Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Látogatás egy álomvilágba: Lensbaby objektívek tesztje

2016.12.01. 10:58
Címkék: objektívek
Szerző: Sasvári J.


A Lensbaby optikákról korábban csak külföldi cikkeket olvasva szereztem tudomást. Már akkor is az az érzés alakult ki bennem, hogy igazán különleges szerkezetekről van szó, amit kifejezetten művészembereknek fejlesztettek ki.

Most, hogy ki is próbálhattam őket a valóságban ez a hipotézisem igazolást is nyert! De nem szaladok ennyire előre, inkább nézzük csak meg, hogy mit nyújtanak minőségben, látványban a tesztelt különleges, amerikai optikák!

Cirkuláris halszem - a Kis herceg is megirigyelné!

Lensbaby Circular Fisheye 5.8mm f/3.5 


Régebben igazán nagy ámulattal figyeltem azokat a fényképeket, amik ilyen objektív segítségével készültek - varázslatos kis világot tártak elém, olyan üveggolyó-, vagy inkább talán hógömb-szerűt. A Lensbaby még rá is tett egy lapáttal erre a különleges látványvilágra azzal, hogy a kirajzolt kör mellett egy sejtelmes gyűrű is megjelenik. Mivel cirkuláris halszem, ezért nem rajzolja ki nekünk a teljes képkockánkat, csak ugye a közepét, körülötte pedig a nagy feketeség lesz - egyszerűen fogalmazva (ha így tetszik pedig, akkor: a mi kis bolygónk körül az űr).

Maga az objektív használata nagyon korlátozott a hétköznapi tevékenység során - legalábbis az én munkámat tekintve (esküvői-, gyermek-, rendezvény-, épület- és városfotókat készítek). Szinte csak arra korlátozódik, hogy nagy, normál nagylátóval sem befogható tereket örökítsünk meg eme egyedi látószögből. Azonban semmiképpen sem elvetendő a használata, hiszen kiadványba egy ügyes grafikus fantasztikusan szép kiegészítőelemet tud alkotni belőle egy-egy város- vagy épületfotóból.

Technikai használatáról érdemes tudni, hogy ha a Nap süt és mögöttünk helyezkedik el, akkor bizony látszódni fog az árnyékunk is a képen! 


Ha pedig a Nappal szemben fényképezünk ezzel a Lensbaby objektívvel, akkor egy aranygyűrű-szerű köröcske jelenik meg a képünkön, ami megint csak szépen mutathat egy kiadványban! 


Azonban ha a legfényesebb csillagunk mellettünk van, akkor a „kisbolygónk” oldalán tükröződéseket hagy maga mögött.


Kipróbáltam mind full frame-es géppel és APS-C szenzoros vázzal is. A kettő közt az a különbség, hogy a vágott szenzormérettel nem rajzolja ki szépen a teljes kört és az ahhoz tartozó szép „effektet”, ugyanis az alsó részében megvágja azt. Szóval ha valakinek APS-C szenzoros gépe van csak és ehhez szeretne venni ilyen objektívet, akkor számoljon ezzel a jelenséggel! (Leginkább akkor lesz bosszantó, ha megrendelésre készít képet és a grafikus keresni fogja azt a pár millimétert az aljából.)Az objektívvel még nagyon közeli objektumokat is fotózhatunk, hiszen közelpontja 7 cm. A háttérelmosás inkább csak szimbolikus, de azért jelen van. 

Képminőség tekintetében azt kapjuk, amit egy 110 000 ft-os objektívtől azért már joggal elvárhat az ember. Legkisebb, f/3,5-ös rekesznél sem túl lágy a képe, amit tovább rekeszelve még tovább élesedik. A kromatikus aberráció ugyan jelen van, de mértéke egyáltalán nem ront a fényképek élvezhetőségén.


Felépítése abszolút megfelelő, egy jól konstruált, korrekt objektívet kapunk ennyi pénzért. A lencsék a belsejében 8 tagot adnak, ami 5 csoportban helyezkedik el. Mondhatni igencsak pehelysúlyú, hiszen mindösszesen csak 329 gramm.  

A sejtelmes, álomszerű fotók bajnoka

Lensbaby Velvet 56 f/1.6


Manuális objektív, amit portrézáshoz és makrózáshoz találtak ki a fejlesztők. Egyedisége két dologban rejlik, az egyik „gőzfürdő-szerű” vagy inkább nevéből fakadóan bársonyos(?) természetes effekt, míg a másik az 1:2-es makró nagyítási képesség. Sajnos a makrózás képességeit nem volt időm a két napos teszt során megvizsgálni, de az 56 mm-es objektívvel készítettem portrékat. Az eredmények láttán megállapíthatom, hogy igencsak olyan lencse, amit - ugyan nagyon jó szívvel - de inkább művészlelkületű, az újdonságoktól nem visszariadó fotósoknak ajánlanék szívesen! Egy-egy portrésorozatban jól tud mutatni, ha megfelelő fény és időjárási körülmények közt használjuk a Lensbaby Velvet objektívét. Különösen annak tudatában, hogy ez természetes effektet ad, nem pedig Photoshop-os buhera a képpel. Közel 190 000 ft-ért piszok jó fényerőt (f/1,6), nagyon minőségi felépítést (csupa fém és üveg, 3 csoportban 4 tagú lencseszerkezet) és igazán egyedi, megismételhetetlen képi világot kapunk.   A lényeget kiemelve: szelektív fókuszú objektívek

Három, szelektív fókuszú objektívet vetettem össze a teszt során a Lensbaby kínálatából, elvi működésük nagyjából hasonló. A lényeg az, hogy a bajonett csatlakozása után van mindegyiknél egy csuklós rész, amivel tudjuk a szelektív fókuszt vezérelni. Ez most így egyszerűen hangzik, de itt megszemlélve érthetővé válik a működése:Lensbaby Spark f/5.6

Első ízben a Spark f/5,6-os objektívet teszteltem. Közelebbről megszemlélve azért érződik rajta az olcsóság. Az üvegeket kivéve fröccsöntött műanyag az egész obi, amit a porszívócső-szerű gumis rész köt össze. Használata olyan egyszerű, mint egy faéké. Ezt a porszívócső-szerű gumis rész kell befelé nyomni ahhoz, hogy megtaláljuk azt a pontot a távolban, amit élesre szeretnénk hangolni a képalkotáskor. Tényleg csak kis gyakorlás után már egészen otthonosan lehet játszani vele. Igazán jó móka az is, amikor elforgatom a középső állásból frontrészt és a szelektív fókusz lehetőségének köszönhetően kihozom az egyik oldalra az élességet. 

Szerintem azt a 33 000 Ft-ot nagyon megéri az objektív! Alig várom, hogy ismét a kezembe kerüljön egy ilyen kis játékszer és hosszabb ideig városfotózásnál ismét kipróbálhassam! Ezt a lencsét nem csak művészlelkű fotóstársaimnak, hanem azoknak is bátran ajánlom, akik szeretnek mindig valami újdonságot alkotni és folyamatosan a megújulást keresik!

Ugyan a fényerő nem a legnagyobb és nem is változtatható, de az említett városképeket akár állványról is relatíve nagyobb ISO-val már gond nélkül megtudjuk lőni!

 
Lensbaby Composer Pro II / Edge 50 mmA második a sorban a már jóval drágább, de így sokkal masszívabb (csupa fém) felépítésű, továbbá nagy fényerejű (f/2,5) Lensbaby Composer Pro II / Edge 50 mm-es előtétlencsével. Előtétlencsével azért, mert a Lensbaby egy „Optic Swap” névvel ellátott rendszert fejlesztett ki, aminek a lényege, hogy az objektív valójában egy foglalat, amibe külön bele kell helyezni az említett előtétobjektíveket. Így ezzel foglalattal számos más, a gyártó kínálatában jelen lévő előtétlencse társítható.

Tényleg sajnálom, hogy tesztre csak 2 napom jutott, mert ezzel a lencsével is nagyon behatóan érdemes megismerkedni. Varázslatosan szép világot tár elénk a gyönyörű bokeh-nak is köszönhetően. Érdemes vele kimenni a szabadba és kísérletezni, játszani vele. Megtalálni az egyedi formákat, hangulatokat megörökíteni. Például a faleveles fotón is jól látszódik, hogy mennyire, de mennyire szexi bokeh-et alkot és milyen bámulatos a háttér elmosása!Mivel a szelektív fókuszálásnak és a nagy fényerőnek köszönhetően kicsi a mélységélességi tartomány, ezért különösen portréknál kell arra odafigyelni, hogy alanyunk nagyon könnyen kimozdulhat ebből az élességi pontból, sőt, mint ahogyan a képen is látszik, elég csak az is, ha kicsit féloldalasan dől be modellünk, már nagyon elmosódott lesz olyan lényeges rész, amit azért érdemes élesen hagyni! Ezt az optikát is nagyon szívesen ajánlom megvásárlásra, magam is hasznát venném egyedi hatás képek készítésekor!

Lensbaby Edge 80 f/2,8

A harmadik pedig a Lensbaby Edge 80 f/2,8-as fényerővel és az előző objektívhez hasonlatosan masszív felépítéssel és kialakítással.Igazából a lényegi különbséget a gyújtótávolság adja. Egyben ez okozza a kisebb kezelhetőségi nehézségeket is, hiszen 80 mm-nél még kisebb a mélységélesség, ezért kifejezetten ügyelni kell arra, hogy jól állítsuk be az élességet, ugyanis pár centi kilengés esetén már életlen fotót kapunk. Amit javasolnék, hogy full frame-es géppel érdemes ezzel az objektívvel alkotni, hiszen azoknak jóval nagyobb a keresője, mint az APS-C-s gépeké vagy használjuk az LCD-monitort komponáláshoz. 

Ha jól beállítottuk az élességet, akkor nem fogjuk a fejünket a falba verni még a legtágabb rekesz esetében sem, ugyanis ez a lencse is profi, éles képet alkot, ha jól beállítjuk ugye. Érdemes nem izgő-mozgó gyereken kipróbálni, hacsak nem éppen egy-két másodpercre nyugton van! 

 


Mondjuk én lelkesebben ajánlom épület és hangulatképek fotózására, valahogy az én számomra ott nem probléma ha elmosódik egy-egy részlet.

Összegzésként a Lensbaby tesztelt objektíveiről elmondhatom, hogy igazán abban az esetben érdemes ilyen optikát választanunk, ha célunk van vele és nem csak úgy a poén kedvéért szeretnénk kipróbálni. Jó szívvel ajánlom azoknak a művészeknek, akik kiadványokba fotóznak és fontos számukra az, hogy mindig valami kis újdonsággal lepjék meg a megrendelőiket. A megrendelők sem fognak csalódni, mert jó minőségű képeket alkot és egyedi látványviláguk tényleg szép kiegészítője lesz a nyomdai munkáknak!

A cikkben található képeket eredetiben ITT letölthetitek.


PRO KONTRA
• Kreatív eszközök
• Mutatós végeredmény
• Egyedi stílus
• Minőségi kivitelezés
• Jó képminőség


• Nehézkes kezelhetőség
• Relatív drága termékek
  • Típus Előtétlencse
  • Szerkezet 4 csoport, 5 tag
  • Szűrőmenet mérete 46 mm
  • Típus Előtétlencse
  • Szerkezet 6 csoport, 8 tag
  • Szűrőmenet mérete 46 mm
104 899 Ft
Nettó: 82 598 Ft
99 899 Ft
Nettó: 78 661 Ft
Kérem várjon!