Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Tusrajz ihlette fotóalbum: SHIRO

2018.07.18. 13:50
Címkék:
Szerző: BumbleBee

Néhány héttel ezelőtt egy izgalmas, egyedi megjelenésű könyv látott napvilágot egy hazai alkotópáros műhelyéből. Ennek alkalmából Bakos Gáborral az alkotópáros egyik tagjával beszélgettünk a könyvről, a keleti művészetekről, a túrázásról és Japánról.


Mesélj a könyv témájáról, Japánról! Mikor voltatok ott először?

Nyolc évvel ezelőtt jutottam el először párommal Japánba és azonnal tudtuk, hogy ezt még sokszor ismételni fogjuk. Azóta minden évben legalább egyszer meglátogatjuk. Legtöbbször télen, de voltunk már szeptemberben és most október első felében is csinálunk egy túrát.

Kettesben utaztok? 

Általában nem, kis létszámú fotós workshopokat vezetek Hokkaidóra. Párom, munkája miatt sajnos nem mindig tud velem tartani.


Mi az, ami Japánban ennyire vonz benneteket? 

Elsősorban a természet, a darvak, a hattyúk, a sasok és a szarvasok, de az évek során baráti kapcsolatok is kialakultak helyi fotósokkal, vendéglátóinkkal. 

Beszéled a japán nyelvet?

Chotto, egy kicsit. El tudnának adni elég egyszerűen, de meg tudom tenni az első lépést, hogy feloldjam a japánok “nyugati idegennel” szemben érzett zavarát. Ami nagyon fontos egy ennyire különböző kultúrába látogatva.

 

Nézzük az albumot! Húha, jó súlyos! Honnan jött az ötlet a fotóalbumhoz? 

Igen, nem bíztuk a véletlenre, majdnem kettő kiló! Az ötlet egy már régen megfogalmazott, sokat dédelgetett gondolat. Szerettem volna egy könyvet, egy művészeti albumot, ami összefoglalja és egységes vonalra fűzi a Japánban készített sorozatainkat.

Sokáig érleltem, nem akartam elkapkodni. Olyan albumot képzeltem el, ami megjelenésében nem tolakodó, háttérben marad és erősíti a fotók hangulatát, megtiszteli a képet, hagy neki teret, nem csupán tárolja, hanem prezentálja is az anyagot, képeivel történeteket mesél.

 

Mi volt az inspiráció?

Egyértelműen a japán tusrajz a Suibokuga mesterei. Sesshū Tōyō, a Kanō iskola és Miyamoto Musashi. Sesshū absztrakt tájképekkel illusztrált verses tekercsei vagy a rendkívül kevés ecsetvonással dolgozó Musashitól a madarakat ábrázoló rajzai, a Kiszáradt fán üldögélő gébics és a Vadludak a nádasban. Mindkettő máshogy, de nagyon erős, feszes kompozíció. Valójában az egyszerű, szigorú, színpadias kompozíciók, a vonalak ívei, a tökéletes arányok azok, melyek nagyon megfogtak.

Tanultad ezt valahol?

Sokáig tanultam művészettörténetet és már az első út előtt is sok időt töltöttem a japán kultúra megismerésével. A fotózott témákat jobban megismerve koncentrálódott az érdeklődésem a természetábrázoló Suibokuga irányába. A könyvben megjelenő állatok a valláson, a népi kultúrán és hiedelemvilágon keresztül sok témát szolgáltattak a korabeli mestereknek.

Mit ábrázol a rajz a könyv elején?

Az a könyv címe! Egy fű-írás stílusú kalligráfia, a 白, Shiro írásjegy artisztikus átfogalmazása, melyet az albumot kinyitva, rögtön megért az olvasó.

Mi az a Shiro?

Shiro, azaz Fehér. Ez a vezérgondolat, ami végighalad az egész könyvön, megteremtve a kapcsolatot a klasszikus távol-keleti művészetek azon tézisével, mely szerint az üres felület, a papír fehérje is a kompozíció témával egyenrangú része. Mert a papír volt előbb, az teremti meg a helyet a műnek, az öleli körbe és tárja elénk. Így alakítják egymást, de egymás nélkül nem létezhetnek.

És mi ez a vörös ábra a könyv hátulján?

Ez egy Hanko, egy pecsét. A japán munkákon ez az alkotó aláírása. Ez itt egy díszesebb, Insōtai stílusú változat, pecsétírással az olvasható rajta, hogy Gábor képe.


Hogyan készült, mit látunk az albumban?

Érdekes utazás volt újra átnézni az elmúlt 8 évben készült képanyagot. Szigorú voltam, 75 képet válogattam a 180 oldalhoz. Ezek nem klasszikus természetfotók, többször csak benyomások, impressziók, szimbólumok, történetek, melyek érintve vagy szorosabban kapcsolódnak a japán kultúrához. 

Szövegből nagyon kevés került a képek mellé, rövid történetek, melyek inkább csak tagolják a könyvet, ritmust adnak a képek folyamának. Viszont mindjárt két nyelven is olvashatók. A japán írásjegyek elegáns vonalai erősítik a képek hangulatát és emlékeztetnek, hogy merre is járunk…


Hol lehet hozzájutni az albumhoz?

A könyv megvásárolható a www.gaborbakos.com weboldalon, személyes átvételére többek között a Tripont üzletében is van lehetőség.

Kérem várjon!