Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Három lábbal a földön

2017.04.26. 16:00
Címkék: vanguard
Szerző: Bogi

A Vanguard megkérdezett több profi fotóst és kreatív szakembert, hogy milyen szerepet tölt be az állvány a munkájukban. Tényleg szüksége van a fotósnak az állványra?

vanguard alta pro 283ct banner

Mennyire fontosak az állványok? Muszáj, hogy legyen állványom?

Ezeket  kérdéseket gyakran felteszik az amatőr fotósok, illetve azok, akik még újak a fotósszakmában.

Néhány évtizeddel ezelőtt a fényképezőgép-állványok még nagy, böhöm jószágok voltak, kevés előnyös tulajdonsággal. A felállításuk nehézkes és hosszadalmas volt. Ezért hát nem is volt túl jó a hírük, és nagyon sok fotós azt vallotta, hogy a fényképezés legtöbb válfajánál az állvánnyal járó macera felülmúlja az általa nyújtott előnyöket.

Csakhogy azóta az állványok drámai fejlődésen mentek keresztül. Mára a fotósfelszerelés legfontosabb darabjai közé tartoznak mind az általános használatra, mind a speciális célokra kifejlesztett állványfajták.

Megkérdeztük a kedvenc profi fotósainkat és kreatív szakembereinket, hogy milyen szerepet tölt be az állvány a munkájukban. Lássuk, mit mondtak:

vanguard alta pro 283ct picture

1.   Az állvánnyal készült fotók élesebbek

Röviden összefoglalva, az állványok olyan stabilitást biztosítanak, amit szabadkézzel nem tudsz elérni.

„Észrevehető különbség van azok között a fényképek között, amelyek állványról készültek, és amelyek szabadkézből”, hangsúlyozta Donna Halinski Hondorp, PR- és médiaszakértő. „Az állványról készült fotók élesebbek, ezért aki ilyen képeket továbbít a sajtónak, annak a fotóit nagyobb eséllyel publikálják, azaz növekszik a médiajelenléte. Ezért minden ügyfelünknek azt szoktuk ajánlani, hogy professzionális fotósokkal készíttessenek fényképeket, és hangsúlyozzuk az állvány használatának fontosságát. Akkor biztosan nem lesz bemozdulás a képeken.”

2.   A legtöbb állvány könnyen szállítható, a felállításuk gyors és egyszerű

„Az állvány a jó fotográfia egyik kulcsa”, mondta David Talley fotós és oktató. „Jóval többször fotózom állvánnyal, mint nélküle. A magamfajta utazóknak nagyon fontos, hogy az állvány pillekönnyű és gyorsan felállítható legyen, csak így készíthetek sikeresen képeket. A VEO az útitársam az állványok közül, mindig van egy a kocsiban, hogy bármikor kéznél legyen. De Ausztráliába is magammal szoktam vinni, amikor néhány havonta hazalátogatok, olyan kicsi. Mégsem aggódom soha amiatt, hogy megsérül, mert a mérete ellenére nagyon masszív. Ha kézbe veszed, ha ráteszed a fényképezőgépedet, érzed, hogy milyen stabil szerkezet. Nem egyszer történt már meg, hogy steadicamként használtam.”

3.   Állvány nélkül nem lehet hosszú expozíciós idővel vagy gyenge fényviszonyoknál fotózni

„Megbízható állvány és fej nélkül egyszerűen nem tudsz hosszú expós felvételeket készíteni ND (semleges denzitású) szűrővel még napközben sem”, emelte ki Bryan Minear fotós és kreatív szakember. „Ha érdekel ez a fajta fotózás, ami nekem személy szerint a szívem csücske, akkor nagyon fontos része a munkádnak az, hogy mi tartja meg a fényképezőgépedet és az objektívet.”

vanguard alta pro 283ct picture

4.   Az állványok nagyon sokoldalúak, és a fényképezés legkülönbözőbb válfajait teszik lehetővé

„Mindig mondom a fotósoknak, hogy az állványok, állványfejek, táskák és tokok éppolyan fontosak lehetnek, mint a fényképezőgép”, fogalmazott az elismert reklámfotós, Floyd Dean. „Szükség van egy megbízható rendszerre, ahol a csatlakozások tökéletesen illeszkednek egymáshoz. Én nem is tudom, mit csinálnék az Alta Pro háromlábú állványom nélkül. Soha nem hagyott cserben, egyik helyszínen sem. Nagyon könnyű, mégis erős. A VEO állványt pedig utazásra tervezték, és remekül használható a tetherelt fényképezéshez.”

Kiara Rose portréfotós egyetértett ezzel: „Ha önarcképekkel szeretnél kísérletezni, hosszú expóval, kreatív portréfotózással stb., akkor egyszerűen muszáj, hogy legyen egy masszív állványod.”

5.   Az állványok megbízhatóan megtartják a fényképezőgépedet és az objektívedet, hogy a kreatív dolgokra koncentrálhass

Még a legkönnyebb fényképezőgépek és objektívek is kifárasztják az ember kezét egy idő után. Ha állványt használsz, megspórolod magadnak ezt a fáradságot, és a remegő kezed és a felszerelésed helyett arra figyelhetsz, hogy azt az érzelmet ragadd meg a képeden, amit szeretnél.

„Sok felvételt egyszerűen lehetetlen volna elkészíteni állvány nélkül”, mondta a rutinos üzletember és esküvői fotós, Willian Innes. „Az Alta Pro állványom igazán stabilan áll a lábán. Sose kell azon aggódnom, hogy a fényképezőgépem biztonságban van-e. Ehelyett mindig pontosan ott van, ahol szeretném, hogy legyen.”

vanguard alta pro 283ct picture

Forrás: http://www.vanguardworld.com

Kérem várjon!