm-es utazózoommal kevés fény mellett bemozdulás mentesen fotózzunk (kb. 6,5 EV).


Az új fókusz rendszer is említésre méltó, mellyel a mozgó témák folyamatos lekövetése sem okoz gondot, végig fókuszban tartja a kívánt részeket. De ennyit a száraz technikai részről, hiszen ezekről a termékekről részletes teszteket találhatunk a gyártó oldalán.

Lehetőség van a Tedd Próbára akció keretében az újdonságokat kipróbálni, amit csak ajánlani tudok,
mert vásárlás előtt egy igen jó lehetőség megismerni a rendszert (Bővebb információ a Tripontban személyesen és telefonon vagy a www.teddprobara.hu oldalon.).

Az általam tesztelt, hosszabb ideig használt, újabb Olympus vázak a PEN-F és OM-D E-M5 MK II, mindkét gép tökéletes utazótárs tud lenni. Stílus, elegancia, kiváló képminőség, kompakt és könnyen hordozható rendszer, köszönhetően a kis méretű vázaknak és objektíveknek.

Az EM-1 MK II-t – képességeit tekintve – mindenképpen profi fotográfusoknak ajánlanám – ahogyan a gyártó is –, a PEN-F és EM-5 MK II-t viszont az igényesebb amatőröknek, haladó fotósoknak és fotóművészeknek lehet az ideális társ.

Prágai utunkat végigfotózhattam az Olympus rendszerével, a város gyönyörű, a régi városrész valami mesés a maga neoreneszánsz épületeivel és a helyenként felbukkanó szocreál "remekművekkel". A téma adott volt, street fotósként álltam hozzá az egészhez és így próbáltam kihasználni a rendszer adottságait. Főleg a nagy fényerejű objektívek és a gyors autófókusz, ami segített a gyors jeleneteknél és mozgó témáknál.

Nem szabad elmenni említés nélkül amellett sem, hogy ezekkel a gépekkel és objektívekkel feltűnésmentesen tudunk fotózni, főleg ha street photography vonalon mozgunk. Legtöbben simán azt gondolják, hogy egy régi filmes vázzal fotózunk, ami valljuk be, nem vált ki olyan ellenérzéseket, mintha egy nagy tükrössel fotóznánk le valakit az utcán.

Nálam az egyik legnagyobb plusz pont volt a mikro 4/3 szenzorból kinyerhető meglepően részletgazdag és jól használható nyers kép. Bár itt muszáj megemlíteni – bár a képeken is látszik –, hogy az Olympusnál a kreatív színmódok nagyon jól használhatóak, főleg a fekete-fehér filmszemcsés mód az, ami elnyerte tetszésemet. Megadta azt a látványvilágot, amit egy régi ISO400-as pusholt filmmel lehetett elérni egy távmérős géppel.Ha utazáshoz keresünk fényképezőgépet vagy egy olyan alternatívát a fotózáshoz, amit könnyen magunkkal vihetünk bárhová és e mellé a retro design is a gyengénk, akkor érdemes megismerkedni a rendszerrel.

Összegezve az új termékekkel kibővült Olympus termékpalettát, láthatjuk, hogy mind profi mind pedig amatőr és hobbi fotósok megtalálhatják a nekik való fényképezőgépet és objektíveket.

Egy személyes megjegyzés a kedves olvasóknak, ha Prágában járnak, mindenképpen üljenek be egy korsó Cutbeer-re a Lokál nevezetű Pub-ba.

Kis Norbertről

Norbert street fotós vénával rendelkezik, de jelentős mennyiségű divatfotó projektben is megmártotta lábát. Munkáit megtaláljátok hivatalos Facebook oldalán.

Kérem várjon!