Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Szolid szerelem – Canon 6D Mark II teszt

2017.10.06. 11:15
Címkék: 6d, , –, mark, ii, teszt, canon
Szerző: Gergő

A Canon egyik legnépszerűbb típusa a 6D. Nem csak elszánt és tehetséges amatőrök, de még a profik is előszeretettel választják és megelégedéssel használják. Ezért a következő generációtól sokat vártak a tapasztalt fotósok. A hozzáértők bíztak abban, hogy apait-anyait belepakol a japán cég. Azonban a következő generációs 6D színre lépésekor mintha keserű lett volna a világsajtó és a közönség szája íze…


Azt, hogy nem hallották meg a Canon fejlesztői a kívánalmak egy részét sem, azt nem lehet mondani, mert csomó újdonság jelent meg a Mark II-ben, de, hogy ezek elegendőek-e a konkurenciával összevetve és találkoznak-e a felhasználók elvárásaival, azzal már vitatkozni lehet.  Cikkünkből kiderül, hogy miért is indítok ezzel az ambivalens felütéssel!

canon 6d mark ii test

Ahogy szélsebesen fejlődik a digitális technológia, már a kínai telefonokkal is 4K-val tudunk videózni, joggal merül fel az igény, hogy fotós munkaeszközünk következő generációjába is adaptálódjon az eltelt időszak valamennyi technikai fejlesztése. Például a most említett 4K, a bővített dinamikatartományú szenzor vagy a minimális zajterhelés magas ISO-nál. Ezek pont azok a kritériumok, amiket egy művészi vénával megáldott amatőr és egy profi is ki tud használni, általuk még jobb képeket tud alkotni.

Rögtön el lehet árulni, hogy 4K-ban nem tud videózni, csak Full HD-ban a full frame-es szenzora. Összevetve elődjével azonban szépen bővült a szolgáltatások listája, számos ponton gyarapodtak a specifikációs értékek.

Immáron kihajtható az LCD monitora, ráadásul kézzel is vezérelhető kijelzőt kapott. Az autofókusz pontok száma radikálisan, 11-ről 45-re növekedett. Ráadásul mind kereszttípusú, ami  gyakorlatban annyit jelent, hogy könnyebben, gyorsabban, precízebben fókuszál.

canon 6d mark ii test

A sorozatlövés sebessége is növekedett, a Mark II-ben már 6,5 képkockát készíthetünk, az előd 4,5 képkockájával szemben.

Sokak örömére a megapixelek száma is nőtt, mégpedig 20-ról 26-ra. Ezt bizonyára a képek vágásánál értékelni is fogják a rendezvény-, sport-, vad-, esküvőfotósok. Van legalább miből vágni és még nagy nyomatban sem fog széthullani a kép.

Használat közben

Nem tudom mennyire mérvadó az amit most mondok, de én megfigyeltem egy igazán különleges tulajdonságát a saját 6D-mel összevetve. Mivel a 6D-vel vagy 300 rendezvényt, esküvőt fotóztam már, biztosan állíthatom, hogy soha nem fájdultak meg az ujjaim a sűrű kattintgatástól egyetlen egy esemény után sem. Nem úgy, mint az új 6D esetében, ugyanis egy esküvő végigfotózása után meglehetősen éreztem az ujjaimban valamiféle fájdalmat. Ami azért is fura, mert azóta már ismét számos esküvőt és rendezvényt fényképeztem a saját gépemmel, de ezt követően megint csak nem éreztem ezt a fura fájdalmat. Az vitathatatlan, hogy más a fogása, kissé máshogy kell tartani a jobb kéznek a gépet, lehet, hogy az én kezemnek nem eléggé ergonomikus…

canon 6d mark ii test

Egy másik dolog, ami összevetve a saját 6D-mel inkább negatívum. A hátsó oldalon található vezérlőtárcsa kialakítása az új típusban inkább előnytelen, mint praktikus. A hétköznapokban sokkal kényelmesebben használható a régebbi készüléké, hiszen jobban belemélyed a körülötte lévő gombok közé és felülete nagyobb is.

canon 6d mark ii test


canon 6d mark ii test


Az ergonómiához, használhatósághoz hozzátartozik, hogy beszéljek a kihajtható LCD előnyeiről. Bár, aki rendszeresen fotóz rendezvényt, annak nem nagyon kell ecsetelnem, hogy mekkora segítség is az, hogy fej fölé emelve láthatóvá válik az, amit fényképezni akarok. Ráadásul az érintőképernyő egy újabb és nagy segítség a munka során, akár élőképes módban fotózva vagy videózva, esetleg a képek utólagos megszemlélésekor.

Egy laza mondattal el lehetne intézni, hogy mennyire jó az, hogy növekedett a 11-ről 45-re a fókuszpontok száma, és ennek éppen itt volt az ideje. Azonban egy kicsit trükkös ezt a dolog, mert ugyan tényleg nőtt jelentősen 45-re, ráadásul mind keresztszenzoros, csak éppen a lefedett terület nem növekedett így. Értsd: a korábbi 11 pont helyére beraktak 45-öt és a területet kissé kitágították.

Ebben a mozgó képfájlban be is mutatom, hogy mire utaltam az imént:

canon 6d mark ii test

Azonban azt is hozzáteszem, hogy jómagam és sok-sok fotóskolléga a legtöbb esetben a középső fókuszpontot használja, így a kismillió AF-pontnak, bármennyire is ki van tolva a szélekre a gyakorlati életben csak ritkán van haszna. Tudom, sommás és szűk látókörű ez a megállapítás, mert sok-sok fényképész igenis kihasználja ezt a lehetőséget, mondjuk abban az esetben is, ha a harmadpontba teszi a fő alakot és mellé követőfókuszt használ.

Apropó! Követőfókusz. Ha már szóba hoztam, akkor elmondom, hogy tesztjeim alapján ugyanazzal az optikával, ugyanazon körülmények közt, elődjével összevetve sokkal gyorsabb és megbízhatóbb! De amúgy az egész fókuszmechanizmusa is megbízhatóbb és gyorsabb, mint a 6D-jé. Ez a precizitás minden bizonnyal a Dual Pixel technológiának tudható be.

Például lagziban, ahol kevés a fény, a fókuszálás mindig megfelelő volt, ellenben a 2012-ben bemutatott 6D-vel, ahol néha-néha félrecsúszott a fókusz.

A készülék üzemidejében nem tapasztaltam nagy különbséget az elődjéhez képest, hiszen már a 6D is remekül teljesített e tekintetben. A gyakorlatban a Mark II lazán kibír egy délután kettőtől hajnali kettőig tartó lagzit anélkül, hogy lemerülne. Minden egyes tesztnél hangsúlyozom, hogy ennek nagyon nagy jelentősége van a rendezvényfotózásnál, esküvőfotózásnál, mert borzasztó kellemetlen és macerás állandóan azt figyelni, hogy mikor merül le a gép, majd konnektort keresni, töltögetni az akkut. Sajnos még a profi MILC-ek sem bírnak sokat. Például egy korábbi tesztgépem, a Sony a7 II mindössze csak 2 órát bírt, pedig fullra fel volt töltve a rendezvény előtt…

Valószínűleg sok sportfotós örül annak, hogy gyorsabb lett a sorozatfényképezés sebessége, hiszen majdnem 7 kép készíthető 1 másodperc alatt állandó fókusz mellett.

A feldolgozó Digic 7 processzor jól is végzi a munkáját, mert ekkora sebesség és megnövekedett fájlméret mellett is gyorsan menti a fotókat, miközben a masina teljes értékűen használható.

WI-FI-t, GPS-t, NFC-t is találunk a kamerában, ami minden bizonnyal azon felhasználóknak lesz szimpatikus, akiknek fontos a gyors képtovábbítás mobilaplikáció (a Canonnal ez a Camera Connect) segítségével. Én kipróbáltam a 6D Mark II WI-FI-s adatátvitelét és semmi fennakadást nem tapasztaltam benne, szépen, összhangban működött az applikációval.

Képminőség

A 26 megapixel azért az már egy kifejezetten szimpatikus specifikációs érték. Az ISO ugyan nem változott (bőséggel elegendőnek kell lennie ennek!) 50-től 102 000-ig terjeszthető ki, de én túl sok javulást nem véltem felfedezni a Mark II-ben. Egy kicsit talán jobb lett a zajszint 12 800-as ISO felett, de ezt tényleg csak a nagyon alapos vizslatás után lehet észrevenni. Ami egy szempontból érthető, hiszen a 6D a maga korában is iránymutató volt az ISO zaj kezelésében, de azért motoszkál bennem a kisördög: érdemes lett volna legalább kicsit még jobbá tenni, hogy a felhasználók lássák a Canon igenis halad a korral és beépíti a legújabb kutatások, fejlesztések eredményeit a fényképezőikbe. Mindenesetre azért a potenciális vásárlóknak nyomatékosan mondom, hogy így is szuper a magas ISO-val készült képek minősége, bátran be lehet vele vállalni bármilyen rossz megvilágítású helyen lévő rendezvényt!

canon 6d mark ii test

ISO 50

canon 6d mark ii test

ISO 100

canon 6d mark ii test

ISO 200

canon 6d mark ii test

ISO 400

canon 6d mark ii test

ISO 800

canon 6d mark ii test

ISO 1600

canon 6d mark ii test

ISO 3200

canon 6d mark ii test

ISO 6400

canon 6d mark ii test

ISO 8000

canon 6d mark ii test

ISO 10 000

canon 6d mark ii test

ISO 12 800

canon 6d mark ii test

ISO 16 000

canon 6d mark ii test

ISO 20 000

canon 6d mark ii test

ISO 25 600

canon 6d mark ii test

ISO 32 000

canon 6d mark ii test

ISO 40 000

canon 6d mark ii test

ISO 51 200

canon 6d mark ii test

ISO 102 000

Ami az ISO esetén még megbocsájtható volt, az a dinamikatartomány változatlansága esetében már már inkább erősen kérdőjeles. Vajon mit gondoltak a Canon stratégái, mikor a fejlesztési irányelveket kiadták? Nem gondolták azt, hogy 2017-ben illendő lenne ezen javítani? Persze azért itt is aláhúzom, hogy így sem rossz, sőt, de az elődjéhez képest nem sokat változott a dinamikatartomány. Ráadásul a sötét részek világosítása (EV emelés, árnyékok kihúzása) után megfigyelhetővé válik a hullám-szerű színzaj. A csúcsfényekkel, még az enyhébb túlexpóval sem nagyon lehet utómunka után mit kezdeni – sajnos. (A fotókra rákattintva ezek meg is figyelhetők.)

canon 6d mark ii test

canon 6d mark ii test


canon 6d mark ii test

canon 6d mark ii test


canon 6d mark ii test

canon 6d mark ii test


canon 6d mark ii test

canon 6d mark ii test


canon 6d mark ii test

canon 6d mark ii test

A fotókat RAW-ban készítettem, amit Camera RAW szoftverben dolgoztam ki.

Videó

Mondjuk én nem, de számos kolléga a fotózás mellett videózást is vállal. Nekik egészen biztosan szomorú hír az, hogy a 6D Mark II nem képes 4K-ban mozgóképet rögzíteni. Megértem az elkeseredettségüket, hiszen minden bizonnyal ki tudnák használni a nagy felbontású videókban rejlő lehetőségeket. Nekik marad az 5D Mark IV, ha annyira 4K-ban szeretnének videót készíteni. (Mondjuk ott meg be kell érniük a gyújtótávolság jelentős vágási tényezőjével.)

MP4:
Videó: MPEG4 AVC/H.264 (videó: H.264 inter képkocka, hang: lineáris PCM/AAC, a rögzítési szint manuálisan állítható)
MOV:
Motion JPEG (4K 29,97/25,00, csak time-lapse videó készítéséhez)
ALL-I (FHD 29,97/25,00, csak time-lapse videó készítéséhez)

Videó mérete

1920×1080 (59,94, 50, 29,97, 25, 23,976 kép/mp) IPB Normál vagy Enyhe
1280×720 (59,94, 50, 29,97, 25 kép/mp) IPB Normál vagy Enyhe
HDR-videó:
1920×1080 (59,94, 50, 29,97, 25, 23,976 kép/mp) IPB (Normál, Enyhe)
Time-lapse videó:
3840×2160 (29,97, 25 kép/mp) Motion JPEG
1920×1080 (29,97, 25 kép/mp) ALL-I

Videó hossza

Maximális időtartam: 29 perc 59 másodperc, maximális fájlméret: 4 GB (Ha egy videofájl mérete túllépi a 4 GB-ot, automatikusan új videofájl jön létre, kivéve a Time-lapse videó üzemmódban)

Összefoglalás

Eddig kivétel nélkül, egyöntetűen elnyerte minden tesztelt Canon masina a tetszésem. Például az M10-es MILC annyira megtetszett, hogy vásároltam is feleségemnek egyet és még kirándulásokra is használjuk sűrűn, nagy megelégedésünkre. Szóval ismerem és szeretem a márka termékeit, de most most picit kétkedek, mert ugyan fantasztikus újításokkal jelentkezett a szolgáltatások terén a neves gyártó (Dual Pixel technológia, gyorsabb sorozat, kihajtható és érintésérzékeny LCD, kellően nagy felbontás 26 megapixellel), de az AF-pontok száma hiába nőtt jelentősen, a lefedett terület nem igazán változott. Ez még mindig a kevesebb problémám lenne, számomra a kellemetlen meglepetést az ISO zajszintjének változatlansága okozta egyrészt. Másrészt pedig az ugyanúgy változatlan dinamikatartomány. Megmondom őszintén, hogy én elvártam, hogy mindezekben előrelépés mutatkozik majd, de persze így nagyon jó fényképezőgép a Canon 6D Mark II. Ajánlható sokrétű feladatokra, legyen akár szó portrézásról, rendezvényről, sportról vagy éppen városfotózásról, természetfotózásról. Egy univerzális gép, ami nem csak, hogy strapabíró konstrukció, de kifejezetten megbízható kamera is!

A vásárlóknak azt kell eldönteniük jelenleg, hogy a plusz szolgáltatások megérik-e a 689 900 Ft-ot, vagy ezekről lemondva, hasonló képminőséget kapva keresnek utolsó szériás 6D-t 450 000 Ft körüli áron.

Szerző: Sasvári János

Specifikáció:

Valós pixelszám 26,2 millió
Teljes pixelszám 27,1 millió
Objektív rögzítése EF (EF-S és EF-M objektívek kivételével)
Zársebesség min. 1/4000 mp
Zársebesség max. 30 mp
LCD méret 3 “
Kép stabilizátor Nem
Memóriakártya típus SDSDHCSDXC
Érzékelő típusa CMOS
Érzékelő mérete Full frame (36 x 24 mm)
Beépített vaku Nem
Külső vaku illesztő Igen
Csatlakozó Mini HDMIUSB
Automata időzítő Igen
Sorozatfelvétel Max. Kb. 6,5 kép/mp (a sebesség akár 150 JPEG- vagy 21 RAW-kép rögzítéséig tartható)
Video rögzítés Igen
Szín Fekete
Wi-fi Igen
Állványmenet Igen
Méret 144,0×110,5×74,8 mm
Súly 765 g
Kiszerelés Csak váz
Csepp, por és ütésálló Igen
Garancia Garancialeveles 1 év
  • Valós pixelszám 26,2 millió
  • Érzékelő típusa CMOS
  • Wi-fi Igen
469 890 Ft
Nettó: 369 992 Ft
Kérem várjon!