Vásároljon online vagy hívja az alábbi elérhetőségek egyikét!
Üdvözöljük oldalunkon! Szeretne bejelentkezni?

Bokeh effekt

2019.05.06. 13:35
Címkék: miops
Szerző: Karina

Az elmúlt években a bokeh nagyon elterjedt technika lett a fotósok körében. Egyesek édesnek, selymesnek vagy szépnek gondolják, míg vannak, akik egyenesen kiválónak és hihetetlennek definiálják az ezzel a technikával készült fotókat. Az biztos, hogy az elmosódott háttérvilágítás érdekesebbé és látványossá teheti a képeket. De mi is pontosan a bokeh?


A bokeh definíciója

Japán eredetű szó, jelentése „elmosódás”. Ezt a puha, homályos hatást úgy érhetjük el, ha a hátteret fókuszon kívül helyezzük amikor rögzítjük a témát. Ehhez szükség van egy gyors és nagy rekesznyílású objektívre. Egyszerűen mondva a bokeh művészi minőségű fókuszon kívüli háttér.

Hogyan készül?

Ahogy már említettük, a tökéletes bokeh kép elkészítéséhez gyors objektívet kell használnunk. Az objektívnek legalább az f/2.8 nyílással kell rendelkeznie, de a legideálisabb az f/1.4 nyílás. Sok fényképész gyors prime lencséket használ a tökéletes technika eléréséhez. Továbbá az objektívek típusa befolyásolja a kép méretét és alakját. Az objektív nyílásának formája szerint befolyásolhatók a fénypontok alakja.

Tippek, a tökéletes bokeh eléréséhez


1.Határozzuk meg a hátteret

Az első, hogy pontosan beállítsuk a képet. Tehát meg kell határoznunk a tárgyat és a háttér azon részét, ahol a hatást látni akarjuk. Ha a fények túlzásba kerülnek a képen akkor elterelhetik a figyelmet a témáról, ezért a fotósoknak szem előtt kell tartaniuk, hogy a technika célja az, hogy segítsen kiemelni a témát, ezért, ha szükségtelen használni, inkább ne használjuk.


2.Gondoljuk végig, hogy hol használjuk a technikát

Ezt a technikát nem kizárólag háttérben lehet használni. Sok esetben, ha az előtérben használjuk, rendkívül érdekes hatást érhetünk el vele. A kép készítése előtt képzeljük el mit szeretnénk elérni. Az előtérben lévő bokeh jelenlétével álmodozó hatást érhetünk el. Továbbá kitölthetjük vele a kép üres részeit, vagy az előtérben elhelyezett bokeh lehet akár az üveg tükröződése vagy a naplemente sugara is.


3.Válasszunk megfelelő objektívet

Ha rossz objektívet használunk akkor van esély rá, hogy csalódottak leszünk. Fentebb említettük, hogy a lencse rekeszének legalább f/2.8-nak kell lennie, hogy szép hatást érjünk el vele. Azonban a belépő szintű kamerákhoz készített objektívek rekeszértéke álltalában f/3.5 vagy f/4.5, ami még mindig nem megfelelő arra, hogy elmosódott hatást hozzunk létre.

Egy jó alternatíva, ha egy 50mm-es objektívet használunk. A rekesznyílás mérete elérheti az f/1.8-at vagy az f/1.4 értéket. Amellett, hogy megfizethető, egy könnyen beszerezhető objektív. Egy másik alternatíva lehet a teleobjektív, mivel azzal elmosódott hátterű képeket készíthetünk.


4. Válasszunk pontosan objektívet

Amint azt már említettük a rekesznyílás alakja és mérete befolyásolhatja a háttérben lévő bokeh mintázatát. Ha élesebb gömböket szeretnénk akkor olyan objektívet válasszunk amelynek körkörös nyílása van, ezzel természetesebb hatást érhetünk el. Ha azt szeretnénk, hogy sokszög formát kapjunk, akkor hatszög alakú nyílással rendelkező objektívet használjunk.

5.Állítsuk A vagy Av módba

Annak érdekében, hogy a fénykép sikerüljön, a kamera nyílását elég szélesen kell tartani. Ezért be kell állítani a fényképezőgépet Aperture Priority vagy Av módba. Ez a beállítás lehetővé teszi a szükséges rekeszérték, zársebesség és expozíció beállítását. Azonban néhány esetben van amikor a helyszíni fények nem megfelelőek. Ebben az esetben az expozíciókompenzációs gomb segítségével állíthatjuk be a fényeket.


6. Állítsuk be a tárgy és a háttér közötti távolságot

Ha a kép tárgya és háttere között elegendő távolság van, a lencse szebb bokeh képet eredményezhet. Ez azért van mert minél nagyobb a távolság az objektum és a háttér között, annál jobb lesz a technikával készített fotó. A legjobb hatás eléréséhez az alanynak néhány méterre kell lennie a háttértől. Ha túl messze van a háttértől akkor a fénygömbök aprók lesznek. Minél nagyobb gömböket szeretnénk annál közelebb kell a tárgyat és a hátteret hozni egymáshoz.


Kérem várjon!