Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Sony A9: Mindent leköröz a tükör nélküli full-frame?

2017.04.20. 15:06
Címkék: alpha, sony, a
Szerző: Bogi

Villámgyors, sokoldalú és könnyen használható. Ezt állítja a Sony a legújabb modelljéről. No meg azt is, hogy a csúcskategóriás DSLR-kamerák, például a Nikon D5, ezzel el is avultak.

sony a9 banner

A Sony A9 a géphez használt technológiai újításokkal szeretné lekörözni a nagyágyúkat. A sebessége, de főleg a leképezési teljesítménye messze felülmúlja a többi kamerát – állítja a japán cég. Nézzük meg mi is közelebbről a részleteket, a közzétett hivatalos tájékoztatás alapján.

sony a9 full frame camera

Új 24,2 MP szenzor

A gyártó szerint az A9 képszenzora a Sony-technológia csúcsa. A több rétegből álló full frame CMOS képérzékelő 24,2 MP-es felbontást kapott. Rendkívül gyors szenzorkiolvasásra képes – akár 20-szor gyorsabbra, mint a Sony korábbi full-frame, tükör nélküli fényképezőgépei. 100 és 51200 közötti ISO-t tesz lehetővé, ami az 50–204800 tartományra bővíthető. Mivel az A9 támogatja a tömörítetlen 14-bit RAW-t, a lehető legtöbbet lehet kihozni a szenzor nagy dinamikatartományából.

A különleges képérzékelő a továbbfejlesztett BIONZ X képfeldolgozó processzorral áll párban, amelyet egy frontend LSI processzor segít abban, hogy még gyorsabban dolgozzon. Így több szempontból is nagyot javult a fényképezőgép teljesítménye. Az AF/AE számítások felgyorsultak, és az EVF-kijelző késése is csökkent. A képfeldolgozó processzornak és az LSI-nek köszönhetően nagyobb lett az átmeneti tároló, aminek sorozatfelvételek készítésekor látszik meg az előnye. A BIONZ X processzor továbbá minimalizálja a zajt a magasabb érzékenységi tartományban, így olyankor sem muszáj alacsony ISO-val fotózni, amikor a képminőség kifejezetten fontos.

4K videórögzítés

Már megszoktuk, hogy a jó fényképezőgépek kamerának se utolsók. Az A9-cel 4K (3840x2160p) videót rögzíthetsz, a full-frame képszenzor teljes szélességében. Ha ebben a formátumban készítesz felvételt, akkor a kamera nem pixel-összevonással dolgozik, hanem a 6K-információt interpolálja 4K-ra, amely így különlegesen részletes és mély lesz.

A népszerű Super 35mm méretben is videózhatsz, illetve Full HD-t is készíthetsz 120 kép/sec maximális képfrissítéssel és 100 Mbps adatsűrűséggel. Ez lehetővé teszi, hogy a felvételeket 4-szeres vagy 5-szörös slow motion videófájllá alakítsd Full HD felbontásban, AF követéssel.

sony a9 full frame camera

693 darab fázisérzékelő

A fényképezőgép egyik olyan sajátossága, ami miatt kifejezetten sportosnak mondható. 693 darab fázisérzékelő található a képszenzor felületén, és az autófókusz másodpercenként 60 számítást végez el. Ez azt jelenti, hogy a leggyorsabban és legkiszámíthatatlanabbul mozgó célpontot is pontosan követi – és fürgébben, mint valaha. Az A7R II-rel összevetve például kb. 25%-kal gyorsabb a teljesítménye.

Zajtalan és rezgésmentes felvétel akár 1/32000s sebességgel

Igazi nesztelen ragadozó lehet ez a gép: a Sony azt állítja, hogy semmilyen mechanikus zaj nem hallatszik exponáláskor, így olyan helyzetekben is nyugodtan használhatod, amikor teljesen zajtalanul kell fényképezni. A teljesen elektronikus zár emellett rezgés- és torzításmentes, és 1/32000 s záridőre is képes.

Sorozatfelvétel 20 kép/s sebességgel, amit végig látsz a keresőben

Másodpercenként 20 képet készíthetsz vele, maximum 240 darab RAW-ig vagy 362 darab JPEG-ig. Az AF/AE követés közben folyamatosan működik, és az elektronikus kereső folyamatos élőképet mutat, nem feketedik ki.

Élethű Tru-Finder kereső

A legnagyobb felbontású és fényerejű kereső, amit a Sony eddig beépített egy fényképezőgépbe. A Quad-VGA OLED Tru-Finder felbontása kb. 3,686 millió pont, így meglepően élethű részletvisszaadásra képes. A kétoldalú aszférikus tagot is tartalmazó optikai dizájnnak köszönhetően 0,78-szoros a nagyítása, az élessége pedig a sarkokban is kiváló. A Zeiss T* bevonat erősen csökkenti a tükröződést, a fluorbevonat pedig ellenállóvá teszi a kosszal szemben. A Tru-Finder állítólag  kétszer akkora fényerővel bír, mint az α7R II, így egyrészt napsütésben is látni lehet a képét, másrészt a fényessége hasonlít a valós, fényképezett helyzetre. A kereső képfrissítése 60 és 120 kép/s-ra állítható; az utóbbival olyan, mintha optikai keresőt használna az ember. 

sony a9 full frame camera

5-tengelyű beépített képstabilizátor

Az innovatív 5-tengelyű képstabilizátor 5 FÉ előnyt nyújt, így még rossz fényviszonyoknál is kihasználható az új szenzor teljes ereje. Ha félig benyomod a kioldógombot, megnézheted a képstabilizátor hatását a keresőben vagy az LCD-képernyőn, ellenőrizheted a képkivágást és a fókuszt.

Megoldások a gyors és könnyű használatért

A gép kialakításakor az volt az egyik legfontosabb szempont, hogy az egyes funkciókat pillanatok alatt elérd. A hátoldalán található joystickkel könnyen mozgathatod a fókuszt, ha a megfelelő módban vagy (Zone, Flexible Spot vagy Expanded Flexible Spot). De érintéssel is meghatározhatod és elcsúsztathatod a fókuszt a hátsó LCD-kijelzőn.

A gyakran használt fókuszterületeket el is mentheted a memóriába, ahogy a speciális beállításokat is (expozíció, záridő stb.). Ezeket egy meghatározott gombhoz kötheted, hogy szükség esetén azonnal előhívhasd. A fényképezőgép meg tudja jegyezni a legutolsó fókuszpontot, amelyet függőlegesen vagy vízszintesen használtál, és magától visszaugrik oda, amikor megint úgy tartod a gépet.

sony a9 full frame camera

További profi apróságok

...amik nem is olyan apróságok. Újfajta „Z” akkumulátor található a fényképezőgépben, amely a W-elemek 2,2-szeresére képes élettartamban. A Sony tanult a felhasználói visszajelzésekből, és 2 darab SD formátumú médiakártya-nyílással látta el a gépet. Az egyik támogatja az UHS-II kártyákat is. Így vagy rögtön elkészítheted a biztonsági másolatot is, ha az adatokat mindkét kártyára rögzíted, vagy pedig különválaszthatod mondjuk a RAW és JPEG képeket vagy a videókat és fotókat. A gép Ethernet-aljzattal is el van látva, így az állóképeket nagy sebességgel játszhatod át egy FTP-szerverre, ami stúdiófotózáskor vagy pl. sporteseményekről való közvetítésnél kimondottan jól jön.  A szinkronterminálnak köszönhetően közvetlenül csatlakoztathatod a külső vakuegységeket. 

Emellett a gép még egy sor olyan beállítási, vezérlési és testreszabási lehetőséggel van ellátva, amelyeket kifejezetten professzionális fotósoknak találtak ki.

Lássuk is a Sony által közzétett mintaképeket:

sony a9 picture

sony a9 picture

sony a9 picture

sony a9 picture

Kérem várjon!