Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Nappalból éjszaka: hogyan készítsünk profi time-lapse videót?

2018.07.23. 11:01
Címkék: profi, syrp
Szerző: BumbleBee

Nincs egyszerű dolgunk, ha több napszakot felölelő time-lapse videót szeretnénk készíteni. Mostanra már valószínűleg tisztában vagy az alapokkal, de végeredmény... nem az igazi. Ha te is szeretnél olyan profi time-lapse tartalmakat létrehozni, mint amiket a neten láthatsz, olvass tovább: ez a cikk neked szól.

A cikkben szereplő technikák megegyeznek azokkal, amiket az ismert time-lapse videósok, például Mark Gee és Morten Rustad készítenek.

Miért alkalmazd ezt a munkafolyamatot és hogyan működik?

Azért használjuk ezt a munkamenetet, mert nagyszerű kontrollt biztosít a time-lapse készítés teljes folyamatához az előkészítéstől az utómunkáig. Ha ez nem volna elég, a leggyakoribb hibákat - mint például a bemozdulás vagy a vibrálás – kiküszöbölheted, ha követed az itt felsorolt lépéseket. A folyamat rengeteg korábbi tapasztalatra és elrontott time-lapse videóra épülve alakult ki.


Bár a folyamat sok lépésből áll, emiatt ne aggódj; nem kell feltétlenül mindet követned! Az, hogy mit használsz belőle saját munkád során, nagyban függ attól, hogy mi a célod és min kell javítanod. Ezt szem előtt tartva pár lépést felcserélhetsz vagy átugorhatsz. Pár alkalom után a folyamat már kifejezetten könnyű lesz és a végeredmény még téged is meglep majd!

Első lépés: utómunka és bemozdulások kezelése

A munkafolyamat első lépése a Raw file-ok leválogatása és utómunkája, majd JPG/TIFF képsorozattá alakítása. Ehhez mi Lightroomot használunk, de ha jobban kedveled, használhatsz természetesen Photoshopot is. Ha további segítségre van szükséged ezzel kapcsolatban, ebben a videóban megtalálod a legfontosabb információkat:Mivel a time-lapse általában nagyobb időtartamot ölel fel, a képeken látható környezet változni fog. Ez azt jelenti, hogy egy módosítás, amit a time-lapse elején elvégzünk, nem biztos, hogy a felvétel végén is jól fog mutatni. Mivel a fenti szoftverek egyike sem képes a keyframe fokozatait megfelelően kezelni a teljes time-lapse felvétel folyamatán keresztül, ennél a lépésnél szükségünk lesz az LR Timelapse-re.

A keyframe-ként használni kívánt képek megcsillagozását követően az LR Timelapse összemossa a köztük lévő árnyalatkülönbségeket, figyelve a bemozdulásokra.


Második lépés: összerakás és javítás

Rengeteg olyan szoftver létezik, amely alkalmas a JPEG /TIFF file-ok összefűzésére. Akár Photoshopban vagy Premiere-ben is elvégezhetjük a folyamatot. Előfordult már, hogy csak utólag vettél észre a lencsén egy koszfoltot, vagy valami mást, amit el akartál tüntetni vagy lágyítani? Az ilyen és hasonló problémák mind orvosolhatók az AfterEffectsben.

A program kifejezetten kiterjedt eszköztárral rendelkezik, ami jócskán túlmutat a Premiere egyszerű stabilizációján (warp stabilizer). Azzal, hogy videóvá importálva töltöd be a Premiere-be, ahelyett, hogy egyszerűen importálnád a képeket, lényegesen jobb visszajátszási minőséget és szerkeszthetőséget kapsz.


Harmadik lépés: szerkesztés

Ez a lépés valószínűleg a legegyszerűbb, ugyanakkor legélvezetesebb. Miután a time-lapse felvételeidet videóvá konvertáltad, a következő folyamatok már bármilyen hosszúságú videónál megegyeznek. Mi Premiere-t használtunk a videó elkészítéséhez, mivel a korábbiakban is Adobe szoftverekkel dolgoztunk, de bármilyen videó szerkesztő program megfelel a célnak.

A cikk elolvasása és a videó megnézése után már valószínűleg sokkal profibban tudod majd összeállítani time-lapse videóidat, de adunk még pár kiegészítő tippet, amit érdemes észben tartani, hogy a végeredmény tényleg tökéletes legyen:


  1. Ne szerkeszd túl a képeket! A legtöbb fényképezőgép gyártó hatalmas összegeket költ rá, hogy a gépeik által készített képek minél inkább a valóságot tükrözzék. Éppen ezért érdemes első lépésben csak a fehéregyensúlyt és az expozíciót beállítani, hiszen lehet, hogy nincs is ennél többre szükség. Egy túlszerkesztett kép amatőrnek, míg a nem elegendően megszerkesztett kissé unalmasnak tűnhet.
  2. Képváltási frekvencia. Ez az érték mutatja meg, hogy hány képkocka jelenik meg másodpercenként. Mindig győződj meg róla, hogy a felvételeknél ez az érték azonos legyen, hiszen ha csak egyszer rosszul állítod be, a time-lapse visszajátszása már nem lesz sima. Bár ez egyértelműnek tűnhet, mégis szinte mindenki ráfut erre a hibára legalább egyszer.
  3. A Lightroom és a Photoshop külső .xmp metaadatokat használ az LR Timelapse kommunikációhoz. Ne felejtsd el lementeni a képek metaadatait LR Timelapse módra váltásnál és arról való átváltásnál kiolvasni a metaadatokat.
  4. Mindig megfelelő file formátumot használj. A JPEG timelapse és a TIFF képsor által lefoglalt tárolókapacitás közti különbség jelentős, ezért érdemes megfontolni mindig, hogy milyen formátumba szeretnél menteni.
  5. Ne ijedj meg, ha mindez elsőre túlságosan komplikáltnak tűnik! Egyszerre csak egy lépéssel foglalkozz, és csak idővel válts át a komplexebb munkafolyamatokra.
És ami a legfontosabb: ne felejtsd el örömödet lelni az egyes lépésekben! A végeredmény nem okoz majd csalódást és végül úgy fogod majd érezni, hogy megérte a fáradtságot.

 

Cikk forrása: https://syrp.co.nz/community/news/how-edit-day-night-time-lapse-tutorial


Kérem várjon!