Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Budapest FotóFesztivál - Tripont Fotómaraton

2017.04.24. 15:15
Címkék: tripont, fotófesztivál
Szerző: Attila

BPF-tripont-fotomaraton-banner

Szombaton délelőtt annyi fotós nyüzsgött a Várkert Bazár környékén, hogy azok a járókelők, akiknél nem volt gép, rögtön megigazították a hajukat. Április 22-én 10 órakor vette ugyanis kezdetét a Tripont Fotómaraton. A versenyzők feladata az volt, hogy a rajtoláskor megkapott négy fotótémára négy óra alatt készítsenek egy-egy képet. A Várkert ideális startpont volt ehhez, hiszen már a közvetlen környékén minden adott volt, ami a kiírt feladatok teljesítéséhez kellhet. Rakpart, Duna, hidak, Tabán, Vár... Ha valaki minimalista megközelítéssel dolgozott volna, 100 méter elmozdulással is letudhatta volna a feladatokat. Valószínűleg éppen ezért rajzottak szét a versenyzők, minél távolabbra egymástól – voltak, akik egészen a Városligetig eljutottak.  

Két téma kifejezetten városnézésre csábított: „A főváros titkos részletei – feketén-fehéren”, illetve „Tér és perspektíva – épületek a fővárosban”. Szerencsére ezen a hétvégén zajlott a százéves házak „szülinapi bulija” is, a Budapest100, ezért a régi építésű házak tárt karokkal vártak a fotósokat, hogy felfedezzék az izgalmas zugokat a lépcsőházban vagy az udvaron. De sok versenyzőnek már eleve megvolt a maga titkos tippje. Olyan helyek, ahova ritkán vetődik fotós: például a Gellért szálló felső emeletére. Gül baba türbéje és a hozzá vezető utcácska is meglepően népszerű volt.

A budapesti kutyák is reflektorfénybe kerültek szombaton, az „Állatok és képek – állatportrék a fővárosból” kategóriának köszönhetően. A képeket nézve néha olyan érzésünk volt, mintha egyetlen kutya lenne Budapesten, és mindenki őt sétáltatná, de valószínűleg ez a fajta népszerű most. A városi galambok is végre megkapták azt a figyelmet, amióta régóta áhítoznak, de egy-egy csigának is sikerült bemásznia az objektív elé. Reméljük, nem csak 15 perc hírnév jut nekik.

Az egyik versenyző elmondása szerint a szerelmespárok nem viselkedtek olyan jól, mint az állatok. Ahelyett, hogy rendesen andalogtak volna a hidakon és a rakparton, hogy tudtukon kívül modellt álljanak a „City of love – Budapest a szerelmesek fővárosa” témához, inkább állig felhúzták a pufidzsekit, és szaladtak, hogy minél hamarabb meleg helyre jussanak.  Szerencsére a havas eső, az időjárás idei áprilisi poénja most hétvégére kifáradt, de szél és cseperésző eső azért jutott a napsütés mellé. Mindegy, fotósidőnek szinte tökéletes volt, csak az andalgók lefényképezéséből lett sportfotózás. Talán ez a hangulat is hatott a 3. helyezett Diósi Mátéra, aki szerelmespárként két gyakorlóruhás katonát kattintott le.

A zsűri által első helyezéssel jutalmazott Tóth-Piusz István tudatosan indult el a fotóstúrájára, mivel volt a fejében egy lépcsőház, amit le akart fényképezni, és az épület témájához is rögtön volt ötlete. Nem csoda, hiszen építész, és hobbifényképészként is sokat foglalkozik épületfotózással. Azonban arra törekszik, hogy mindig úgy láttassa a témáját, ahogyan még nem látta senki. Ez a másik két képénél is sikerült neki – a szerelmespár ábrázolása, ahol leginkább két szín, két forma összefonódását látjuk, több egyszerű vizuális gagnél.

Sokan viszont éltek a lehetőséggel, hogy végre csak úgy sodortathatják magukat a városban, és témavadászatra indultak. Ki gyalog, ki tömegközlekedéssel, de akadt pár biciklista is. Több nem budapesti versenyző elmondta, hogy azért is izgalmas volt számukra a Fotómaraton, mert jobban megismerhették a várost. Bár volt, aki a köztéri fotózás teljes vesszőfutását is végigjárta a délelőtt során: kiment egy rendezvényre a Városligetbe, ott a szervezők tetették el vele a fényképezőgépet, aztán a metróban próbálkozott, ahol a több felvonásos huzakodás után még a gép nélkül ácsorgó állványára is ráugrottak a biztonságiak.

Négy órát még teljesítménytúrázó előélet nélkül is ki lehet bírni a városban talpalva. A megadott időtartam elég hosszú volt ahhoz, hogy legyen esély minden téma megtalálására, de azért sok próbálgatásra nem volt lehetőség, hanem összeszedetten kellett improvizálni. Így is volt olyan résztvevő, aki mintha szó szerint vette volna a verseny nevét, és futva érkezett be három órakor. Laza 1000 méteres hajráját a rakparti villamosközlekedés leállásának köszönhette – de célba ért ő is.

A résztvevők a helyszínen számos fotós terméket próbálhattak ki, stúdiófotózás keretében a PhaseOne kamerát és a Profoto világítást is, és kinyomtathatták egy-egy fényképüket. Este hat után már nagy tömeg nézte izgatottan, ahogy a négytagú zsűri pontozta a képeket. Somosi Rita, a Budapest FotóFesztivál kurátora, Urbán Ádám fotográfus, Peti Péter fotográfus és Sárvári Géza, a Panasonic magyarországi nagykövete először külön-külön tekintette át a beérkezett 516 darab pályamunkát, majd együtt választottak a legjobbak közül. A következő helyezések születtek:

1. helyezett: Tóth-Piusz István, nyereménye a Panasonic Magyarország által felajánlott Panasonic DMC-GF7 + 12-32mm f/3.5-5.6 fényképezőgép és egy 28 oldalas Tripont fotókönyv   

2. helyezett: Marton Dominik, nyereménye a DJI által felajánlott DJI OSMO Mobile és egy 28 oldalas Tripont fotókönyv 

3. helyezett: Diósi Máté, nyereménye a Fujifilm Magyarország által felajánlott Instax Share SP-2 printer ajándék fotópapírcsomaggal és egy 28 oldalas Tripont fotókönyv

A gyermek kategória győztese: Görbicz Mór és Gázmár Kolos, akik a Nikon Magyarország által felajánlott Nikon COOLPIX W100 fényképezőgépet nyerték

A fődíjat - a Panasonic DMC-GF7 + 12-32mm f/3.5-5.6 fényképezőgépet -, a Panasonic Magyarország ajánlotta fel, ezt külön köszönjük. 

A Tripont, Canon, Nikon, Fujifilm, Panasonic, Giclée Factory, Tripont Fotóalbum, DJI, Vanguard, Tamron és a Profoto támogatásának köszönhetően a helyezettek értékes jutalmat vihettek haza.

A Fotómaraton a Budapest FotóFesztivál, a Várkert Bazár és a Tripont együttműködésében jött létre.


A nyertes képek

toth_piusz_tema1
Tóth-Piusz István (első helyezett) képe az első témában   

toth_piusz_tema2
Tóth-Piusz István (első helyezett) képe a második témában  

toth_piusz_tema3
Tóth-Piusz István (első helyezett) képe a harmadik témában  

toth_piusz_tema4
Tóth-Piusz István (első helyezett) képe a negyedik témában  

marton_dominik_tema1
Marton Dominik (második helyezett) képe az első témában  

marton_dominik_tema2
Marton Dominik (második helyezett) képe a második témában  

marton_dominik_tema3
Marton Dominik (második helyezett) képe a harmadik témában 

marton_dominik_tema4  Marton Dominik (második helyezett) képe a negyedik témában  

diosi_mate_tema1
Diósi Máté (harmadik helyezett) képe az első témában  

diosi_mate_tema2
Diósi Máté (harmadik helyezett) képe a második témában  

diosi_mate_tema3
Diósi Máté (harmadik helyezett) képe a harmadik témában  

diosi_mate_tema4
Diósi Máté (harmadik helyezett) képe a negyedik témában  

Görbicz_Mór_és_Gázmár_Kolos_kozos_kepe
Görbicz Mór és Gázmár Kolos közös képe, a gyermek kategória győztese

Amennyiben további képekre is kíváncsiak vagytok, hamarosan közzéteszünk egy olyan összeállítást, melyben témánként a 10 legjobb pályamű szerepel, illetve nemsokára minden kép elérhető lesz a fotomaraton.hu weboldalon.

Még egyszer köszönjük, hogy ilyen sokan eljöttetek, találkozunk jövőre is! 
Kérem várjon!