Vásároljon online vagy hívja a +36-1-808-9888-as telefonszámot!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Olympus E-M1X - nagyot dobtak

2019.01.24. 09:54
Címkék: olympus, e-m1x
Szerző: Szalay Gábor

Ultragyors autofókusz témafelismeréssel, akár 60 kép/s-os sorozatfelvétel, 7,5 fényértéknyi képstabilizálás, masszív, időjárásálló váz és rengeteg érdekes szolgáltatás - ezeket hozza az Olympus új profi kamerája.

olympus e-m1xAz Olympus sport- és akciófotózásra tervezett, portrémarkolattal egybeépített profi fényképezőgépet jelentett be. Maga a bejelentés ténye persze nem volt újdonság, a cég ugyanis egy ideje már csepegtette a híreket teaser videók formájában a weboldalán, a végleges adatok azonban most váltak csak ismertté.

Ezek szerint az E-M1X-et minden tekintetben a sebességre hegyezték ki. A képszenzor mérete a szokásos 4/3 colos, felbontása 20 megapixel, különlegessége pedig az ultragyors kiolvasás, amely teljes felbontás mellett 60 kép/s-os sorozatfelvételt tesz lehetővé. Folyamatos követő autofókusszal 18 kép/s a maximum. A sebességről a kettős TruePic VIII processzor gondoskodik, ez futtatja az új, élességállítási algoritmust is. A szenzoron 121 kereszt típusú fázisdetektoros AF-mező található, az élességállításhoz azonban az élőképre is támaszkodik a rendszer, különösen a teljesen új intelligens témakövető üzemmódban. Az arcok és a szemek mellett immár autók, motorok vagy repülők alakját is képes felismerni és követni. A felismert témák, vagy manuális mezőkijelölés esetén az AF-pontok, illetve csoportok között az érintőképernyő mellett az új, 8 irányú joystickkal is lehet mozogni, ebből pedig azonnal kettő is található a váz hátoldalán, egy a horizontális, egy a vertikális géptartáshoz. A kamera fő újdonsága ugyanis a beépített vertikális markolat, természetesen a legfontosabb kezelőszervek kettőzésével. A nagyobb vázméretnek köszönhetően a gombok és kezelőszervek jobban kézre esnek és egyszerre két  BLH-1 akkumulátor is használható, amelyekkel a CIPA eljárása szerint mérve 870, az Olympus eljárása szerint mérve 2580 fotó készíthető. Az akkuk a kamerában is tölthetők USB kábelen keresztül.

olympus e-m1x

Újdonság még az elképesztő, 7, illetve 7,5 időértéknyit kompenzáló szenzormozgatásos stabilizátor. A maximális 7,5-ös érték a M.Zuiko Digital ED 12-100mm F4.0 IS PRO objekívvel együtt használva érhető el. Fejlesztettek a korábbi Olympus kamerákban alkalmazott nagyfelbontású módon is. Eddig csak állvány használata mellett lehetett igénybe venni a szenzoreltolásos elvű felbontásnövelő módot, amely több expozíció adatainak összefésülésével készített nagyobb felbontású képeket. Immár van kézi mód is, amelyben 50 megapixeles RAW képeket kapunk, amelyeken a kamera szoftvere korrigálja a mozgó témák által okozott hibákat is, az állványos megoldással pedig 80 megapixel a maximális felbontás. Érdekes újdonság a Live ND mód, amelyben a kamera ND filter hatását szimulálja több expozíciós segítségével. Több, rövidebb expozíció átlagolásával így olyan fotók készíthetők, amelyeknél nem kell tartani a dinamika csökkenésétől, az ND-fokozat pedig 2 és 32 között változtatható.

olympus e-m1x

Gyorsan mozgó motívumok fotózásakor jön jól a Pro Capture mód, amelyben a kamera már az exponáló gomb lenyomása előtt elkezdi az akár maximális felbontású RAW képek rögzítését, majd folytatja a sorozatot a gomb lenyomása után is, így végeredményképp biztosan a kártyára kerül a megfelelő pillanat. A képeket két SD kártya tárolhatja, mindkát foglalat támogatja az UHS-II sebességosztályú adathordozókat. A kereső 0,83-szoros nagyítású és aszferikus lencseelemet is tartalmaz a maximális képminőség érdekében. Maximális frissítési frekvenciája 120 Hz. A kamera vázszerkezete magnéziumötvözet, az időjárásállóságra pedig IPX1-es fokozatot ad meg a gyártó és van ultrahangos szenzortisztító funkció is. A vázban GPS mellett hőmérséklet, nyomásmérő, és irányszenzor is található, így a képek mellett a lehető legtöbb környezeti adat tárolható el. Videó módban nem csak a szokásos 4K, hanem a nagyobb felbontású Cinema 4K is rendelkezésre áll, az OM-Log400 beállítás segítségével pedig a lehető legtöbb részlet nyerhető ki a csúcsfényekből és az árnyékokból.

olympus e-m1x

 olympus e-m1x

Kérem várjon!