Vásároljon online vagy hívja a +36-1-808-9888-as telefonszámot!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Nehézsúlyú FeiyuTech gimbalok: AK 2000 és AK 4000

2018.12.15. 23:47
Címkék: 4000, és, 2000, ak, stabilizátor, gimbal, ak 4000, ak 2000, feiyutech
Szerző: Szalay Gábor

Két profi gimbal stabilizátor érkezett a FeiyuTechtől, elsősorban azoknak a videósoknak, akik cserélhető objektíves kamerával dolgoznak. A nehézsúlyú kategóriába az AK4000 esetében akár egy profi DSLR váz vagy egy RED kamera is belefér.Az AK 2000 és az AK 4000 a profi stabilizálási üzemmódokon kívül számos extra szolgáltatást nyújt, mint amilyen a multifunkciós tárcsa, amellyel leheletfinom kameramozgásokat hozhatunk létre, vagy az opcionális follow focus adapter, amellyel a precízen húzhatjuk gimbalra szerelt kamera fókuszát. A távirányító módnak köszönhetően a felvétel közben egyszer sem kell a kamerához nyúlni, a fontosabb paraméterek a gimbal intuitív érintésérzékeny képernyőjéről vezérelhetők. Az AK 2000 és az AK 4000 egyébként azonos szolgáltatásokat nyújt, a kisebb modell 2,8, a nagyobb 4 kilogrammig terhelhető. Ez utóbbiba akár egy Canon EOS 1 Dx kamera is beleférhet egy 85 mm-es f/1,2-es objektívvel együtt, egy kicsivel könnyebb vázra pedig akár egy f/2,8-as alapzoomot is feltehetünk. A népszerű Canon 5D Mark III-höz többek között a Canon EF 24-105mm f/4L vagy a Canon EF 100mm f/2.8L is használható, ha pedig valaki méterben és tömegben is barátságos Panasonic felszerelést használ, akkor tovább tágulnak a lehetőségek.

feiyutech ak4000

Az gimbal egyik kulcsalkatrésze a bal oldali forgatógomb (Magic Ring), amely kényelmesen húzósan, amolyan analóg érzéssel forgatható, de természetesen a képernyő egy-egy érintésével számos funkció hozzárendelhető. Alapvetően a három stabilizálási tengelyből választhatjuk ki azt, amelyiket manuálisan szeretnénk állítani, a kamera pedig meglepően pontosan, de nagyon lágy mozgással követi a gomb forgatását, így olyan professzionális kameramozgásokat hozhatunk létre, amelyeket leginkább azok az eszközök szoktak tudni, amelyek árában egyel több a számjegy, mint az AK modellekében. Külön vásárolható meg a follow-focus rendszer, amely az egyik legszellemesebb és egyúttal a legegyszerűbb és legkönnyebb megoldás a problémára. A kis készletben egy vakupapucsba csúsztatható fém szorító, egy merev, szénszálas rúd és egy kis motoros egység található, természetesen egy flexibilis fogaskoszorúval együtt. A rendszer bármilyen kamerára és objektívre felszerelhető és nem szükséges hozzá semmilyen nagy és nehéz vázrendszer, mégis stabil és megbízhatóan működik. A motor kábellel csatlakozik a gimbal legutolsó szekciójához, azaz nem korlátozza a kamera mozgatását és a stabilizálást sem, a fókuszálás pedig a már említett Magic Ringgel történik. Erre a kiegészítőre egyébként csak akkor van szükség, ha a kamera élességállítása nem vezérelhető WiFi kapcsolaton keresztül, pl. a Sony esetében, vagy ha manuálfókuszos, illetve adaptált objektívet használunk.


feiyutech ak4000
feiyutechAz AK 2000 és AK 4000 egyaránt masszív kivitelű, a teljes szerkezet fémből van, a kiegyensúlyozást szolgáló sínek precízen csúsznak a helyükön és egy mozdulattal rögzíthetők. Mind a négy sínen milliméterskála található, így a különböző váz-objektív kombinációkhoz előre meghatározhatók a megfelelő értékek és a cseréknél már nem kell kísérletezni. Persze ha valamilyen plusz tartozékot szerelünk a kamerára, vagy változtatunk egy zoomobjektív zoompozícióján, akkor újra kell kezdeni a kiegyensúlyozást. A három kiegyensúlyozó tengely rögzítése csavaros, a kamera cseretalpa azonban gyorszáras és véletlen kicsúszás ellen védett, hasonlóan mint a jobb állványrendszereknél. Az eszközön egy saját érintésérzékeny LCD található, a legfontosabb funkciók itt állíthatók be, és a kamera felvételi paraméterei is vezérelhetők innen WiFi kapcsolaton keresztül Canon, Sony és Panasonic kamerák esetében. Elég egyetlen érintés például az érzékenység, az expozíciókorrekció vagy a fehéregyensúly módosításához. Extraként Bluetooth csatoló is van, ez biztosítja a kapcsolatot mobiltelefonos appal, amelyben működési és személyre szabási beállításokat találunk. A gimbalhoz egyébként hagyományos távkioldó csatlakozókábeleket is kapunk, így WiFi kapcsolat létrehozása nélkül, vezetéken át is vezérelhetjük a gimbalról a videófelvétel indítását, megállítását vagy az exponálást.


Természetesen nem maradt el a kameramozgatást és paraméterek beállítását vezérlő joystick, amellyel bármilyen irányba állíthatjuk a kamerát. A FeiyuTech AK 2000 és AK 4000 számos működési módra képes, egy, két vagy három tengelyen stabilizál, de egyetlen gombnyomásra lockolható is, azaz továbbra is kiszűri a kézremegést, de ha mozgatjuk vagy forgatjuk a gimbal nyelét, akkor engedi elforgatni a kamerát is, így könnyen követhetjük a mozgó témát.

feiyutech ak4000

Az energiaellátásról négy darab 2200mA-s akku gondoskodik, amelyek a mellékelt töltővel külön tölthetők, arra azonban érdemes figyelni, hogy tápegység nincs a csomagban, így egy 5V-os 3A-es Micro USB töltőről magunknak kell gondoskodnunk. Az alapkészletben egy garnitúra akku található, de bármikor vásárolható hozzá tartalék, és jó pont a gyártónak, hogy egyedi helyett szabványos 18650-es akkucellákat használt, így a későbbiekben sem lehet gond a tartalékakkuk beszerzésével. Teljesen feltöltött akkukkal akár 12 óráig is dolgozhatunk a gimbalal, persze csak akkor, ha jól egyensúlyoztuk ki a felszerelést, mert rengeteg energiát pocsékolunk el, ha a motoroknak akkor is folyton erőlködniük kell, amikor a rendszer egyébként nyugalomban lenne. Az egyes mozgások természetesen programozhatóak is, a gimbalt a tartozékként kapott, kihajtogatható háromlábú miniállványra helyezve stabil feltámasztást kapunk és akár a joystickkel, akár a forgatógombbal manuálisan, akár előre programozott módon mozgathatjuk a kamerát. Ez ideális statikus témák, de sokkal inkább time lapse felvételek rögzítéséhez. Ha kézből videózunk és nem elég az egyébként párnázott fogó rész, akkor az alapcsomagban található szénszálas anyagból készített hosszabbítóval kb. 40 centiméteresre növelhetjük a markolatot, így két kézzel, stabilabban tarthatjuk a felszerelést. Bár a gimbal tömege nem sokkal több, mint másfél kilogramm, az AK 4000 esetében az összes tömeg akár az öt kilogrammot is meghaladhatja, ennek a megtartásához pedig sokszor jön jól a hosszabb fogófelület.

 feiyutech ak4000

Az AK 2000 és az AK4000 különlegessége, hogy megfizethető áron nyújt olyan szolgáltatásokat, amelyekkel ugrásszerűen emelhetünk az általunk készített videók színvonalán. Itt nem csak a remegés és rángatásmentes felvételekre kell gondolni. A WiFi kapcsolaton keresztüli vagy mechanikus follow focus, a több funkció vezérlésre alkalmas Magic Ring, a nagy kapacirású akkuk, a számos tartozék és kiegészítő mind olyan pluszt ad a munka során, amely végül is a leforgatott anyag minőségében mutatkozik meg. A stabilizátorokkal nap mint nap dolgozó igazi profik számára pedig az jelenthet pluszt, hogy amit eddig egy 15, vagy még több kilós szerkezettel és asszisztenciával tudtak csak megoldani, az immár egy másfél kilós eszközzel, egyedül is lehetséges. Ez lényeges szempont, ha például a világ másik végén, extrém lokációkon kell épp forgatni.

 119 900 Ft
Nettó: 94 409 Ft
194 900 Ft
Nettó: 153 465 Ft
Kérem várjon!