Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Megérkeztek a Panasonic full-frame kamerái: S1 és S1R

2019.02.04. 10:29
Címkék: full-frame, s1, panasonic, a, és
Szerző: Szalay Gábor

24 és 47 megapixeles kamerákkal indul a Panasonic full-frame szenzoros S sorozata: szenzormozgatásos stabilizátor, DFD autofókusz, 9 kép/s-os sorozatfelvétel, jó fogású masszív váz.

Panasonic S1 S1RA Panasonic a 2018-as Photokinán robbantotta a bombáját, ráadásul többedmagával. A Leicával és a Sigmával együtt ugyanis bejelentettek egy szövetséget, amely a Leica által kidolgozott és korábban is alkalmazott L-bajonett köré épül. A három résztvevő cég deklarálta, hogy egymással kompatibilis, L-bajonettes full-frame vázakat és objektíveket készít. A Panasonic be is mutatta első két kameráját, az S1-et és az S1R-t, a vázakról azonban akkor még nem közöltek semmilyen közelebbi információt. Most elérkezett a sajtóbejelentés, így minden részlet ismertté vált. A 24,2 megapixeles S1-et elsődlegesen a videósoknak szánta a cég, ennek megfelelően a szenzor teljes szélességéből kiolvasott, túlmintavételezett 4K/30p videókat tud rögzíteni 10-bit HLG módban, egy plusz upgrade opcióval pedig a 10-bit 4:2:2 felvétel is elérhető vele. ISO tartománya 100-51 200, amely kiterjeszthető ISO 50 és ISO 204 800 közé. Az S1R-t inkább a fotósoknak szánták, 47,3 megapixeles felbontása a legnagyobbak közé tartozik a piacon. A magasabb felbontásnak megfelelően itt némileg szűkebb az elérhető ISO tartomány is, ez alaphelyzetben ISO 100 és 25 600, kiterjesztve ISO 50 és 51 200 közötti értékeket jelent.

Panasonic S1 S1RPanasonic S1 S1R

A szenzoroktól és az azokkal szorosan összefüggő paraméterektől eltekintve a két váz azonos. Mindkettőre jellemző a strapabíró, időjárásálló kivitel. A méret és a tömegadatok is ezt támasztják alá, úgy tűnik, hogy a Panasonic nem kicsi, hanem jó fogású, masszív kamerát akart építeni. Közös az öttengelyes  szenzormozgatásos képstabilizátor, amely 5,5 fényértéknyit képes kompenzálni és a szintén a képérzékelő eltolására épülő felbontásnövelő mód is. Az S1 esetében ez 96 megapixeles, az S1R esetében 187 megapixeles nyers fájlokat eredményez. Az autofókusz rendszer az ebben a kategóriában piacon lévő megoldásokkal szemben nem fázisdetektoros, hanem kizárólag kontrasztérzékelős elvű. Itt is működik azonban a cég Micro FourThirds kameráinál kidolgozott DFD (Depth From Defocus) technológia, azaz a kamerák ismerve az objektívek képalkotási karakterisztikáit, még életlen kép esetén is el tudják dönteni, hogy merre és hogy mennyit kell forgatni az élességállító motort, így a Panasonic szerint megfelelően gyors lehet a beállítás. Az AF-rendszer másodpercenként 480-szor képes mérni és beavatkozni. Ezen felül a vázakban gépi tanulás alapú témafelismerő algoritmus is dolgozik, amely a témakövető módokban javítja jelentősen a hatékonyságot. Mindkét váz 6 kép/s-os sorozatfelvételre képes követő AF-el, rögzített fókusszal ez az érték 9 kép/s-ra növekszik.

Panasonic S1 S1R

A kamerákban kettős kártyafoglalat található, egy XQD és egy SD kártya helyezhető el, az akkumulátor a CIPA szabvány szerinti mérési eljárással tesztelve 360, illetve 380 felvételre elegendő energiát képes tárolni, de a saját töltő mellett akár USB csatlakozáson keresztül is újratölthető. A kamerákhoz elsőként egy 50mm-es f/1,4-es alap, egy 70-200mm-es f/4-es stabilizátoros telezoom és egy 24-105mm-es f/4-es, szintén stabilizátoros macro zoom jelent meg. Ezeken kívül természetesen használhatók hozzájuk a jelenleg kapható Leica L objektívek is, és a közeljövőben várható, hogy a Sigma is jelentkezik a maga első L-kompatibilis termékeivel.

Panasonic S1 S1R

Panasonic S1 S1R

Kérem várjon!