Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Hogyan alkalmazzuk a hosszú záridős technikát?

2019.03.11. 12:37
Címkék: miops, a, hosszú
Szerző: Karina

A hosszú záridős fényképek lenyűgözőek lehetnek, főként azoknak a földi halandóknak, akiknek fogalmuk nincs a fotózásról. Ők gyakran azt gondolják, hogy photoshop segítségével készültek a képek. A technológia bebizonyította, hogy semmi sem lehetetlen, ha a megfelelő felszerelés, egy képzett fotós kezében van, aki kitűnően játszik a záridővel. Ez a funkció az éjszakai fotózás egyik hasznos technikája, amellyel látványos képeket rögzíthetünk.


Mi is az a hosszú expozíció?
A fotózási technika lényege, hogy a zársebesség hosszú időre legyen beállítva, hogy képes legyen rögzíteni a mozgásokat, és hatásokat, amelyek szabad szemmel követhetetlenek.
Ez a technika lehetővé teszi, olyan képek készítését, amelyen a mozdulatlan tárgyak élesek, míg a mozgó elemek elmosódnak. Jó példák erre a tengeri tájképek, vagy a csillagútvonal képek.


Hogyan alkalmazzuk ezt a technikát?
Lényegében ez a technika hosszabb felvételi időtartamot igényel. Állítsuk a fényképezőgépet M – Manual (kézi) üzemmódra, amivel a felhasználó határozhatja meg mind a záridőt, mind pedig a rekeszértéket. Vagy S-Shutter priority üzemmódra amelyben a zársebességet tudod állítani, a gép pedig automatikusan állítja a rekeszt.

Rekesz- Az értéket állítsuk f/8-tól f/16-ig.

Zársebesség- Szükség esetén a záridőnek 10 mp-nek vagy annál hosszabbnak kell lennie. Ez függ a jelenetben rögzíteni kívánt fény/mozgás időtartamának hosszától.

ISO- Az ISO beállításokat alacsony szinten kell tartani. Ezeknél a felvételeknél ajánlott: ISO 100.


Szükséges felszerelés
Az alábbi lista tartalmazza azokat az alapvető eszközöket, amikre szükségünk lehet az ilyen típusú fotók elkészítéshez.

Kamera- Fény derült a titokra! Bár senki nem gondolta, de igen, szükség van egy fényképezőgépre. Bármilyen fejlettebb rendszerrel rendelkező gép megfelelő erre a célra. A technika nem igényel DSLR vagy MILC gépet, a fontos, hogy az eszköz rendelkezzen Shutter Priority (S) üzemmóddal, amivel a zársebességet tudjuk állítani (ebben a funkcióban a rekeszt a gép állítja).

Állvány- Szinte elengedhetetlen eszköz a hosszú záridős képek rögzítéséhez. Az állvány stabilitást ad a gépnek. Fontos, hogy olyan állványt válasszunk, ami masszív, erős tartást ad, és a környezeti hatásokra, mint a szél, vagy kisebb mozgások hatására is stabil marad.

Távkioldó- Nem elengedhetetlen, de jó, ha van. A gomb lenyomása még az állványon is enyhe mozgást okozhat, ami homályos képeket eredményez. Ezért ajánlott a távkioldó használata, hiszen ez a termék lehetővé teszi, hogy a gép érintése nélkül készítsünk képeket. Ajánljuk a rendkívül sokoldalú Miops RempotePlus-t, amelyet okostelefon alkalmazással vezérelhetünk. Használhatjuk távfelvételhez, timelapse-hez, HDR fotózáshoz vagy akár villámfotózáshoz is.

Szűrőtartó- Abban az esetben szükséges, ha szögletes szűrőket kell használnunk.


Tippek a legjobb hosszú expozíciós képek elkészítéséhez
A felszerelésen kívül egyéb fontos szempontok is vannak, amelyek befolyásolhatják a képek minőségét, mint például a téma, időjárás stb.

Válasszuk ki a témát- Ezt a technikát általában városképek, tájképek és tengeri tájképek elkészítésénél használjuk, mivel ezek az ideális helyszínek, amelyekkel bemutathatjuk a rögzített mozgások és az állóképek közötti gyönyörű kontrasztot.

Nézzük meg az időjárás előrejelzést- Egy szeles, felhős nap a legideálisabb  az ilyen típusú tájképek és tengeri tájképek elkészítéséhez.

Derítsük fel a helyszínt- A tényleges felvétel előtt érdemes felderíteni a helyszínt, különösen akkor, ha gyenge fényviszonyok rögzítését tervezed. Meg kell találni a tökéletes helyet, ahova az állványt és a fényképezőgépet helyezhetjük.

Használjunk a hajnali vagy esti fényeket- A legjobb idő ezeknek a fotóknak az elkészítéséhez hajnali vagy esti időszak, hiszen így nem kell sokáig ND szűrőre támaszkodnunk. A természetes gyenge fényviszonyok révén több kreatív felvételt készíthetünk.

Tartsunk magunknál objektív és filter tisztítót- Mivel a zárnyílás hosszú ideig nyitva van a felvétel készítése közben, a por és más apró szemcsék gyorsabban beszennyezhetik a lencsét. Ez ronthatja a felvételek minőségét, így szánjunk időt arra, hogy a képek között megtisztítsuk a lencsét. Ezzel is időt spórolva az utómunkálatoknál.

A hosszú záridős fotózás lehetővé teszi, hogy olyan lenyűgöző képeket készítsünk, amelyek csodálatot váltanak ki a legtöbb emberből. A képek elkészítése több időt vesz igénybe és rendkívül sok felkészülést, de a végeredményért megéri.


58 900 Ft
Nettó: 46 378 Ft
86 900 Ft
Nettó: 68 425 Ft
86 900 Ft
Nettó: 68 425 Ft
86 900 Ft
Nettó: 68 425 Ft
86 900 Ft
Nettó: 68 425 Ft
86 900 Ft
Nettó: 68 425 Ft
86 900 Ft
Nettó: 68 425 Ft
86 900 Ft
Nettó: 68 425 Ft
86 900 Ft
Nettó: 68 425 Ft
Kérem várjon!