Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

EIZO CS2730 teszt

2017.01.05. 10:20
Címkék: monitor, eizo, coloredge, teszt
Szerző: Attila

Fotósként igyekszem a lehető legtöbbet kihozni a képeimből, törekszem a minőségre és a letisztultságra. Nagyon fontos számomra, hogy amikor akár csak egy gyors preview-t is szeretnék mutatni, akkor az a lehető legközelebb legyen a végeredményhez. Stúdiófotósként hiszek a tether shootingban, szeretem egyrészt, ha a megrendelő egyből nagyban látja a nyers képeket, valamint nekem is egy jó visszajelzés, ha látom mi éles, és mi nem.


A napokban lehetőségem volt tesztelni az EIZO CS2730 típusú monitorát, amellyel kapcsolatos tapasztalataimat szeretném most megosztani az olvasókkal.

Retusálni nagy monitoron, tartja a mondás. Igaz! Viszont annyi más dolog van, ami meghatározza az adott látványt, hogy az elképesztő. OSX felhasználóként én is, ha mondhatjuk úgy, beleestem a hibába, és nem az volt számomra a cél, hogy multifunkcionális és nagy legyen a monitor. Amikor az ember már pár évet dolgozott a szakmájában, akkor jön csak rá a dolgok egyértelműségére. A fotós fotózzon, a retusőr retusáljon, a monitor pedig tegye azt, amire tervezték.

Az EIZO monitorokat kifejezetten egy adott terültre fejlesztik, függően a felhasználástól. Elérhetőek akár a légiirányításban, orvosi célokra, fotózásra, médiaszerkesztésre, különböző ipari felhasználású megoldásokra vagy pedig egyszerű otthoni használatra.


Az Eizo CS2730-at a saját képeimen teszteltem elsőként. Hűha! Nagy meglepetés fogadott. Egyrészt a színtér kérdés számomra mindig fontos volt, így igyekeztem azt a színprofilt alkalmazni a monitoromon, mint amiben fotóztam. Többnyire adobeRGB színtérben készült képekről van szó. A korábbi nem hiteles és kalibrált monitoromon készült képek először nagyon zajosnak tűntek, és valahogy mintha színeket néha túlhúztam volna. Elkeseredésemre, de jó volt szembesülnöm a látvánnyal. Úgy éreztem az összes képem újra kell retusálnom azonnal. A nagy felindulás után persze elkezdtem tovább gondolni a dolgokat. Vajon a megrendelők miben, miként és hogy nézik a képeim? Bele sem akarok gondolni sokszor, hogy vajon ezzel foglalkoznak-e.

Az igazi teszt csak most következett. A monitort szintén tether shootingban használtam, de ezúttal egy egészen más eszközzel. A csúcsok csúcsát, a fényképezőgépek istenét, a Phase One XF 100 MP szettet teszteltem. Röviden annyit kell tudni a gépről, hogy középformátum, 100 megapixeles hátfallal és 16 biten tárolja a színeket. A legfontosabb dolog számomra a színhelyesség volt jelen esetben, illetve nagyon megkönnyítette a dolgom, hogy portré fotózás közben egy mozdulat volt átforgatni a monitort a nagyobb nézőképek érdekében. Tudtam különbséget tenni a lágy tónusok között, a 100 százalékos nézet ultra éles volt, teljesen elégedett voltam mindvégig vele. Tudtam, hogy a feldolgozás alatt is ugyanannyira megbízhatóak a képeim minőségében, mint amennyire elvártam. A haladó, megrendelésre dolgozó fotósoknak csak ajánlani tudom mind retusáláshoz, mind pedig a fotózás kötelező darabjaként Eizo CS2730-at. A mezei – általam jónak ítélt – monitoromban nagyot csalódtam. Érdekességképpen áthúztam 1-2 nagy méretű TIF-et és ott is megnéztem az eltérést. Az egész látvány olyan volt, mintha az utcán néztem volna egy citylight-ot.

Az Eizo monitorok nem véletlen a piacvezető monitorok szerte a világon. Az Eizo CS2730 minden téren teljesítette az elvárásaimat, csak ajánlani tudom minden fotósnak, médiaszerkesztőnek.

A tesztet Bedő Dániel készítette.
Eizo Coloredge cs2730
EIZO ColorEdge CS2730 

• 27 hüvelykes képátlójú, széles színskálájú LCD panel 2560 x 1440 képpontos  felbontással a legfinomabb részletekért

• EIZO fejlesztésű mikrochip a pontos, egységes és következetes színmegjelenítés érdekében 

• Az AdobeRGB színtartomány 99%-át lefedő színskála  

• A fényerő, fehérpont és gammaérték pontos hardveres kalibrációja 

• Rendkívül egyenletes fényerősség és színtisztaság a Digital Uniformity Equalizernek köszönhetően 

• Színpontosság 16 bites Look Up Table-lel és akár 10 bites színvisszaadás  

• Display Port-, DVI-D- és HDMI bemenet a digitális és analóg csatlakozáshoz 

• Az alapfelszereltség részét képező ColorNavigator kalibrációs szoftverrel 

• Javasolt opcionális tartozékok: hardveres kalibrálásra szolgáló mérőkészülék és árnyékoló ernyő
A termék magyar nyelvű adatlapját ITT letöltheted.

Kérem várjon!