Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Virtuális látogatás a Hasselblad gyárban

2018.02.07. 13:59
Címkék: hasselblad
Szerző: BumbleBee

A Hasselblad gyár 1841 óta működik a svédországi Göteborgban, de csak 100 évvel később, 1941-ben kezdett el fényképezőgép gyártással foglalkozni. A mai központban készülnek a H sorozat fényképezőgépei és az új X1D tükör nélküli modellek is.


A gyár jelenleg világszerte 180 embert foglalkoztat, melyből 40 a kis, családias svédországi gyárban dolgozik – közülük is csupán harmincan vesznek részt a tényleges gyártási folyamatban. Itt a mai napig érték az emberi munka a gépiesítéssel szemben: a gondosan megmunkált alkatrészek nagy része a mai napig kézi szerszámokkal készül.


A gyár alsó szintjén zajlik az X1D tesztelése és a H6D összeszerelése. Az alkatrészek egytől egyig a Hasselblad tervei alapján készülnek, de egy részüket külső, elsősorban svéd beszállítóktól szerzi be a gyár.


A zárszerkezet alapja egy egységekre osztott műanyag gyűrű, melyre az alkotórészeket felszerelik. A záregységet kétféle méretben gyártják; a kisebbik, 20mm-es egy piezo elektromotort használ az írisz zárására és nyitására, míg a 28mm-es két ilyen motorral rendelkezik.


Az eddigi XCD objektívek a 20mm-es egységet használták, de a 80mm-es XCD modell már f/2-nél nagyobb maximális blendével rendelkezik majd, így ebben már helyt kap a nagyobb zárszerkezet is.


Egy dolgozó feladata, hogy a zárszerkezet kioldójának feszítettségét mérje. Az évek alatt nagy gyakorlatot szerzett ebben, így már csupán hüvelykujját használva is meg tudja állapítani, hogy megfelelő-e a feszítettség. Ha úgy gondolja, megfelelő a beállítás, egy eszközzel megméri, hogy megérzései helyesek voltak-e.


Minden egyes zárszerkezet pontosságát és teljesítményük egyenletességét sugárkollimátorral több alkalommal tesztelik, ahogyan a zársebességet is. Ha a vizsgált darab nem felel meg az elvárásoknak, a műszerész megjavítja vagy visszaküldi felülvizsgálatra.


Készül az A6D légi kamera. A hátlapba kerül az 50MP-es szenzor egység, a feldolgozó és egy irányító nyáklap is, valamint egy meglepően nagy, 32GB-os SD kártya is, mely a kalibrációs és firmware fájlokat tárolja.Itt a HTS 1.5 „tilt and shift” (billenő, eltolható) adapterének összeszerelését láthatjuk. Az adapter biztosítja a hat nagy formátumú Hasselblad fényképezőgép H-rendszerének működését. Ez lehetővé teszi az akár 18mm-es eltolódást mindkét irányban és 10°-os dőlésszöget, míg vastagságának köszönhetően a gyújtótávolságot körülbelül másfélszeresére növeli.


A tükör és a szenzor között a H-rendszereknél egy kiegészítő zárszerkezet kapott helyet, melynek tökéletes működéséhez pontosan beállított feszítettségre van szükség. Ismét hangsúlyozzuk: ezt az alkatrészt kézzel szerelik össze és tesztelik érzékenységét. A dolgozó, akinek a tesztelés a feladata több hónap elteltével vált képessé arra, hogy százados pontossággal meg tudja állapítani a helyes feszítettséget tapintás alapján.


A H6D alumínium háza egy közeli öntödében készül, és szinte teljesen azonos a H1 házzal. A váz legtöbb alkotóeleme szintén Svédországban készül.


H6D vázak várnak a mechanikai tesztelésre és bemérésre. A vázak hossza maximum 0,02 mm-el térhet el egymástól, hogy az autofókusz tökéletesen működjön. A mérés után minden vázat egy fém tömbhöz rögzítenek, majd kalibrálják a szenzort. Ezzel a módszerrel tudja a gyár a True Focus technológiát elérni (a technológia segítségével a gép a fókuszpont rögzítése utáni újrakomponálás esetén érzékeli az elmozdulás szögét, ebből pedig kiszámolja az élességi sík változását és korrigálja az újrakomponálásból fakadó fókusz eltérést).


Egy tiszta szobában minden egyes H6D-t egy kalibrálási eljárásnak vetnek alá. Először a szenzort és a szűrőket tisztítják meg, míg tökéletesen szennyeződés- és foltmentesek lesznek. Ezután ellenőrzik a szenzort, hogy mentes-e a pixelhibáktól, valamint mérik a szín karakterisztikát, dinamikatartományt és a fényérzékenységet.  


A H6D fényképezőgépek saját beépített kalibrálóprogrammal rendelkeznek, a kalibrálási adatok egy belső könyvtárban kerülnek elmentésre, és bármikor előhívhatóak. A vázak kalibrálása körülbelül egy órát vesz igénybe.Az összeszerelés után egy sornyi mechanikai és rendszerteszten esnek át a gépek, mely a tökéletes működét garantálja. A műszerészek minden modellel több képet készítenek, miközben a különböző funkciókat ellenőrzik.A hosszú, fekete dobozba néző dolgozó azt ellenőrzi, hogy a hátsó LCD panel széleinél nem szivárog-e ki a fény.A színválaszt rögzítik és beállítják, így érik el a tökéletes „Hasselblad Color” színt. A H6D-hez hasonlóan az X1D váz is rendelkezik egyedi beépített kalibráló rendszerrel, mely a belső memóriára van feltöltve. A kalibrálás során minden fényképezőgép körülbelül 700 képet készít.A képen a kalibrálást láthatjuk, a monitoron azokat a karakterisztikákat láthatjuk, melynek ebben az esetben még nem felel meg teljes mértékben a vizsgált szenzor, így még további beállításokon kell átesnie.A folyamat utolsó állomásán erős fénnyel megvilágítva, nagyító alatt vizsgálják a kész gépeket mielőtt elhagyják a gyárat. Minden egyes modellt alaposan megtisztítanak, políroznak, végigdörzsölnek, egyetlen porszem vagy folt sem kerüli el a szakavatott szemeket. Végül a gépeket dobozolják és a világ különböző pontjaira szállítják.Cikk és képek forrása itt található.
14 358 899 Ft
Nettó: 11 306 220 Ft
Kérem várjon!