Vásároljon online vagy hívja a +36-1-808-9888-as telefonszámot!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

10 világítás összeállítás divatfotózáshoz

2018.05.28. 09:53
Címkék: világítás, 10, hensel, vaku,
Szerző: BumbleBee

„Sok leendő fotós teszi fel a kérdést, hogy hogyan lehet egy stúdió fotózás során a világítást előkészíteni a portréfotózáshoz. Mivel tudjuk, hogy ezt nagyon nehéz konkrét példák nélkül megtanulni, ezért úgy döntöttünk, hogy ezzel a divatfotózásról szóló cikkel igyekszünk bepillantást nyújtani.”

A felhasznált világítástechnika

„Ahhoz, hogy a beállításokat könnyen tudjuk reprodukálni a legtöbb stúdióban, három Hensel Integra 500 fejgenerátoros vakut használtunk. Emellett a legnépszerűbb fényformáló eszközöket alkalmaztuk: 90cm-es octaboxot, 120cm-es ezüst derítőernyőt, beauty dish-t, hagyományos reflektorokat, valamint 60X120 cm-es és 30X180 cm-es csíkboxokat (ideális esetben ezek azonos méretűek, de most azzal kellett dolgoznunk, ami kéznél volt). Ezek mellett derítőlapokat is használtunk.


Beállítás 1


Fő fényforrásnak a Hensel Integrát használtuk az ezüst derítőernyővel, ezeket a fényképezőgéptől kissé balra helyeztük el. Két világító egységgel szerelt csíkboxot helyeztünk minkét oldalra, enyhén a modell mögé.

Hogy megelőzzük a diffúz fény hatását a háttérben, fehér derítőlapokat helyezünk a háttér és a fényforrások közé. Ezek megakadályozzák a nemkívánt fényt a háttérben és a modellre irányítják, ráadásul teltebbé teszik a hátteret, melyet csak a főfény világított meg.

A háttérvilágítás erőssége ennél a beállításnál könnyen kontrollálható a főfény pozíciójának módosításával. Ha ezt megemeljük a derítőernyővel és lefelé irányítjuk a modellre, a hátteret csak az ernyő felszínéről visszaverődő fény világítja meg, ebben az esetben tehát a háttér sötétebb.

Ha alacsonyabbra állítjuk a főfényt és a fénye a modellre inkább szemből érkezik, nagyobb mennyiségű fény éri a hátteret, tehát világosabb lesz, viszont a modell árnyéka vetülhet rá.

A beállítás vázlata:

 

Beállítás 2


A modell élénk, telt színezetű ruhái tökéletesen mutatnak a teljesen fehér háttérrel. Amikor a háttér megvilágítását maximumra állítjuk, mindig fennáll a veszély, hogy a háttérről visszaverődő fény olyan erőteljes lesz, hogy elönti a teljes beállítást. Hogy elkerüljük a diffúz fényt, meg kell találnunk a megfelelő expozíciót. A háttér diffúz fényeinek minimumra csökkentéséhez hagyományos reflektorokat használtunk. Ezen felül fehér paneleket állítottunk a fejgenerátoros vakuk és a modell közé.

Végeredményben a hátérből érkező oldalfény egyenesen a háttérre vetül anélkül, hogy a modellt érintené. A direkt fény és a hátsó panelekről visszaverődő fény eredményeképpen a háttér teljesen fehér lett anélkül, hogy a modell árnyéka rá vetült volna. A fehér panelek derítőfényként szolgáltak, visszaverve a fő fényforrás fényét.

A beállítás vázlata:


Beállítás 3


Ez egy nagyon egyszerű beállítás. Fő fényforrásként fejgenerátoros vakut használtuk octabox-szal.

Egészalakos képeket készítettünk a modellről, ezért 30X180cm-es csíkboxot használtunk a modell bal oldalára állítva, mivel ez a softbox különösen alkalmas az egészalakos képek készítéséhez.

A végeredmény a sötét háttérből élesen kiemelkedő, ragyogóan megvilágított modell volt.

A beállítás vázlata:

 

Beállítás 4


Következzen egy beállítás egyetlen fényforrással. A főfényt ebben az esetben egy octabox-szal felszerelt fejgenerátoros vaku jelentette. A modell két oldalán egy-egy nagy fehér derítő panelt használtunk, hogy az oldalsó részeket is fénnyel töltsük meg.

Mint kiderült, ez a beállítás is elegendő volt ahhoz, hogy izgalmas képet készítsünk. Ahogyan a képen is látható, a háttér egyenletesen lett megvilágítva.

Miért az octabox a kedvenc eszközöm? A válasz egyszerű: nagyon szeretem lágy, mégis könnyen kontrollálható fényét.

A beállítás vázlata:

 

Beállítás 5


Ennél a beállításnál a főfényt egy octabox biztosítja. Háttérvilágításnak egy csíkboxot használtunk, melyet egy fényvisszaverő panellel választottunk el a háttértől, hogy csökkentsük a diffúz fényt.

A háttér színátmenetéhez egy 12”-os reflektorral felszerelt fejgenerátoros vakut használtunk méhsejtráccsal. A fehér terület a háttéren még élénkebbé teszi a képet.

Ha kreatívabb szeretnél lenni, és a háttérvilágítást biztosító egységen színszűrőt használnál, különleges hatást adhatsz a képnek és a lágy szürke hátteret színessé varázsolhatod. A méhsejtráccsal a háttérben látható fehér terület nagyságát is könnyen állíthatod.

A beállítás vázlata:

 

Beállítás 6


A 4-es beállítás módosításával csináltunk egy olyan beállítást is, ahol a háttér egyenletesen szürke.

A hagyományos reflektorral felszerelt háttérvilágítás hozzáadásával megvilágítottuk a hátteret és megváltoztattuk a kép hangulatát. Ezzel azt szerettük volna megmutatni, hogy egy beállítás milyen könnyen megváltoztatható egy meghatározott célnak megfelelően.

A beállítás vázlata:


Beállítás 7


Az egész alakos kép készítése egy magas modellel egységes megvilágítást igényel a kép tetejétől az aljáig. Ezt egyszerű elérni, ha egy csíkbox-szal kiegészített fejgenerátoros vakut használsz fő fényforrásként.

A háttérvilágításhoz is csíkboxot használtunk. A modell mindkét oldalára fényelnyelő fekete paneleket állítottunk, így a vakuk fénye nem tükröződött kontrollálhatatlanul a modell mögött.

A beállítás vázlata:

 

Beállítás 8


Ennél a beállításnál fő fényforrásként a vakut octabox-szal szereltük fel.

A háttér fényforrása és egy csíkbox a modell mögé balra lett helyezve épp olyan magasra, hogy átvilágítson a haján.

Ellenfényként egy fényvisszaverő panelt is elhelyeztünk a modell jobb oldalán.

Ez a beállítás megfelelő erősségű és egyenletes megvilágítást biztosított és kiemelte a modellt a háttérből.”

A beállítás vázlata:

 

Beállítás 9


A stúdióban ritkán használunk derítőernyőt, bár külső helyszíneken gyakran használt eszköz kompakt mérete és azonnali felhasználhatósága miatt.

Fő fényforrásként a vakut egy ezüst ernyővel használtuk, így végeredményben lágy, mégis briliáns és egyenletes fényt kaptunk.

A fénysugár a fényforrástól indulva egyenletes sugárban terít be mindent, ami az útjába kerül. Ebben az esetben egy nagy ernyőt használtunk, ami egy az ernyő mozgatásával könnyen irányítható sugárnyalábot eredményezett. Ha közelebb helyeztük a reflektorhoz, keményebb, ha távolítottuk tőle lágyabb fényt adott.

Az ernyő szinte a fotós feje fölé lett helyezve, kissé jobbra és erőteljesen lefelé irányítva.

A beállítás vázlata:

 

Beállítás 10


Ennél a képnél fő fényforrásunk a beauty dish volt. Hogy még célzottabban érkezzen a fénysugár a középső traktusba, fém méhsejtrácsot is rögzítettünk rá.

A modell két oldalán fényelnyelő fekete paneleket állítottunk fel. A modell fekete bőrdzsekit viselt, amit egy egészen keskeny fénysugár világított meg, így a háttér teljesen feketének tűnik.

A második képen a hátteret egy 9”-os reflektorral világítottuk meg, melyet méhsejtráccsal láttunk el, így a bőrdzseki jobban elkülönült a háttértől.”

A beállítás vázlata:Az eredeti cikk itt olvasható.


A cikkben szereplő eszközök listája:


  • Méret 60 x 120 cm
  • Méret Ø 90 cm
59 900 Ft
Nettó: 47 165 Ft
82 750 Ft
Nettó: 65 157 Ft
91 900 Ft
Nettó: 72 362 Ft
103 900 Ft
Nettó: 81 811 Ft
  • Méret 30 x 180 cm
  • Vaku ereje 500 W
  • Vaku teljesítménye 500 W
  • Villanási idő 1/1.400(min) - 1/700(max) s
115 900 Ft
Nettó: 91 260 Ft
317 900 Ft
Nettó: 250 315 Ft
Kérem várjon!