Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Minden amit tudni kell a Nikon Z rendszerről

2018.08.23. 14:31
Címkék: nikon z
Szerző: Szalay Gábor

Az utóbbi idők talán legfontosabb bejelentését tette meg a Nikon a Z6 és Z7 kamerák bemutatásával. Nem csak két új kamerát, hanem egy teljesen új bajonettet fejlesztettek ki, ami jó eséllyel meghatározza a cég jövőjét is.


A Nikon nem nézhette tétlenül, ahogy a Sony az A7 és A9 kameráival egyre nagyobb és nagyobb szeletet hasít ki magának a full-frame piacból, ugyanakkor nem csak hátra, hanem oldalra is kell figyelnie erősen, mert szinte biztos, hogy a Canonnál is küszöbön áll a nagy váltás. Az egyetlen út tehát előre vezetett, de úgy, hogy az új rendszer elemeit minél zökkenőmentesebben lehessen a már meglévőkhöz illeszteni. Lássuk a legfontosabb kérdéseket a Nikon Z vázakkal és az egész rendszerrel kapcsolatban.

nikon z7

Mi a különbség a két váz között?

A Z7 a rendszer jelenlegi csúcsváza, 45,7 megapixeles felbontással és 9 kép/s-os sorozatfelvételi sebességgel (folyamatos fókuszálással). Nagyjából a Nikon D850 képességeinek felel meg és árban is a D850-hez fog közel állni. A Z6 egy alacsonyabb (24 megapixeles) felbontású, gyorsabb, 12 kép/s-os sorozatfelvételre képes és tágabb ISO tartományú kamera, amely kedvezőbb áron lesz kapható. Ha a tükrös termékcsaládban keresnénk analógiát rá, akkor a D750-nek felelne meg és az ára is nagyjából a D750-é körül fog alakulni.

Különbség van még az AF rendszerben, a Z7-es szenzorján 493 AF mező, a Z6 érzékelőjén 273 található. Illetve Z6 esetében lehetőség van túlmintavételezett 4K videók rögzítésére, így a szenzor teljes szélessége és az objektívek teljes látószöge kihasználható a rögzítéshez. A Z7 esetében csak Super35/DX crop módú 4K rögzítés lehetséges. A többi kulcsjellemző és a kezelőszervek tekintetében a két váz teljesen azonos. Mindkettőben megtalálható az öttengelyes szenzormozgatásos képstabilizátor és a 3,6 millió képpontos, 0,8-szoros nagyítású, 100%-os képlefedést nyújtó OLED elektronikus kereső is. Szintén közös jellemző a teljesen magnéziumötvözet váz és a minden kezelőszervnél megtalálható időjárásálló szigetelés.nikon z7 top

Miért ilyen nagy a bajonett?

A Nikon Z bajonett az eddigi legnagyobb átmérőjű, a tükör nélküli full-frame rendszerek között. Az egyik ok az lehet, hogy a Nikon hagyományos F-bajonettje a legkisebb volt a piacon ami behatárolta a hozzá készíthető objektívek maximális fényerejét. A cég ezért úgy alakította ki az új csatlakozást a nagy átmérővel és a kis bajonett-szenzor távolsággal, hogy az a jövőbe semmiképp se korlátozza a nagy fényerejű objektívek kifejlesztését, illetve plusz lehetőségeket is tartogasson az optikai fejlesztésben.

A sajtóbejelentés szerint érkezik majd egy f/0,95 fényerejű 58 mm-es alap, amely remekül demonstrálja ezt a lehetőséget. Másik ok lehet, hogy a nagyobb csatlakozás nagyobb mozgásteret enged a szenzormozgatásos képstabilizátor működésének is, valamint mechanikailag is stabilabb kapcsolatot nyújt, ami a nehezebb objektívek esetén lehet fontos. A csatlakozás mérete részben a vázméretet is meghatározza. A Nikon a Z vázaknál a professzionális felhasználást, a masszívitást, az időjárásállóságot és az ergonómiát helyezte az előtérbe és nem akart minden áron kicsi vázat építeni. Ez nagyon jó hír a profiknak, de kevésbé jó hír azoknak az amatőröknek, akiknek fontosabb lenne a felszerelés kisebb mérete és tömege. Persze a Nikon Z vázak így is jelentősen kisebbek és könnyebbek, mint a hasonló kategóriás tükrös vázak, a Z7 például 26%-al nyom kevesebbet, mint a D850.

nikon z6

Miért építettek szenzormozgatásos stabilizátort a Z vázakba?

A Nikon eddig kizárólag objektívekbe épített képstabilizátort (VR) alkalmazott a DSLR rendszerében. Az elmúlt évek alatt azonban kiderült, hogy a nagy tele tartományt kivéve a szenzormozgatásos eljárás az olcsóbb és a hatékonyabb. Látványos e tekintetben a Panasonic példája, amely először az objektívbe épített rendszer mellett tette le a garast, de idővel átváltott a szenzormozgatásos megoldásra, kamerái pedig képesek akár a két rendszert együtt is használni. A vázba épített megoldás előnye, hogy akár idegen objektívekkel is működőképes lehet. A Nikon Z vázakba épített öttengelyes stabilizátor képes együttműködni az adapterrel használt F bajonettes objektívekbe épített VR rendszerekkel is, de ilyenkor csak háromtengelyes módban üzemel.

nikon z sensor

Mit tudnak az új vázak videófronton?

A Nikon erős videós szolgáltatáskészletet pakolt a Z vázakba. A videósok számára a szenzor teljes szélességét túlmintavételezéssel kihasználó Z6 lehet a jobb választás, a HDMI kimeneten elérhető 10-bites 4:2:2 N-Log jelfolyam azonban mindkét kamera jellemzője. A 4K UHD 30p felvételhez olyan szolgáltatások társulnak, mint a focus peaking, a zebracsíkos kiégésfigyelmeztetés, a hangolható AF követési sebesség vagy a time code rögzítés. Ha a memóriakártyára szeretnénk rögzíteni a 4K 30p jelfolyamot, akkor ezt maximálisan 144 Mbps sávszélességgel tehetjük meg.

nikon z video rig

Hogyan illeszkednek a Z vázak a jelenlegi rendszertartozékokhoz?

A Nikon szemmel láthatóan nagyon igyekezett, hogy az új vázak integrálása a lehető legkönnyebben menjen a fotósok számára. Jó hír, hogy az akkumulátor a jelenleg is számos kamerában alkalmazott EN-EL15a/b. Nem változott a rendszervaku-csatlakozó sem, mint ahogy a távkioldó és adatátviteli kiegészítők portja sem. Sokak számára kevésbé jó hír, hogy az igencsak elterjedt SD kártyafoglalat helyett XQD/CFExpress aljzatot találunk mindkét kameránál. A Nikon szerint csak XQD és az azt azonos mechanikai mérettel és csatolófelülettel a jövőben leváltó CFExpress kártyákkal garantálható a rendszer gyors működése, ezek azonban még jelentősen drágábbak, mint az SD-kártyák.

nikon z ports

nikon z card slot

Lesz-e portrémarkolat?

A jelenlegi sajtóbejelentésben azt közli a Nikon, hogy dolgoznak az MB-N10 fejlesztésén, amely a szokásos módon két EN-EL15b akkut tud majd befogadni és azonos időjárásállóságú lesz, mint a Z6 és a Z7 váz. Arról egyelőre nincs információ, hogy a markolat mikor lesz elérhető.
UPDATE: A legfrissebb információk szerint az MB-N10 nem egy kezelőszervekkel ellátott portrémarkolat, hanem egy két akku befogadására alkalmas, a kamera aljára szerelhető akkutartó lesz.

Milyen objektívek jelentek még és mik várhatóak?

A Nikon Z rendszerhez elsőként három Nikkor objektívet jelentettek be. Az S jelzésű objektívek jellemzője, hogy a tükör nélküli világban szokásos módon nem direkt, azaz mechanikai csatolású, hanem focus-by-wire megoldású az élességállítás. Ez azt jelenti, hogy a fókuszgyűrű elforgatását elektronikus rendszer érzékeli és fordítja el élességállítási parancsokra, amelyeket az objektív AF motorja hajt végre. A rendszer előnye, hogy a tárcsához így akár már funkciók is hozzárendelkezők, illetve az, hogy a mechanikai csatolás elhagyásával gyorsabb és akár több AF motorral ellátott objektívek építhetők.

A vázakkal együtt egy 24-70 mm-es f/4-es alapzoom, egy 50 mm-es f/1,8-as alap és egy 35 mm-es f/1,8-as enyhe nagylátó jelent meg. Ezek ma a legnépszerűbb gyújtótávolságok, a fejlesztés azonban gőzerővel zajlik a Nikonnál. A közzétett tervek szerint még 2019 elején megérkezhet az 58 mm-es f/0,95 fényerejű Noct, amely teljesen új élményt ad majd különleges háttérelmosásával. Szintén 2019-ben bővül az f/1,8-as fix sor egy 20 mm-es és egy 85 mm-es taggal és megérkeznek a profi fotósok számára nélkülözhetetlen f/2,8-as zoomok is, 27-70 és 70-200 mm-es gyújtótávolsággal. 2019-ben jön még egy 14-30 mm-es f/4-es ultranagylátó zoom is. A 2020-as tervekben az 50 mm-es f/1,2-es mellett egy 24 mm-es f/1,8-as látható, és a profik is megkapják a 14-24 mm-es f/2,8-as ultranagylátójukat. A 2020-as fejlesztési terveket közlő táblázatban még további három, szándékosan üresen hagyott sor szerepel, a 2021-es évre pedig további nyolc. Az FTZ adapter segítségével addig is használhatók a jelenlegi objektívek, de azt, hogy például milyen lesz az AF sebessége ilyenkor csak részletes tesztünkből derül majd ki.

nikon z skeleton

Mennyibe fog kerülni?

A Nikon közölte a termékek ajánlott bruttó fogyasztói árát, ezek alapján a Z6 váz körülbelül 700 000 forintba, a Z7 váz 1 150 000 forintba fog kerülni. A 24-70 mm-es f/4-es alapzoom 350 000 forintos áron kerül az üzletekbe, az 50 mm-es alap 210 000, a 35 mm-es pedig 300 000 forint lesz. Az FTZ adapter ára 95 000 forint.

Miért kellett egyáltalán tükör nélkülire váltani?

A tükör nélküli technika számos fontos paraméterében már egyértelműen megelőzte a tükröst. Ilyen például a sorozatfelvételi sebesség. A tükrös rendszerek, ha megfeszülnek sem tudnak 11-12 kép/s-nál nagyobb sorozatfelvételt produkálni, mert a folyamatos élességállításhoz, fényméréshez és persze a keresőképhez minden egyes felvétel után le kell engedni a tükröt, majd a következő előtt újra felcsapni. A tükör felcsapásakor azonban kimarad a keresőkép és egy pillanatra az AF- és a fénymérőrendszer is megvakul. A tükör nélküli rendszerekben ez folyamatos és egyidejű lehet. Bár egészen a közelmúltig a tükrös gépek fázisdetektoros élességállítása számított a legjobbnak (nem véletlen, hogy a Nikon D5-öt tekintik e tekintetben az iparági etalonnak), az elv számos korláttal is rendelkezik. Egyrészt az AF mezők nem helyezhetők szabadon a képmező szélső régióiba, a mégis szélre helyezett mezők nem nyújtanak a középsőkhöz hasonló pontosságot. Ott van a bosszantó AF-hiba, ami megkerülhetetlen a fázisdetektoros rendszerekben és sok esetben hosszadalmas kalibrálásra kényszeríti a fotósokat. Ezzel szemben a tükör nélküli technikában a szenzor korlátlan lehetőségeket nyújt az AF-mezők méretezésére és elhelyezésére, nem is beszélve az arckövető módokról. A pontosságról pedig az gondoskodik, hogy ugyanaz a fizikai egység (maga a képszenzor) vesz részt az élességállításban, ami majd a végső képet is készíti. Harmadik érvként pedig megnő a kameratervezők szabadsága, ha nem kell bonyolult mechanikai és optikai elemeket figyelembe venni a keresőrendszer tervezésekor. A tükörreflexes kamerák meghibásodási statisztikáiban messze a mechanikus rendszerek szerepelnek a vezető helyeken, így egy tükör nélküli konstrukció nem csak kisebb, könnyebb és rugalmasabb, hanem megbízhatóbb is lehet.


nikon z sealing

Miért csak most érkezett a Nikon tükör nélküli gépe?

Az első tükör nélküli rendszer épp 10 éve jelent meg, az azóta eltelt évek folyamán pedig nagyon sok vásárló döntött az új technológia mellett. Az iparág két vezető cégétől, a Canontól és a Nikontól pedig sokan várták, hogy belépjen végre ebbe a szegmensbe is, amelyről azóta kiderült, hogy egyértelműen ez a jövő. Az, hogy csak most került erre sor, több tényezővel magyarázható. A Nikont az óriási tükörreflexes beágyazottsága nem kényszerítette rá, hogy idejekorán lépjen, mostanra azonban – elsősorban a Sonynak köszönhetően – megmelegedett a lába alatt annyira talaj, hogy kénytelen volt egy új rendszerrel megjelenni. Már az eladásokon is komolyan megérződött a tükör nélküliek előretörése, és ami még fontosabb, ez a Nikon számára oly értékes full-frame/profi szegmenst is érintette. Másrészt a Nikon mellett állhat a későn érkezők előnye. A tükör nélküli megoldásokkal kapcsolatos útkeresés nagyrészt lezajlott az elmúlt tíz évben, a legtöbb problémára megnyugtató megoldás született, a még fennálló nehézségek pedig jól ismertek. Így bár a Nikon az elmúlt évek alatt biztos, hogy piacot veszített, de volt ideje kidolgozni a jó receptet.

Jók lesznek-e a Z vázakhoz a régi objektívek?

Az első vázakkal együtt bejelentett Nikon FTZ adapter segítségével a meglévő F bajonettes objektívek csatlakoztathatók a Z vázakhoz. Ez összesen 363 objektívet jelent. Annyi megkötés azért van, hogy az automatikus élességállítás csak az AF-S és AF-P objektívekkel fog működni, mert ezekben beépített AF-motor található. Az autofókusszal is használható Nikon objektívek száma így 92 darab. Ide tartozik az elmúlt 20 év gyakorlatilag összes objektívje, így aki professzionális felszerelésébe szeretne egy Z vázat illeszteni, az FTZ adapter segítségével megteheti.

nikon z ftz adapter

Mi lesz a tükörreflexesekkel?

A Z rendszeren az látszik, hogy azt a profik igényei szerint fejlesztették ki, így külön kell vizsgálni a profi/félprofi fotósok szegmensét és külön a döntően APS-C szenzoros tükrösöket használó hobbista vagy hétvégi fotósok csoportját. Az új rendszer végső célja csakis az lehet, hogy a felső kategóriában leváltsa a tükrös kamerákat. Azt, hogy ez a váltás mennyi idő alatt meg végbe, nehéz lenne megmondani. Az F bajonettes tükrös kamerákhoz jelenleg minden objektív és kiegészítő megkapható, amire csak egy profinak szüksége lehet. Ez egy ideig biztos, hogy változatlan marad, pláne, hogy olyan remek vázak vannak a piacon, mint a D5 vagy a D850. Párhuzamosan azonban érkezni fognak az új Z objektívek és vázak is, az új technológia pedig kellően vonzó lesz ahhoz, hogy a profik egy idő után átpártoljanak hozzá. Az APS-C szenzoros szegmens jövőjét már nehezebb lenne megjósolni. Az új  rendszer valószínűleg nem válthatja le a jelenlegi 3000-es, vagy 5000-es sorozatot. A kisebb szenzorhoz erősen túlméretezettnek tűnik a Z bajonett, az amatőrök többsége pedig nem igazán szereti a nagy és viszonylag nehéz felszerelést. A Nikontól sem érkezett erre vonatkozó nyilatkozat, így valószínű, hogy egy ideig még maradnak a jól bejáratott, ezért olcsón gyártható tükrös vázak, de az is valószínű, hogy a Nikon egy idő után itt is tükör nélkülire fog váltani.

A Nikonnak volt már egy tükör nélküli rendszere, mi lett vele?

A Nikon hét éve mutatta be az egycolos szenzorra épülő Nikon 1 rendszerét, amelyhez egy ideig érkeztek is az objektívek és az új vázak. Az utolsó frissítés azonban már három éves is elmúlt, az idén pedig a Nikon is megerősítette, hogy az 1-es rendszert nem gyártják tovább. A piacon lévő készletek továbbra is megvásárolhatók (akár jó vétel is lehet egy apró kifutó kamera azoknak, akik nem terveznek komoly rendszerbővítést), de újak már nem érkeznek.

Mikortól lesz kapható?

A Z7 váz, a 24-70 mm-es objektív, a 35 mm-es fix és az FTZ adapter már szeptember végén az üzletekbe kerül, az 50 mm-es f/1,8-as alap október végén érkezik, a Z6 váz pedig novemberre várható

nikon z

Milyenek az új vázak és az objektívek a gyakorlatban?

Amint rendelkezésünkre állnak a tesztkészülékek, részletes tesztben vizsgáljuk meg őket.

  • Típus Fix-objektív
  • Szerkezet 9 csoport, 12 tag
  • Szűrőmenet mérete 62 mm
  • Típus Fix-objektív
  • Szerkezet 9 csoport, 11 tag
  • Szűrőmenet mérete 62 mm
  • Típus Zoom-objektív
  • Szerkezet 11 csoport, 14 tag
  • Szűrőmenet mérete 72 mm
  • Csepp, por és ütésálló Nem
200 900 Ft
Nettó: 158 189 Ft
285 890 Ft
Nettó: 225 110 Ft
339 990 Ft
Nettó: 267 709 Ft
534 900 Ft
Nettó: 421 181 Ft
3év magyarországi garancia
Kérem várjon!