Vásároljon online vagy hívja a +36-1-808-9888-as telefonszámot!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Platon – a fényképezőgép előtt lejátszódó történelem

2018.03.21. 16:49
Címkék: hasselblad
Szerző: BumbleBee

Platon, aki profi karrierje kezdetétől kizárólag Hasselblad fényképezőgépet használ, kiemelten fontosnak tartja a Hasselblad érzékelők és objektívek minőségét, hiszen ezek segítettek, hogy képes legyen történeteket vizuálisan megörökíteni, hogy ezáltal korának egyik legjelentősebb fotósává válhasson. A Hasselblad rendszerről beszélgetve Platon így vélekedik: „Bármikor veszem is a kezembe manapság a Hasselblad fényképezőgépemet, egy ajtó kinyílik. Nem csupán egy képet készítek valakiről: éppen valami lenyűgöző dolog veszi kezdetét.”


A Platon védjegyének számító fényképezési stílus az évek során ikonikussá és másokkal összetéveszhetetlenné vált, ahogyan a hírességek is, akikről a portrékat készítette. Egyszerű világítást és általában egyszínű fehér, fekete hátteret vagy egyszínű falat használ, a hangsúlyt a tárgyra helyezi. Bár látszólag lényegre törően dolgozik, elárulta, hogy ahhoz, hogy egy ember valódi egyéniségét meg tudja fogni a képen, szakértelemre, intuícióra és rengeteg türelemre is szüksége van.Platon pár pillanat alatt felméri a modelljét és megtalálja rá a módot, hogy kapcsolatot létesítsen vele. Ezzel sikerül legyőznie azt a feszültséget, ami egy portréhoz való modellt ülésnél jelen van. Amikor például Mark Zuckerberget fotózta, valahogy be kellett jutnia a Facebook alapítójának kifelé mutatott felszínén belülre. Az első portrén Zuckerberg láthatóan távolságtartó és semmit sem ad magából a kamerának.


„ A nyaka megfeszült, a szemei tágra nyíltak. Szinte minden kísérletnek ellenállt, amikor kapcsolatba akartam lépni vele.”- Mondta Platon a híres képről a PBS News számára készített interjúban. Gyorsan reagálva a kialakult helyzetre, Platon azt kérdezte tőle: „Hogy birkózol meg a kudarccal?” - amire Zuckerberg azt válaszolta: „Nincs kudarc. Imádom azt, amit csinálok.” - mire Platon arra kérte, mutassa meg ezt neki is.

Az ez után született képeken látványos az átalakulás: Platon egy olyan oldalát tudta megörökíteni Zuckerbergnek, amit még korábban nem látott a világ. Nyugodtnak tűnik, összeszedettnek és elegánsnak. A váratlan kérdés lehetővé tette a páros számára, hogy összhangba kerüljenek és Zuckerberg – ha csupán pár képkocka erejéig is – megengedte Platonnak, hogy a védőfala mögé pillanthasson. De ez a pár pillanat is elég volt, hogy létrejöjjön a hatalmas változás.


A Hasselblad 553ELX, valamint a legújabb H5D és H6D fényképezőgépekkel Platon nem csak a tűéles képminőségnek veszi hasznát a munkája során, hanem meggyőződése szerint a technológiai újítások is nagyon sokat hozzátettek a képeihez.

A Hasselblad H5D-ről például így beszélt: „Megdöbbentett a részletgazdagság, amit ezzel a fényképezőgéppel képes vagyok elérni. Már sok éve használok Hasselblad objektíveket, mivel a vizuális nyelvezetem része, hogy a legapróbb részleteket, mint például a szemet, szempillákat és a bőr pórusait tökéletesen meg tudjam jeleníteni. Rájöttem, hogy a korábbi technológiákkal sok dologra nem voltam képes. A legújabb fejlesztésekkel fotósként is fejlődhetek és reményeim szerint olyan képeket készíthetek, amik a nézőben megmozdítanak valamit.
Amikor befolyásos emberekről kell portrét készíteni, a fotósnak általában nem hagynak rá 10-15 percnél több időt, hogy elkészítse a beállítást és még egyszer ennyit, vagy kevesebb időt, hogy elkészítse a felvételeket. Mivel ilyen kevés idejük marad a munkára, a Platonhoz hasonló fotósok számára elengedhetetlen, hogy a fényképezőgép, amivel dolgoznak megfeleljen a legmagasabb elvárásoknak és egyenletes minőséget biztosítson. „Olyan kivételezett helyzetben vagyok, hogy részese lehetek a múló pillanatoknak, amikor a jövő történelme a fényképezőgép előtt elevenedik meg. Ha ilyen helyzetben a felszerelésem cserben hagyna, az egész semmiért való lenne. Éppen ezért számomra a fényképezőgépembe vetett bizalom és a vele való kapcsolat az egyik legfontosabb dolog az életemben.”

Cikk és képek forrása

Kérem várjon!