Vásároljon online vagy hívja a +36-1-808-9888-as telefonszámot!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

A sztori a híres Kate Moss kép mögött

2018.03.08. 12:46
Címkék: profoto
Szerző: BumbleBee

Albert Watson filozófiája szerint minél összetettebb a személyiség, annál egyszerűbb a fotó. A Kate Moss-ról készült híres távolba révedő kép is ezt az elképzelést támasztja alá. Hírességekről készített portrékkal, címlapfotókkal és számtalan filmes plakáttal a háta mögött rengeteg lehetősége volt, hogy ezt a tézist a gyakorlatban is bebizonyítsa. És ahogyan a fénnyel dolgozik ebben a szellemiségben – legyen szó természetes vagy mesterséges fényről – az a nélkülözhetetlen eszköztárának a részévé vált.


Természetes kisugárzás

Albert éppen Marokkóban dolgozott több különböző magazin számára, ez a kép a német Vogue megbízásából készült.

1993. január 16. Egy háztetőn voltunk Marrakeshben, és a meleg délutáni nap sugarai megvilágítottak minket. A brief leírásában az szerepelt, hogy Kate szépségét és a bőrének tökéletességét helyezzem a középpontba, az aktfotók által kihangsúlyozva légiességét. Az Albert névjegyévé vált egyszerűség a megvilágításban mutatkozott meg. Ehhez a képhez ugyanis kizárólag természetes fényeket használt fel, aminek megvannak a maga kihívásai, mivel fel kell készülni arra, hogy folyamatosan változik. Jó intuícióval kell rendelkezned és gyorsan kell alkalmazkodnod a fényerő az árnyalatok változásaira.

Az egész beállításból a természetesség áradt. Kate haja szabadon omlott le, a sminkje visszafogott volt, ezért csak kevés előkészületre volt szükség, ráadásul a ruhákra sem kellett figyelmet fordítani. Albert a sikeres fotósorozatra fókuszálhatott anélkül, hogy fodrászokra, sminkesekre vagy stylistokra kellett volna várnia, hogy a kívánt végeredményt elérjék.


Kate Moss előtt nagy jövő állt. A fényképezőgép imádta, és bár jó alapokkal rendelkezett, még nem tudta viszonozni ezt a szeretetet. Albert kihozta belőle a lelke mélyén rejlő önmagát: „Úgy festesz, mint egy nimfa vagy tündér az erdőben”- mondta neki, majd arra kérte, hogy képzelje el magát, ahogy lekuporodik és kissé feszülten figyel valamire.

Nézzük meg alaposabban a képet. Kate enyhén előre hajol, szemében vágyakozás. Eközben a teste a késő délutáni napot tükrözi vissza, a fény szinte körül öleli.

Az eredmény az ikonikus kép: a fény tökéletes matt ragyogással veszi körbe Kate testét.

A másik kép

A második képen Kate háttal áll a kamerának, így látszik a tökéletesen ívelő gerincvonala. Albert ezt a képet is hasonló hangulatban készítette, bár ez alkalommal stúdióban, ennek megfelelő megvilágítással. Stúdió körülmények között is sikerült tökéletesen leutánoznia a természetes fény lágyságát. A Marokkóban készült képek a leghíresebbek a Kate Mossról készültek között, egyben az ő személyes kedvencei közé tartoznak. A nagyban eltérő körülmények ellenére Albertnek sikerült mindkét képen ugyanazt a bőrtónust és fényt megörökíteni, így a képsorozaton keresztül a folytonosságot is megőrizte.


Szülinapos

A fotózás időpontja jeles nap volt. Kate Mosst napjainkban sokféleképpen ismerik: szupermodellként, divatdiktátorként és stílus ikonként. Amikor Marrakeshbe érkezett azon a januári délutánon, még új arcnak számított a divatszakmában, aki előtt kivételes karrier áll.

Alberttel egész nap, összesen 14 órán keresztül együtt dolgoztak. Körülbelül 25 felvétel készült a nap során, és Kate egyszer sem panaszkodott. A nap végén Alberthez fordult: „Szeretném, ha tudnál valamit. Ma van a születésnapom.” Épp ekkor lett 19 éves.

A munka változatossága

Kate Moss fotózása során Albert Watson két mesteri tudományát is felhasználta – a fény különböző árnyalatainak mesteri alkalmazását és az emberekhez való kapcsolódás képességét.

Albert munkájában a minőséget és a változatosságot tartja legfontosabbnak. Hírességek fényképezése, tájkép-és divatfotózás során ugyanaz a szenvedély és a kiváló minőségre törekvés hajtja. A változatosság mindig is a munkája alapkövének számított és úgy gondolja, hogy éppen ez teszi még izgalmasabbá az életét.

Tiszta és tökéletes

Albert rajong az egyszerű fotográfiáért és a művészetért, amit megtestesít. Ezek a képek ezt a szenvedélyt tükrözik annak egyszerű szépségével. A képek a tökéletes és tiszta lányt örökítették meg.


A cikk forrása itt található. A cikkben szereplő képeket Albert Watson készítette.

Kérem várjon!