Vásároljon online vagy hívja a +36-1-808-9888-as telefonszámot!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Fekete Gyémánt: az indiai bányászok élete képekben

2018.07.09. 11:48
Címkék: phase one, 100mp
Szerző: BumbleBee

Sebastian Sardi svéd-magyar fotós egy érdekes témát dolgoz fel legújabb könyvében. A Black Diamond (Fekete Gyémánt) címet viselő könyv az indiai Jarkhand településen dolgozó szénbányászok mindennapjait mutatja be egy kivételes képsorozaton keresztül.„Amikor először látogattam erre a vidékre, nem akartam hinni a szememnek. Ezek a bányászvárosok szó szerint lángoltak: a mögöttem elterülő föld égett, körülöttem mindenütt a földbe vájt lyukakból lángok csaptak fel és mérgező gázok törtek a felszínre. Fákat láttam, utakat, házakat és falvakat, melyeket lassan elnyelt a ropogó tűz.
Az apokaliptikus tájon gyerekek játszottak, és az égő lyukak melletti házak, melyekben az emberek éltek, olyannak tűntek, mintha a pokolba vezető út kapui lennének. A hideg téli estéken az emberek a tűz köré gyűltek, hogy megmelegedjenek, közben belélegezve a mérgező gázokat.

Hallottam történeteket emberekről, akik az égő lyukakba estek, amikor a föld megindult alattuk. Meséltek olyan esetekről, amikor egy repedés következtében házak dőltek rá tulajdonosaikra éjjel, miközben aludtak.

És mindezek ellenére ezek az emberek itt maradnak, dolgoznak, élik mindennapjaikat. Ezért úgy döntöttem, hogy fotósorozatot készítek erről a vidékről, a bányákról, a természetre gyakorolt emberi hatásról, de legfőképpen az emberekről, akik ebben az apokaliptikus környezetben dolgoznak, játszanak, alszanak, élnek.Bár a bányák veszélyesek, az ott dolgozóknak semmilyen biztonsági felszerelés nem áll a rendelkezésére. Az emberek a puszta kezükkel dolgoznak, mezítláb vagy papucsban az égető napon, belélegezve a szálló szénport. A por az izzadt testükre tapad, szemükbe, szájukba, orrukba, fülükbe jut. Mindennek ellenére a puszta kézzel végzett, kemény munka egyfajta büszkeséggel tölti el őket. A dolgozó férfiak, nők és gyerekek arcát borító szénpor és piszok alatt valódi szépség, erő, és szívósság lakozik, amit a képeimen keresztül is szerettem volna megmutatni. Sokat tanultam a Jhariában töltött idő alatt és a tiszteletemet szeretném kifejezni az ott élők felé. Sokszor jártam ott és ezek az emberek mára a részemmé, a munkám részévé váltak.Ez a projekt akkor vette kezdetét, amikor egy cikket olvastam a bányászokról, melyben említést tettek a szénbányászat közben gyakran előforduló balesetekről, melyeket a kevésbé demokratikus államokban egyszerűen eltussolnak. Úgy döntöttem, hogy mélyebbre ások a témában, és személyesen is ellátogatok Kína, Belső-Mongólia, Kazahsztán, Oroszország és India szénbányáiba. Így jutottam el Dhanbadba, mely India szénbányászati központja. Ezen a területen annyi bányász települést és szénbányát szerettem volna meglátogatni, amennyit csak lehetséges. A látogatásaim során sok itt lakó és dolgozó embert ismertem meg, és nekiláttam, hogy lefotózzam őket. Ezeken a fotókon a bányák körüli mindennapokat mutatom be közelebbről. Egyik kép sem beállított, mindenkit mindennapi környezetében fényképeztem le. A megvilágítás is természetes, a fényképezés során vakut nem használtam. Az összes kép középformátumú fényképezőgéppel készült, munkám során filmes gépet és Phase One 80 és 100MP digitális hátfalakat egyaránt használtam, hogy az elérhető legjobb minőségű képeket készíthessem. Ebből következően a képek minősége és részletessége messze meghaladta azt a minőséget, amire egy könyvhöz szükségem volt.”Sebastian Sardi a projekt befejezéséhez és a Black Diamond könyv kiadásához a Kickstarteren kéri a lehetséges támogatók segítségét. A projektről bővebben itt olvashatsz, ugyanezen a linken keresztül akár te is támogathatod a könyv létrejöttét.


  • Termékadatok feltöltés alatt
  • Felbontás 101.1 Megapixel
  • Szenzor méret 53.70mm x 40.40 mm
  • Aktiv pixelek 11608 x 8708
8 690 000 Ft
Nettó: 6 842 520 Ft
10 750 000 Ft
Nettó: 8 464 567 Ft
Kérem várjon!