Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Kameramozgatás könnyedén a Syrp termékekkel

2017.03.01. 09:44
Címkék: szűrő, slider, syrp
Szerző: Gergő

syrp-banner

Filmes stáb a hátizsákodban

Egy újabb Kickstarter-sztárt mutatunk be, egy új-zélandi céget, amely közösségi finanszírozással dobta piacra a termékeit. A Syrp erősen specializált termékpalettával kezdett: a céljuk az volt, hogy kicsi, könnyen hordozható eszközöket fejlesszenek, amelyek filmfelvételkor segítik a kamera mozgatását. Ezt két kiváló termékkel meg is valósították, majd további kiegészítőket terveztek a mozgások kivitelezéséhez és a videó- vagy time-lapse-készítéshez.

Az alábbiakban a Syrp fontosabb termékeit mutatjuk be. Reméljük, ezzel új távlatok nyílnak előtted. Eddig nem gondoltál arra, hogy úgy készíts interjút valakivel, hogy közben a kamerád magától körbejár téged és a riportalanyodat? Vagy hogy a time-lapse videókat úgy készítse el a géped, hogy közben az általad megadott szögben fordul és halad? Akkor kapaszkodj, mert mozgásba lendülünk!

syrp-genie-picture

Pontos kameramozgatás drága felszerelés nélkül: Genie           

A Syrp alapterméke, a Genie egy céltudatosan kialakított mozgásvezérlő eszköz, amelynek segítségével pontosan megtervezheted és kivitelezheted a time-lapse és valós idejű videóid kameramozgását. Legfontosabb előnye éppen az egyszerűsége: nincs szükség hozzá külső kábelekre, akkumulátorokra, más vezérlő eszközökre. Kompakt és kisméretű. Egyszerűen csak beteszed a táskádba, és innentől kezdve a kameramozgatás meg van oldva.

syrp-genie

Ugyanis amilyen egyszerű, olyan sokféle célra használhatod. Bármilyen kamerával és bármilyen sínnel kompatibilis. Nem kell teljes rendszert vásárolnod: a Genie akár egy kifeszített drótkötélen is elmegy, ha kell. Mindegy, hogy otthon barkácsolod a kameramozgatáshoz szükséges síneket és más kiegészítőket, vagy pedig profi termékeket veszel, a Genie együtt fog működni velük. Ez az eszköz lenyűgöző plusz értéket ad a már meglévő felszerelésednek.

A mozgás, amelyet létrehoz, zökkenőmentes: a kép finoman siklik a megfelelő irányban. Két tengely mentén is mozgathatod a kamerádat a Genie segítségével: ha állványra teszed, akkor forgó mozgást tud végezni, ha pedig sínt építesz neki, akkor lineárisan megy, fahrtolásra alkalmas. Ha felszerelted a Genie-t az állványra vagy a sínre, és rákötötted a kamerádat, akkor már csak annyi dolgod maradt, hogy beprogramozd az általa végzendő mozgást.

A Genie-hez kötélrendszer is tartozik, amellyel hosszú-hosszú pályákat építhetsz. Képzeld el, hogy két toronyház vagy éppen két szikla között megy a kamerád, és közben time-lapse videót készít a mélységről! Ha pedig nem a magasban feszíted ki a kötelet, akkor csak tedd rá a kamerát egy kamerakocsira (akár egy régi gördeszkára), és a kötél mentén már viszi is a Genie, olyan sebességgel és olyan hosszan, ahogyan csak szeretnéd.

A Genie szoftvere teljeskörűen vezérli a mozgást, és irányítja a felvételkészítést. Ami a mozgást illeti: precízebb és finomabb munkára képes, mint amit egy ember létre tud hozni. Emiatt pontosan meg is tudod ismételni ugyanazt a felvételt, és akár egyedül is készíthetsz komplett filmeket, egyszemélyes stábként.

syrp-genie-in-action

Szépséges time-lapse felvételeket pedig akkor is tudsz csinálni vele, ha még nem merültél el a fényképezés és filmkészítés rejtelmeiben. A Genie jól megszerkesztett preseteket tartalmaz a jellegzetes time-lapse témákhoz. Ha a csillagok járását, embertömeg áramlását vagy a felhők kavargását szeretnéd megörökíteni, akkor elég, ha előveszed a Genie-t, ráteszel bármilyen kamerát (lehet a mobiltelefonod is), beállítasz egy megfelelő presetet, és indul is a felvétel.

De természetesen te magad is összeállíthatsz preseteket, megadva a felvételi időt, mozgást, fényerőt és más beállításokat. Sőt, nagy dinamikatartományú (HDR) képeket is készíthetsz, amelyet a Genie jelentős részben automatikusan hoz létre. Emellett arra is figyeltek a Genie tervezéskor, hogy hosszú záridejű time-lapse felvételek készítésekor a mozgás mindig megálljon egy kicsit. Ha videót csinálsz vele, akkor a mozgás elején és végén lágyan gyorsul és lassul a készülék, hogy a sebességváltozás kellemes látványt keltsen. A bulb ramping eszköz pedig arról gondoskodik, hogy ha drasztikusan megváltozik a fény a felvételi idő alatt (pl. a napfelkeltéről készítesz felvételt), akkor is megfelelő maradjon a kép expozíciója.

Apropó, napfelkelte. Lehetőséged van arra is, hogy még este beállíts mindent, aztán ledőlj aludni, a Genie pedig elkészíti helyetted a felvételt a hajnali órákban. Nem is a lustaság miatt fontos ez: számos esetben nagy segítség, hogy nem kell jelen lenned a felvétel elkészítésekor, például ha a természetben filmezel.

Nem csoda, hogy a Genie 2012-13-ban több dizájndíjat is elnyert (Core 77, New Zealand Innovators). De a fejlesztés nem állt meg, a következő években megszületett a Genie kistestvére, amely semmivel sem ügyetlenebb a Genie-nél. Sőt, remekül kiegészíti, ha együtt használod a kettőt.Vágd zsebre, és felpörgeti a videóidat: Genie Mini

Ha azt mondtuk, hogy a Genie elfér a táskád zsebében, akkor a Genie Mini a nadrágzsebedbe való: kb. 4x9 cm a mérete. Nincs vezérlőfelülete, hanem a telefonodról irányíthatod a Syrp Genie applikáció segítségével. Ez a meglepően könnyedén használható eszköz zökkenőmentes forgó mozgást ad a time-lapse vagy real-time videódnak.

syrp-genie-mini

Ha time-lapse videót készítesz, tedd rá a Genie Minit egy állványra, helyezd rá a kamerádat, add meg az applikációban az elfordulás szögét és sebességét, és indulhat is a csoda. Aki most kezd ismerkedni a time-lapse világával, annak is mindenképpen ajánljuk, mert a Syrp App gyári presetei nagy segítséget jelentenek. Akkor is lenyűgöző eredménnyel használhatod, ha eszed ágában sincs elmélyülni a fényképezés technikai részében.

A valós idejű videóidnak pedig tökéletes forgómozgást biztosít. De állóképhez is ki tudod használni a precizitását: készíts lenyűgöző panorámaképeket és 360°-os fotókat! A mobilapplikáció segítségével meghatározhatod a képek számát, átfedését és a mozgástartományt. Sőt, a HDR-t is támogatja, mind time-lapse, mind panorámaképeknél. A Genie Mini kompatiblilis a legtöbb kamerával és fényképezőgéppel, GoProval, tükör nélküli kamerákkal és DSLR-ekkel is. Az applikáció pedig iOS és Android készülékeken működik.

Most jön az izgalmas rész: a Genie Minit úgy tervezték, hogy együtt használhasd a Genie-vel. Ha egyszerre két tengelyű mozgást szeretnél viszontlátni a videódon vagy a time-lapse-eden, akkor csatlakoztasd egymáshoz a két eszközt és a kamerádat. (A Genie-t és a Genie Minit összekötő szinkronkábelt külön tudod megvásárolni.) Sőt, két Genie Minit is párba állíthatsz bluetooth-szal összekötve, és így forgó és bólintó mozgást egyszerre tudsz végezni. Az egymással szinkronizált eszközöket a mobilapplikációból könnyen irányíthatod.

Nem csoda, hogy 2015-ben a Genie Minit Best Design Awards díjjal jutalmazták.

Röviden bemutattuk a Syrp két termékét, amelyek a kameramozgatást végzik. Most nézzük, milyen megoldásokat talált még ki a cég, hogy könnyebbé és pontosabbá tegye a kamera útját.Kötélpálya kamerakocsival: Slingshot

A Slingshotot azért tervezték, hogy nagyobb távolságok áthidalásában segítsen. A Slingshot a kötél és a kocsi, a Genie pedig oda viszi rajta a kamerát, ahova szeretnéd. A Genie és Genie Mini együttes használatával 3 tengelyűvé is teheted ezt a mozgást. És ha a Genie Minit is használod a mozgatáshoz, akkor az okostelefonodról is irányíthatod a felvételt.

syrp-slingshot

Maximum 100 méteres tartományt tudsz lefedni a Slingshot kötélpályájával, ami jóval nagyobb, mint amit a többi, time-lapse-hez kialakított rendszer lehetővé tesz. Azaz akár egy tó vagy nagy embertömeg fölött is lavírozhatsz a kameráddal, nem vagy a rövid sínekhez kötve. Csak legyen két biztos pontod, amelyekhez a kötelek végét rögzítheted, mondjuk két fa vagy két mesterséges állvány, és máris hajmeresztő magasságokból és szögekből fotózhatsz vagy filmezhetsz. A kötelek rögzítéséhez egyszerű, de stabil megoldást talált ki a Syrp, amely szintén a Slingshot-készlet része. Arra is ügyeltek, hogy az új helyszínre való átállás csak néhány perc legyen, a rögzítés kioldása és máshol való kialakítása nagyon könnyen megy.

A Slingshot készletet, amely a kötelekből, a kamerakocsiból és a rögzítőelemekből áll, praktikus hátizsákban vásárolhatod meg, azaz bármilyen helyszínre magaddal viheted a hátadon.Sín, ami mindenre jó: Magic carpet

Ha viszont a földön maradsz forgatás közben, szükséged lesz egy jó sínre a fahrtokhoz. Bár a Genie-t bármilyen sínre ráteheted, a Syrp megalkotott egy igazán sokoldalú, stabil és tartós sínt, a Magic Carpetet, amely a legtöbbet tudja kihozni a Genie-ből.

syrp-magic-carpet

A Magic Carpet lábai könnyen állíthatók, így a legváltozatosabb talajfelülethez képes alkalmazkodni. Nem baj, ha hepehupás a felület, attól a te felvételed még hajszálpontosan fogja tartani a vízszintest. De függőlegesben is gondolkozhatsz vele. A le- és felfele menő kameramozgásokhoz egy csigát építettek a sín végére, azon halad át az ellensúly kötele, így a kamera mozgatása könnyebb és egyenletesebb lesz, és nagyobb gépeket is fel tudsz emelni manuálisan vagy a Genie segítségével.

A Magic Carpet precíziós golyóscsapágyai olyan lágy kameramozgást tesznek lehetővé, mint ahogy a kés halad a vajban. A kamerát közvetlenül is ráteheted a sínre, a nehezebb gépeket viszont egy gömbfejre vagy állványfejre érdemes ráhelyezned, majd úgy rá a Magic Carpetre. Az egész szerkezet nagyon könnyű: ez az a sín, amit nem gond magaddal vinned. A lábai összecsukhatóak. De mivel a kamerát le tudod fékezni a sínen, ezért teljesen összeszerelt állapotban is könnyen odébb teheted az egész felszerelést anélkül, hogy bárminek baja történne.

A Magic Carpet rövidebb és hosszabb változatban kapható (1, illetve 2 méter). Úgy fejleszthették ki, hogy könnyen bővíthető legyen. Tehát ha hosszabb sínt szeretnél, nem kell megvenned egy újabb komplett készletet, hanem az ár töredékéért bővítheted még nagyobbra. A rövidebb és a hosszabb sín is úgy van kialakítva, hogy háromlábú állványokra is ráhelyezhetőek legyenek. Több csatlakozási pont is van rajtuk, tehát a terhelésnek megfelelően te döntheted el, hogy hol szeretnéd alátámasztani.

A Magic Carpet eddig a legtöbb díjat nyerte el a Syrp termékek közül (pl. Core77, Best Design Awards). Kiegészítőként táskát vásárolhatsz hozzá.A fontos összekötő elem: Ballhead

Az eddigiekből is kiderült, hogy nehezebb kamerák esetében szükség lehet egy kiegészítőre, amely a Syrp és más gyártású eszközök kompatibilitását is növeli. A Ballhead, ez a pillekönnyű alapzat úgy lett kifejlesztve, hogy tökéletesen illeszkedjen mind a Genie-hez, mind a legtöbb háromlábú állványhoz, monopodhoz és sínhez. Ha DSLR vagy tükör nélküli kamerád van, és a Genie-vel szeretnél dolgozni, mindenképpen használd a Ballheadet, hogy megtartsa a gépedet.

syrp-ballhead

De arra is jó, hogy billenő mozgást tudj végezni a Genie-vel: a Ballhead segítségével az ahhoz szükséges helyzetben tudod rögzíteni a kamerádat a Genie-re.  A kamera felhelyezése és levétele pedig csak egy pillanat a Ballhead kialakításának köszönhetően, és a beépített vízszintmérők a szintbe állítást is segítik.

ND-szűrők, hogy varázsolhass a felvételeiddel: Filter

Végül pedig egy olyan Syrp-termék, amely nem a kamera mozgatásához kötődik, de szintén a fotósok-videósok életének leegyszerűsítésével hoz létre valami nagyszerűt. A Syrp kétféle variálható ND-szűrő készletet is piacra dobott, amelyek nélkülözhetetlenek a DSLR filmkészítésben és fényképezésben. Itt is a rugalmasság lebegett a tervezők szeme előtt: úgy alakították ki a szűrőket, hogy sokféle lencséhez használhasd őket. A nagyobb méretű (82mm-es) szűrőket tartalmazó készletet 72mm és 77mm-es objektívekhez is használhatod, míg a kisebb (67mm-es) szűrőkészlet 52mm és 58mm-es objektívekkel is kompatibilis.

syrp-filters

Mire jók ezek a szűrők? A sima, variábilis ND-szűrővel 1 fényérték (ND2) és 8,5 fényérték (ND400) közötti értékkel csökkentheted az expozíciót. Az elülső gyűrű segítségével pontosan beállíthatod a csökkentés mértékét. A Super Dark ND-szűrő még tovább visz: 5-10 fényértékkel is lejjebb mehetsz. Így ezeknek a szűrőknek a használatával napközben is nagyobb záridővel fényképezhetsz, és varázslatos, kreatív látványvilágot teremthetsz. Krémesen elmosódó képeket mutathatsz a videódban, vagy üvegszerűen csillogó tavakat és vízeséseket a fényképeiden és time-lapse-jeidben.

Minden Filter elején csavarmenet található, így további szűrőket is hozzáadhatsz, és a szabványos objektívsapkád is passzol hozzá. A Syrp-szűrők kiváló minőségű japán üvegből készülnek. Csinos – és mindenekelőtt: strapabíró – bőrtokban tárolhatod őket, amely megvédi a kényes üveget. A készlet része még két adaptációs gyűrű és egy objektívtörlő.
Nem tudjuk, mire készülnek mostanában a Syrpnél, de azt igen, hogy érdemes várnunk: a gyártó csak annyit hozott nyilvánosságra, hogy egészen új termékeket fejlesztenek, amelyekkel még nagyobb mobilitást adnak majd a videókészítőknek. Hajrá, Syrp!

Tekintsd meg mire képesek a Syrp termékei, nézd meg Cape Palliser új-zélandi time-lapse-ét:Kérem várjon!